logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bilim Felsefesi

Soru 1:

Gözleme ya da deneye konu olan nesne-dizgelerinin niceliklerine sayısal değer verme işlemine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“Bir teori dizisindeki tüm teorilere ortak olan temel hipotezler kümesi” teori dizisiyle ilgili hangi kavramı tanımlamaktadır?

Soru 3:

Gerçek (yani evrende varolan) bir nesne dizgesini ve/veya özelliklerini temsil eden maddesel ya da matematiksel  nesneye ne denir?

Soru 4:

Hipotezler bilim insanlarının önceden doğruladıkları gözlem önermelerine dayanarak tümdengelimsel olmayan bir çıkarımla türetilir. Hangi görüşte yer almaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bir gözlem terimi değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir deneysel yasa değildir?

Soru 7:

"İdeal gazların kinetik teorisi, ideal gazların termodinamik teorisinin genleşmesi ile ortaya çıkmıştır." Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Teorilerin anlambilimsel yaklaşımı’nı benimseyen görüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

I. Hipotezler, bilim insanların salt hayal gücünün ürünüdür.II. Amacı, önceden bilinen ama henüz açıklanamamış olguları açıklamaktır.III. Hipotezler tümdengelimsel olmayan bir çıkarımla türetilir.Verilenlerden hangisi/ hangileri hipotez buluşu görüşü ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 10:

I-Bilim insanları bilimsel teoriler tarafından yönlendirilirler. II- Bilimsel teoriler, bilime yön verirler. III- Olağan bilim dönemi, birikimsel gelişim sürecini yönlendirir. IV- Anomaliler, uzun süre giderilmediklerinde olağan bilim dönemine yardımcı olurlar. V- Olağan bilim döneminde, gelişim sürecinin durakladığı döneme bunalım dönemi denir. VI- Eski teorinin yerine yeni teorinin kabul edilmesi birikimsel gelişimi oluşturur. Yukarıda Kuhn'un devrimsel gelişim görüşüne yönelik ifadeler verilmiştir. Bu ifadelerden hangileri Kuhn'un devrimsel gelişim görüşü açısından doğru değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi bir teorinin bağlantı postulatları için söylenebilir?

Soru 12:

"Bir hipotezin sınama-öncesi olasılık derecesi, sınama-sonrası olasılık derecesinden küçük ise o hipotez pekiştirilmiş olur." Verilen bilgi, aşağıdaki pekiştirme yöntemlerinden hangisi ile ilgilidir?

Soru 13:

Pragmatik açıklama modelini ortaya koyan düşünür hangisidir?

Soru 14:

“A gazı t1 anında 25 ºC sıcaklığında ise, 2 dakika sonraki sıcaklığı 35 ºC olur mu? Deneye yol açan bu soruya göre “A gazı t1 + 2 dakika anında 35 ºC sıcaklığındadır” önermesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Bilimsel araştırma programlarının yordamında ortaya çıkan anomalilerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bir gözlem önermesi değildir?

Soru 17:

Lakatos’un görüşünde teorinin koruyucu kuşağı ne demektir?

Soru 18:

Nagel’in ortaya koyduğu indirgemeci gelişim görüşü nasıldır?

Soru 19:

I. Daha önce bilinen yalın olgulara ve/veya yasalara ilişkin öndeyilerde bulunmak II. Önceden bilinen deneysel yasaları açıklamak III. Daha önce bilinmeyen deneysel ya da teorik yasaları ortaya çıkarmak Yukarıdakilerden hangileri teori kurmanın başlıca amaçlarıdır?

Soru 20:

Her biri belli bir rastlantı deneyi denilen bir deney türüne bağlı olarak belirlenen fonksiyon türü aşağıdakilerden hangisidir?