logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilim Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi tümevarımsal bir çıkarımdır?

Soru 2:

Bilimsel yönteme ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Her bilim dalı, konusu olan somut nesnelerin tüm özellikleriyle değil, yalnızca kendi ilgi alanlarına girenleri yönünden inceler. Böylece incelenen somut nesneler, bilim dalının ilgi alanı dışında kalan tüm özelliklerden soyutlanırlar. Belli bazı özelliklerden soyutlanmış olup, kalan özellikleri ise idealleştirilmiş somut nesnelere ne denir?

Soru 4:

Renk belirlenebilirinin değerleri arasında renk benzerliğine dayanan bir sıralama bağıntısı vardır. Bu sıralamada kırmızı tonlar turuncu tonlara, turuncu tonlar sarı tonlara, sarı tonlar yeşil tonlara, yeşil tonlar mavi tonlara, mavi tonlar mor tonlara, mor tonlar ise kırmızı tonlara benzer. Buna göre, renk benzerliği için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 5:

Michael Friedman’ın birleştirici açıklama modeli yalnız yalın olguların açıklanmasını sağlar Yalın olguların açıklanması ise ele alınmamaktadır. Buna göre belli bir alanda açıklanması istenilen B1, ..., Bn olguları birer yasadır. Bu yasalar sırasıyla “B1”, ..., “Bn” yasa-önermeleri ile dile getirilir. Bu önermeler, ilgili bilim insanları topluluğunca belli bir zamanda kabul edilen önermeler dağarcığına aittir. Michael Friedman’ın birleştirici açıklama modeli ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 6:

(I) “A” açıklanan-önermesi doğrudur.(II) “A” açıklanan-önermesi, “B” açıklayan-önermesinden bir tümdengelimselçıkarımla türetilir.(III) "A” açıklanan-önermesinin olanaklı açıklayan-önermelerinden enaz biri doğrudur.(IV) “B” açıklayan-önermesi olumsal bir önermedir, yani “B” önermesinindoğru olması da yanlış olması da olanaklıdır. “B” önermesinin bilimselyönteme dayanarak sınanması da olanaklıdır.Yukarıdaki seçeneklerden hangileri “A, çünkü B” açıklama-önermesinin tümdengelimsel-yasacı bilimsel açıklama modelindeki doğru olma koşullarını sağlamaktadır?

Soru 7:

Gözleme ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Yasacı açıklama modeline göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi bir geçerli tümdengelimsel çıkarımın özelliği değildir?

Soru 10:

Salt olanaklı durum nedir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi nitelik olabilir?

Soru 12:

"A, çünkü B" biçimindeki bir ifadeye bilim felsefesinde ne ad verilir?

Soru 13:

“A gazının basıncı u yerinde ve [t1, t2] zaman aralığında 1 atmosferden 2 atmosfere geçiyor” önermesinin doğru olduğunu ama K’nin t zamanında bu önermenin doğruluk değeri konusunda hiçbir bilgisi olmadığını varsayalım. Ayrıca Boyle-Mariotte yasasını dile getiren yasa-görünümlü önerme ile başlangıç önermelerinin tümünün doğru olduğunu, K kişisinin de t zamanında bunu bildiğini varsayalım. Bu varsayımlar yerine getirilmiş olarak kabul edersek aşağıdaki hangi sonuç gerçekleşmez?

Soru 14:

"Her ideal gaz kitlesinin sabit sıcaklıktaki basıncı hacmi ile ters orantılı mı?" sorusu ne tür soru grubuna dahildir?

Soru 15:

Bir bağıntının dairesel bir sıralama bağıntısı olması için hangi özellikleri taşıması gerekir?

Soru 16:

Gözlem kavramı ile ilgi olan sorunlar nelerdir?

Soru 17:

Enerji Uzunluk Kütle Sertlik Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sırasal ölçekte bir niceliktir?

Soru 18:

Gözlem ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bilgisel olasılık fonksiyonu için söylenemez?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bilim felsefesinde yer alan olasılık türlerinden biridir?