logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilim Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi gözlemin yapısını oluşturan öğelerden olan gözlemleyenlerin arasında yer alır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi nesne dizgeleri için söylenebilir?

Soru 3:

“23 Eylül 1846 tarihinde ve Le Verrier’in hesapladığı koordinatların belirttiği uzay bölgesinde Güneş’in bir gezegeni bulunuyor mu?” şeklinde bir gözlem sorusu olsun. Bu gözlem sorusunun karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Bir önermenin doğru olması, bu önermenin karşılığı olan bir olgunun bulunması demektir. Burada “karşılık” sözcüğü ontolojik karşılık anlamındadır. Nitekim olgu, karşılığı olduğu önermeyi doğru kılan varlıktır. Bu varlığa ne ad verilir?

Soru 5:

Yalnız düzenlilikler ve yasaların değil, yalın olguların da açıklanmasını da sağlayan açıklama modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Bilimin yöntemine bilimsel yöntem denir. Bilimsel yöntem, bilim insanlarının bilimin konusuna giren olgulara ilişkin bilimsel bilgi üretmek ve bu olguları açıklamak amacıyla yaptıkları işlemlerin tümünden oluşur. Bu işlemler ne tür işlemlere ayrılırlar?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bilgisel olasılığın argümanıdır?

Soru 8:

Yasacı Birleştirici Pragmatik Nedensel-mekanik Yukarıdaki bilimsel açıklama modellerinden hangisi ya da hangileri ontik(varlıksal) olarak nitelendirilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi olgular için söylenemez?

Soru 10:

Gözlem ne demektir?

Soru 11:

I. Hipotez kurma II. Çıkarım III. Deney IV: Gözlem Yukarıdakilerden hangileri bilimsel yöntemde düşünsel işlem örnekleridir?

Soru 12:

“08 Şubat 2017 tarihinde koordinatları belirltilen uzay bölgesinde Satürn gezegeni bulunuyor mu?” sorusu, aşağıdaki gözleme yol açan soru çeşitlerinden hangisinin bir örneğidir?

Soru 13:

Tümevarımın özellikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Gerekçelendirme koşulu ne demektir ve hangi açılardan ele alınabilir?

Soru 15:

Renk belirlenebilirinin değerleri arasında renk benzerliğine dayanan bir sıralama bağıntısı vardır. Bu sıralamada kırmızı tonlar turuncu tonlara, turuncu tonlar sarı tonlara, sarı tonlar yeşil tonlara, yeşil tonlar mavi tonlara, mavi tonlar mor tonlara, mor tonlar ise kırmızı tonlara benzer. Böylece renk benzerliği sıralamasının bir daire biçiminde olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı bu gibi sıralamalara dairesel sıralama denir. Aşağıdakilerden hangileri bu sıralama bağıntısının özelliklerindendir? I. Yansımalı II. Simetrik III.Geçişli olmayan IV. Doğrusal

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi dönüştürme fonksiyonlarının türüne göre kullanılan ölçeklerden biri değildir?

Soru 17:

"Sıcaklık" niceliği, hangi ölçek fonksiyonunda değerlendirilmelidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi bir tümel-koşullu olgudur?

Soru 19:

Gözlemlenebilir şeyler (nesne dizgeleri, olay ve olgular) varlık sayılabilir mi sorusu, gözlem kavramına ilişkin hangi soruna cevap aramaktadır?

Soru 20:

Gözlemin başarılı olmasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?