Oran ölçeğinde olmayıp aralık ölçeğinde bulunan nicelik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Sıcaklık
Aşağıdakilerden hangisi bir tümel koşullu önermedir?
Doğru Cevap: B) Bütün metaller yeterince ısıtıldığında genleşir.
Aşağıdakilerden hangisi yalın bir olgudur?
Doğru Cevap: D) Ayın dünyanın etrafında dönmesi
Aşağıdaki özelliklerden hangisi geçerli bir tümevarımsal çıkarımın özelliğidir?
Doğru Cevap: E) Bazı tümevarımsal çıkarımların öncülleri, sonucunu daha fazla desteklerken, bazılarının öncülleri sonucu daha az destekler.
Bir a nesne dizgesinin t zamanında ve u yerindeki sıcaklığının hangi değerini taşıdığının gözlem ve/veya deneyle saptanması işlemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Ölçme
Aşağıdakilerden hangisi tümdengelimsel çıkarımın özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: A) Öncülleri doğru ise, sonucu zorunlu olarak doğrudur.
Aşağıdakilerden hangisi gözlemin yapısını oluşturan ögelerden "gözlemlenenlere" örnek olarak verilemez?
Doğru Cevap: E) Gözlemci
Her bilim dalının, konusu olan somut nesneleri tüm özellikleriyle değil, yalnızcakendi ilgi alanlarına girenler yönünden incelemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) İncelenen somut nesnelerin, bilim dalının ilgi alanı dışında kalan tüm özelliklerden soyutlanıp kalan özelliklerinin idealleştirilmesinin sağlanması.
Bilimsel yönteme ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: A) Tümdengelimsel çıkarımın sonucunun ifade ettiği bilgi zaten öncüllerinde bulanan bilgidir.
Aşağıdakilerden hangisi bir yalın olgu değildir?
Doğru Cevap: E) Güneş’in Venüs Gezegeninin etrafında dönmesi
Gözlemin yapısını oluşturan öğeler, gözlemleyenler ve gözlemlenenler olmak üzere ikiye ayrılabilir. Aşağıdakilerden hangisi "gözlemlenen ögelerden" biri değildir?
Doğru Cevap: B) Gözlem aygıtı
"a nesne dizgesi t zamanda u yerinde bulunuyor" önermesinin değillemesi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) a nesne dizgesi t zamanda u yerinde bulunmuyor
I. Gözleme ya da deneye konu olan nesne-dizgelerinin niceliklerine sayısal değer verme işlemidir.II. Gözleme ya da deneye konu olan nesne-dizgelerinin belirlenebilirinin değerleri arasında bir sıralama bağıntısı bulunur.III. Koşullu olgu bir düzenliliğin belli bir yer ve zamana sınırlandırılmış biçimi veya başka bir deyişle bir yerel düzenlilik sayılabilir.IV. Koşulları deneycinin müdahalesi sonucunda belirlenmiş olan bir gözlemdir.Yukarıdaki ifadelerden hangileri ölçme işlemiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: C) I ve II
I. Deney de aslında bir gözlemdir.II. Kimya laboratuvarlarında özel ekipmanlarla yapılır.III. Deneye yol açan soru koşulludur. Bu ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: C) I ve III
Gözlemle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Gözlem yapılabilmesi için özel gözlem araçları gereklidir.
Aşağıdakilerden hangisi bir belirlenebilir özelliktir?
Doğru Cevap: E) Kütle
Aşağıdakilerden hangisi gözlemin yapısını oluşturan öğelerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Gözlem koşulları
Aşağıdakilerden hangisi van Fraassen tarafından ortaya konulmuş pragmatik açıklama modeli için söylenemez?
Doğru Cevap: E) “Niye A?” sorusunun (K, A, R) bağlamındaki öndayanaklarından birisi, “A” açıklanan-önermesinin olanaklı açıklayan-önermelerinin hepsinin doğru olmasıdır.
Bir deneyci t1 zamanında u yerinde bir kaptaki hidrojen gazı kitlesini bir kıvılcımla tutuşturup yakıyor, böylece bu gaz kitlesine bir müdahalede bulunmuş oluyor. Bu hidrojen gazı kitlesi a1 olsun. a1’in havadaki oksijenle tepkimesi t2 zamanında bitsin. Deneyci, tepkimenin bittiği t2 zamanında u yerinde bir su kitlesinin (yani su türünden bir nesne dizgesinin) bulunduğunu gözlemliyor. Deneye dair aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? I. a1 nesne dizgesi t1 zamanında u yerinde D nesne-durumunda ise, t2 zamanında u yerinde F olan bir şey var olur mu? deney sorusu sorulabilir. II. a nesne dizgesi t1 zamanında D1 nesne-durumunda ise, a nesne dizgesi t2 zamanında D2 nesne-durumunda olmaz önermesi dile getirilebilir. III. a1 hidrojen gazı kitlesi t1 zamanında u yerinde oksijenle tepkimeye girerse, tepkimenin bittiği t2 zamanında u yerinde bir su kitlesi var olacak mı? deney sorusu sorulabilir. IV. a nesne dizgesi t1 zamanında D1 nesne-durumunda ise, a nesne dizgesi t2 zamanında D2 nesne-durumunda olur önermesi dile getirebilir.
Doğru Cevap: E) Hepsi
Murat, evinin balkonunda bulunan içi gaz dolu bir kaba manometre bağlayıp gözlemliyor. Manometreye baktığında ibrenin sıfır çizgisinin biraz sağında durduğunu görüyor. Buna göre Murat aşağıdaki sorulardan hangisine yanıt bulmuş olur?
Doğru Cevap: D) t zamanında u yerinde bulunan a nesne dizgesi F özelliğini taşıyor mu?