Bir önermenin doğru olması, bu önermenin karşılığı olan bir olgunun bulunması demektir. Nitekim olgu, karşılığı olduğu önermeyi doğru kılan varlıktır. Bu varlığa verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Doğru kılıcı
Bilimsel açıklamanın bir önerme, bir çıkarım ya da bir diziönerme ile özdeş olmayıp, “Niye A?” biçiminde açıklamaya yol açan bir niye-sorusunun yanıtı olduğu açıklama modeli aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Pragmatik açıklama modeli
Argümanları olay ya da olay-tipleri, fonksiyon değerleri de 0 ile 1 arasında reel sayılar olan bir fonksiyon olarak tanımlanan olasılık türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Varlıksal olasılık
Açıklanan-önerme, açıklayan-önermeden bir tümevarımsal çıkarımla türetilebilirse, bu açıklamaya .......... denir.Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: B) Olasılıksal tümevarımsal-yasacı açıklama
I. Her nesne dizgesi birden çok sayıda nesne dizgesinin bir araya gelmesinden oluşur. II. İlgili bilim dalının konusu için gerekli özellikleri dışındaki tüm özelliklerinden soyutlanmıştırIII. Soyutlanmış ve/veya idealleştirilmiş nesne dizgelerinin yarı-somut, yarı-soyut oldukları söylenebilir.Nesne dizgeleri ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) II ve III
Parlaklık belirlenebilir özelliği ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) Sırasal ölçekte bir niceliktir.
Gözlem ve/veya deneye dayalı bilimleri inceleyen felsefe dalına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Bilim felsefesi
Rastlantı deneyi, istenildiği kadar çok kez yinelenebilen bir deney türüdür. Herhangi bir deneyi başlatan ve bu deneyin koşullarını belirleyen müdahale işlemine, o deneyin bir denemesi (trial) denir. Deneyi sonlandıran gözlem sonucuna da deney sonucu denir. Deneyin her denemesinin bir tek sonucu vardır. Bu sonuca gerçek sonuç da denir. Rastlantı deneyiyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I, II,II ve IV
Aşağıdakilerden hangisi bilimin yöntemi olan düşünsel işlemlere örnek verilebilir?
Doğru Cevap: B) Bilimsel hipotez
Aşağıdakilerden hangisi Kitcher’in birleştirici açıklama modeli dikkate alındığında doğrudur?
Doğru Cevap: B) Açıklamaların birleştirici gücü, açıklamaların dayandığı çıkarım tiplerinin sayısının azlığı ve bu az sayıda çıkarım tipine ait çıkarımların toplam sonuçlarının sayısının büyük olması ile tanımlanır.
Aşağıdakilerden hangisi olasılıksal tümdengelimsel yasacı açıklama ile ilgili bir ifadedir?
Doğru Cevap: A) Açıklayanın bileşenleri arasında en az bir olasılıksal yasa bulunur.
“a hidrojen gazı kitlesi t1 zamanında u yerinde oksijenle tepkimeye girerse, tepkimenin bittiği t2 zamanında u yerinde bir su kitlesi var olacak mı?” deney sorusu aşağıdaki genel soru biçimlerinden hangisini örnekler?
Doğru Cevap: E) a nesne dizgesi t1 zamanında u yerinde D nesne durumunda ise, t2 zamanında u yerinde F olan bir şey var mı?
Deney ve deneyci ne demektir?
Doğru Cevap: B) Deney, koşulları deneycinin müdahalesi sonucunda belirlenmiş olan bir gözlem olarak tanımlanabilir. Deneyci, deneyi yapan bilim insanı veya bilim insanı ekibidir.
Belli bazı özelliklerden soyutlanmış olup, kalan özellikleri idealleştirilmiş olan somut nesnelere ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Nesne dizgesi
Pragmatik Açıklama Modelini ortaya atan kişi kimdir?
Doğru Cevap: D) Bas van Fraassen
I. RefleksiftirII. SimetriktirIII. TransitiftirDairesel sıralama bağıntısı ile ilgili olarak bu ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) I ve II
Aşağıdakilerden hangisi sırasal ölçeğe ait bir niceliktir?
Doğru Cevap: B) Parlaklık
Bir bağıntının doğrusal bir sıralama bağıntısı olması için hangi özellikleri taşıması gerekir?
Doğru Cevap: D) Yansımalı olmama-bakışımlı olmama-geçişli olma
Aşağıdakilerden hangisi varlıksal olasılık fonksiyonunu açıklamaktadır?
Doğru Cevap: A) Varlıksal olasılık fonksiyonları diye adlandırılan bu fonksiyonlardan her biri belli bir rastlantı deneyi denilen bir deney türüne bağlı olarak belirlenir.
Biri müdahaleci (deneyci) öbürü salt gözlemci olan bir bilim insanıekibi düşünelim. Müdahaleci, küre biçimindeki a taşını 44.10 metre yüksekliğindebir kuleden, kronometresine bakarak bugün tam saat 12:00’de (bu zamanı t1 ilegösterelim) kuleden aşağıya atıyor. Kulenin dibinde taşın atıldığı cephede kronometresinebakarak bekleyen gözlemci atılan taşın saat 12:00’den tam 3 saniye sonrazemine düştüğünü gözlemliyor.Böyle bir deney aşağıdaki seçeneklerden hangisini ölçmek amacıyla yapılmış olabilir?
Doğru Cevap: D) Böyle bir deney, h = 1/2gt2 eşitliği ile ifade edilen serbest düşme yasasının daha da pekiştirilmesi amacıyla yapılabilir.