logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilim Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bilim felsefesinde yer alan açıklama çeşitlerinden değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi birleştirici açıklama m dellerinin ortak bir özelliğidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bir düşünsel işlem örneğidir?

Soru 4:

Gözlemin doğruladığı gözlem önermesine sağlam denir Gözlem gözlemleyenler ve gözlemlenenlerden oluşur Deney, koşulları deneycinin müdahalesi sonucunda belirlenmiş olan bir gözlem olarak tanımlanabilir Deneyi yapan bilim insanına deneyci denir Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi tümevarımsal çıkarımın özelliklerinden biridir?

Soru 6:

Bilim felsefesinin amacı nedir?

Soru 7:

“Niye A?” biçimindeki açıklamaya yol açan soruyu yanıtlamayı amaçlayan açıklama modeli hangisidir?

Soru 8:

Bilimin amacı nedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi deneye yol açan bir soru çeşidi değildir?

Soru 10:

Bilimin amacı, hangisidir?

Soru 11:

k herhangi bir pozitif reel sayı, l ise herhangi bir reel sayı olmak üzere, aşağıdakilerden hangisinin aralık ölçeğinin dönüştürme fonksiyonu olduğu söylenebilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bir gözlem önermesidir

Soru 13:

“A gazı t1 anında 25 ºC sıcaklığında ise, 2 dakika sonraki sıcaklığı 35 ºC olur mu? Deneye yol açan bu soruya göre “A gazı t1 anında 25 ºC sıcaklığındadır” önermesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Bir manometreye bağlı ve gaz ile dolu kapalı kaptan oluşan a gibi birnesne dizgesi ele alındığında, "a gaz kitlesinin basıncı, [t1, t2] zaman aralığında 1 atmosferden 2 atmosfere geçiyor mu?" sorusu nasıl bir soru olur?

Soru 15:

Bir odada bir kap içerisinde 1 litre su bulunmaktadır. Bu kaba bir sıvı termometresi daldırılıyor ve termometrede 37 derece değeri görülüyor. Buna göre gözlemci aşağıdaki sorulardan hangisine yanıt bulmuş olur?

Soru 16:

Bilimsel önermelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Bir tümdengelimsel-yasacı açıklamada, açıklayanın bileşenleri arasında en az bir olasılıksal yasa bulunursa, böyle bir açıklamaya olasılıksal tümdengelimsel-yasacı açıklama denir Bu model aslında tümdengelimsel-yasacı modelin bir alt modelidir. Olasılıksal olmayan yasalar gerekirci (determinist)  olmayan yasalardır Olasılıksal tümdengelimsel-yasacı açıklamada açıklayanın bileşenleri arasında yer alan yasa-görünümlü önermelerden en az biri olasılıksal yasa-görünümlü bir önermedir Olasılıksal Tümdengelimsel-Yasacı Açıklama için yukarıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 18:

I. Kabul KoşuluII: Gözlemlenebilirlik KoşuluIII: Doğruluk KoşuluBilimsel önermenin bir olgunun bilgisini ifade edebilmesi için yukarıdaki koşullardan hangilerinin mutlaka sağlanması gerekir?

Soru 19:

Gözlem kavramına ilişkin bilim felsefesinde birbiriyle ilişkili metodolojik, ontolojik ve epistemolojik sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunlar gerçeklik ve karşıtlık görüşünü savunanlar arasında tartışmalara yol açmaktadır. Aşağıda verilenlerden hangileri anlaşmaya varılmakta zorlanan bu sorunlardandır? I. Hangi türden bilimsel işlemler gözlem sayılabilir? II. Gözlemlenebilir şeyler varlık sayılabilir mi? III. Gözlem önermelerinin doğrulanması ile gözlemsel olmayan önermelerin pekiştirilmesi arasındaki fark kesin mi? IV. Gözlem önermelerinin ifade ettiği bilgi, gözlemsel olmayan önermelerin ifade ettiği bilgiden bağımsız mı?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi gözlem ve/veya deneye dayalı bilimler arasında gösterilemez?