logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilim Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi geçerli bir tümdengelimsel çıkarımın özelliğidir?

Soru 2:

Bilim felsefesine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Deneyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Bu açıklama modelinde açıklama, bir önerme, bir çıkarım ya da bir dizi önerme ile özdeş olmayıp, “Niye A?” biçiminde açıklamaya yol açan bir niye-sorusunun bir yanıtıdır. Yukarıda bahsedilen açıklama modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sırasal  ölçeğin uygulandığı Sertlik ve benzeri niceliklere özgü dönüştürme fonksiyonu olabilir?

Soru 6:

Genel olarak a gibi bir nesne dizgesinin t zaman anında taşıdığı tüm özellikler F1,..., Fk ise, a nesne dizgesinin t zaman anında (yani zaman-diliminde) F1-olma ve... ve Fk-olma nesne-durumunda, kısaca (F1,..., Fk)-olma nesne-durumunda, olduğu söylenir. Gene t zamanının süresi, a’nın bu zaman süresindeki nesne-durumunun değişmesine yol açmayacak ölçüde kısa olduğunu kabul ediyoruz. Buna göre aynı türden nesne dizgelerinin çeşitli zaman anlarındaki nesne-durumları hangi kümeye aittir?

Soru 7:

(i) A1 açıklanan-olgusu tek başına değil de, A2, A3, ..., An gibi çok sayıda başka açıklanan-olgularla birlikte açıklanır.(ii) Açıklanan olguları birleştirerek daha iyi anlaşılmalarını sağlar.(iii) Friedman ve Kitcher tarafından ortaya atılmış iki alt modeli bulunmaktadır.Yukarıda tanımlanan bilimsel açıklama modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

“A” açıklanan-önermesi, “B” açıklayan-önermesinden bir tümdengelimsel çıkarımla türetilir. “B” açıklayan-önermesi olumsal bir önermedir, yani “B” önermesinin doğru olması da yanlış olması da olanaklıdır. “B” önermesinin bilimsel yönteme dayanarak sınanması da olanaklıdır. “B” açıklayan-önermesi “B1?...? Bn ? C1?...?Ck” biçiminde bir tümelevetleme önermesidir. (Burada “?” simgesi tümel-evetleme eklemidir.) “B1”, ..., “Bn” bileşenlerinin her biri başlangıç önermesi denilen bir yalın önerme, “C1”, ..., “Ck” bileşenleri ise yasa-önermeleridir. “A” açıklanan-önermesi doğrudur. “B” açıklayan-önermesi, dolayısıyla “B1”, ..., “Bn”, “C1”, ..., “Ck” bileşenlerinin her biri doğrudur. “A, çünkü B” açıklama-önermesinin tümdengelimsel-yasacı bilimsel açıklama modelindeki doğru olma koşulları hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 9:

Ölçmede "sıcaklık" aşağıda yer alan hangi ölçek türünde bir nicelik olarak yer almaktadır?

Soru 10:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi geçerli tümevarımsal çıkarımın özelliklerinden biri değildir?

Soru 11:

Masanın üzerinde duran bir elmanın ağırlığı 250 gram olarak ölçülmüş olsun. Bu durumda bu elmanın 250 gram ağırlığında olma özelliğini tam değil, yaklaşık olarak taşımasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi yalın-olmayan olgulardan değildir?

Soru 13:

"Hem düzenlilikler ile yasaların hem de olguların açıklanmasına yönelik olup, açıklamaların birleştirici gücü bu açıklamaların dayandığı çıkarım tiplerinin sayısının azlığı ve bu az sayıda çıkarım tipine ait çıkarımların toplam sonuçlarının sayısının büyük olması ile tanımlanır."şeklinde ifade edilen açıklama modeli hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sırasal ölçekte bir niceliktir?

Soru 15:

I. Sıcaklık II. Zaman süresi III. Renk IV. Sertlik Verilenlerden hangileri nesne dizgelerinin niceliksel özelliklerine örnek olabilir?

Soru 16:

I. Gözlem, bir gözlem önermesinin ifade ettiği bilgiye erişmeyi sağlayabilen bir fiziksel yöntem biçimidir.II. Gözlemle sınanan gözlem önermesi, gözlem sonucunda doğrulanırsa, bu önermenin karşılığı olan bir olgu bulunur.III. Gözlem sonucunda doğrulanan önermenin karşılığı olan olgu gözlem önermesini doğru kılar.IV. Gözlem, bilimin dilsel yapısını çözümleme, eleştirmeve aydınlatma çabasıdır."Gözlem" ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Bilim insanlarının bilimin konusuna giren olgulara ilişkin bilimsel bilgi üretmek ve bu olguları açıklamak amacıyla yaptıkları işlemlerin tümünden oluşan yönteme verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi gözlem ve/veya deneye dayalı bilim değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi tümdengelimsel-yasacı bilimsel açıklama modelindeki doğru olma koşullarından biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi adlandırıcı ölçekte bir niceliktir?