logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Epistemoloji

Soru 1:

"Bir algının gerçekleşmesi, dünyada gerçekten algının içeriğine uygun bir olgunun var olmasına bağlıdır." görüşü hangi felsefeciye aittir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi feminist felsefecilerin bilgi konusunda savunduklarından biridir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Geriye  Gitme Sorununun çözünlerinden sayılamaz?

Soru 4:

Gerekçelerin sonsuza gitmesi Geriye gitmesinin gerekçesi olmayan inançlarda son bulması Gerekçelerin kendi aralarında bağdaşımsal bir sistem veya ağ oluşturması Gerekçelerin geriye gitmesinin “temel inançlarda” son bulması Geriye Gitme Sorunu ile ilgili üretilen yukarıdaki çözümlerden hangisi veya hangilerine bağdaşımcılık yaklaşımını benimseyen kuramcılar doğru bir yaklaşım olduğuna inanırlar?

Soru 5:

G. E. Moore'un sağduyusal argümanına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Bağdaşımcılara göre, “Algı Verilerine Dayanan Temelcilik” görüşünü neye yol açar?

Soru 7:

“Metafizik bilgi olanaksızdır. Yani biz zihnimizin içeriksel sınırlarından sıyrılıp, onlardan bağımsız bir tarzda gerçekliğe ilişkin bilgi iddialarında bulunamayız. Bu tür iddialarda bulunan metafizik kitapları, “ateşe atılmalıdır” Yukarıda yer alan ifadeler, aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 8:

Algının insan bilgisinin kaynağı ve oluşumsal yapısı ile ilgili olarak deneyimciler ve usçular aşağıdaki konulardan hangisinde uzlaşmaktadırlar?

Soru 9:

Kant'a göre aşağıdakilerden hangisi etik ilkelerin bir özelliğidir?

Soru 10:

En temel etik ilkelerin genel olarak geçerli olduğunu, yalnızca insanları değil tüm akılcı varlıkları bağladığını ve bu ilkelerin aslında yalnızca entelektüellerin zihninde değil her insanın “içinde” bulunduğunu savlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

“Bir inanç yalnızca bir inanca benzeyebilir; bir inancı yalnızca bir inanç haklılaştırabilir.” düşüncesi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “geriye gitme” veya “gerekçenin gerekçesi” olarak bilinen sorunu açıklar ?

Soru 13:

Kant’ın usçuluk düşüncesine göre aşağıdakilerden hangisi dışarda kalır?

Soru 14:

“kötü niyetli ve üstün güçleri olan varlık” örneği ile Descartes neyi göstermeyi hedeflemektedir?

Soru 15:

Müller-Lyer yanılsaması olarak bilinen görsel yanılsama algı ile ilgili neyi göstermektedir?

Soru 16:

Okumakta olduğumuz büyük bir düşünürün söylediklerinin tahminen önemli bazı noktalar içerdiği ve yazarın önemli bir fikri aktarma çabasında olduğunu varsayan tavır hangi kavramla anılır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, bilgi kuramcılarının geriye gitme sorunu için önerdikleri temel çözümlerden biri değildir?

Soru 18:

Temel düzeyde bulunan inançların gerekçelendirmelerinin fiziksel dünyadan kaynaklandığını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

(i) Bazı şeyler hareket eder; (ii) Bir şeyin hareketinin nedeni her zaman kendisi dışında bir şeydir; (iii) Hareket konusunda nedensellik zinciri sonsuza dek uzanamaz; (iv) SONUÇ: Başka bir şeyin hareket ettirmediği bir “ilk hareket ettirici” var olmak zorundadır. Yukarıdaki Tanrı kanıtlaması hangi filozofa aittir?

Soru 20:

Belli açılardan bakıldığında, bilgi sonuçlarından ve bize sağladığı yararlardan değil, daha dolaysız ve doğrudan bir tarzda değer kazanır ve bizim için önemli konuma gelir. Bilginin bu özelliğini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?