logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Epistemoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi toplum içindeki “doğruların” ortaya çıkması ile tarihsel olumsallıklar (yani zorunluluk taşımayan tarihsel gelişmeler) ve “güç” kavramı arasında sıkı bir ilişki olduğunu gösteren düşünürdür?

Soru 2:

Gettier’in kullandığı felsefi yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Tanrı’nın varlığının akılcı yöntemlerle kanıtlanmasında kullanılmış bir yöntemdir?

Soru 4:

Aşağıdaki görüşlerden hangisi, bir önermenin bilinmesi ya da gerekçeli bir şekilde inanılması veya koşullara bağlı bir olgu olduğunu savunur?

Soru 5:

A. Goldman ve P. Kitcher’a göre bilginin asıl hedefi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Temsilcilik ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Hangi felsefi görüşe göre nesneler zihnimizin dışındaki gerçekliğin içinde yer alırlar ancak biz doğrudan nesneleri değil zihinsel durumlarımızı deneyimleriz?

Soru 8:

"Bize nesnel nitelikler gibi görünen niteliklerden bazılarının gerçekten fiziksel nesnelerde bulunduğu ve bizim idea’lar aracılığı ile bunların bilgisine sahip olduğumuz" görüşü aşağıdaki felsefecilerden hangisine aittir?

Soru 9:

Aşağıdaki doğruluk kuramlarından hangisinin diğerlerinin ortaya çıkışını sağladığı söylenebilir?

Soru 10:

Göz yanılsamalarını epistemolojik açıdan ilginç kılan temel neden aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Doğruluk kavramının, eylemlerden, faydadan ve somut sonuçlardan bağımsız olamayacağını savunan doğruluk kuramı hangisidir?

Soru 12:

“Ev¬rende her ne varsa doğanın bir parçasıdır ve evrende doğal unsurlar dışında bir şey yoktur” tezini savunan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Us sözcüğünün Türkçe karşılığı nedir?

Soru 14:

'_________ doğru veya yanlış olabilen bir cümlenin içerdiği düşüncedir.' cümlesindeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi en uygun şekilde tamamlar?

Soru 15:

Karşılık kuramı Bağdaşım kuramı Gereksizlik kuramı Pragmacılık Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri temel doğruluk kuramlarındandır?

Soru 16:

Batı dillerinden Türkçeye geçen enformasyon deyiminin Arapçası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, epistemolojinin temel konularından biri değildir?

Soru 18:

“ Karşılık kuramını savunan düşünürler, ‘nesnelliğin’ doğru için önemli bir boyut olduğunu ve diğer görüşlerin bu boyutun hakkını tam olarak veremeyeceğini savlamışlardır. ” Verilen cümlede karşılık kuramı düşünürleri tarafından eleştirilen kuram ya da kuramlar, hangi seçenekte eksiksiz olarak verilmiştir?

Soru 19:

"Bir özne belli bir gerekçeli inanca sahipse, o inancı veya önermeyi gerekçelendiren olgulara bilgisel erişiminin olması şart değildir. O¨nemli olan, öznenin inancını gerekçelendiren bir olgunun gerçekten var olmasıdır. Gerekçe öznenin zihinselliği veya bilgisi dışında olabilir." Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 20:

Zihnimizin gerçekliği yaratmadığını ve zihnimizin dışında gerçek bir varlık alanının bulunduğunu savlayan felsefe akımı hangisidir?