logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Politika

Soru 1:

"İşletmelerin kâr ve zararına bağlı olmayan, işveren tarafından emek sahibine üretilen malın satışı beklenmeden ödenen, miktarı önceden belirlenmiş gelir" tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi tamamlayıcı sosyal güvenlik yöntemlerinden biri değildir ?

Soru 3:

Hangisi dar alanda sosyal politikanın tanımına dahil değildir?

Soru 4:

Küreselleşmenin insanlık tarihinin kaçınılmaz olarak yaşanacak bir safhası olduğunu ileri süren kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I.   Yaşlıların dünya nüfusu içinde oranının artması II.  Sağlık ve emeklilik ödemelerinin özellikle gelişmiş ülkelerde önemli ölçüde azalması III. Nüfusun yaşlanması ile birlikte kamunun tasarruf oranının düşmesi IV. İş gücü arzının azalması riski V.  Geleneksel devlet anlayışı Yukarıdakilerden hangileri yaşlılara yönelik sosyal politikaların oluşturulmasında  önemli bir role sahiptir?

Soru 6:

Dünyada ilk sosyal sigortalar kim tarafından kurulmuştur?

Soru 7:

Türk toplumuna has olmak üzere hemşehrilik duygusu ile geliştirilen yardımlaşma yöntemleri geleneksel sosyal güvenlik yöntemlerinden hangisi kapsamındadır?

Soru 8:

Kişilerin temel gereksinimlerini karşılayacak gelirden yoksun olmaları, hangi dışlanma biçiminin tanımıdır?

Soru 9:

Türkiye’de kadın işçileri korumaya yönelik ilk düzenleme hangi kanunla yapılmıştır?

Soru 10:

İngiltere Sosyal Dışlanma Birimi'ne göre seçeneklerden hangisi, sosyal dışlanmanın hükümet politikaları ve çalışma yöntemlerinin doğru işlememesi ile ilgili nedenlerinden değildir ?

Soru 11:

I. Küreselleşme II. Neo-liberal politikalar III. Esnekleştirme uygulamaları Hangisi ya da hangileri kadınların üretim süreci­ne daha fazla ancak daha kötü koşullarda katılmalarına neden olmuştur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi işsizliğin ekonomik etkilerinden biridir?

Soru 13:

"Sivil, siyasi, ekonomik ve sosyal vatandaşlık haklarından mahrum olma ve edilme durumu" olarak tanımlanan kavram hangisidir?

Soru 14:

'Küreselleşme, dünya çapında ekonomilerin ve toplumların bütünleşme sürecini ifade eder. Küreselleşme yalnızca bir mal ve hizmet ticareti artışı değildir. Haberleflme teknolojisi ve bilgi paylaşımı ile bilgi, enformasyon ve kültürün de bütünleşmesi sürecidir' Küreselleşme ile ilgili yukarıda verilen tanım, hangi kurum ya da kuruluşa göre yapılmıştır?

Soru 15:

Hangisi AB düzeyinde kadınların iş yaşamında korunmasına yönelik uygulamalardan birisi değildir?

Soru 16:

Sosyal dışlanma aşağıdaki anlaşmalardan hangisi ile Avrupa Birliği'nde resmi bir belgede kendisine yer bulmuştur?

Soru 17:

Selçuklu-Osmanlı kültürünün bir ürünü olan, muhtaç duruma düşenlere mali destek vermek üzere genellikle aynı meslek veya sanayideki kişiler tarafından meydana getirilen primli sisteme göre işleyen yardımlaşma sandıklarına ne ad verilir?

Soru 18:

Türkiye'de eski hükümlü istihamı söz konusu olduğunda kamu kurumları %2 oranında işçi çalıştırma zorunluluğuna tabiidir. Bu bağlamda eski hükümlü istihdamında hangi yöntem kullanıldığı ifade edilebilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün eşitlik ve ayrımcılık yasağı ile ilgili düzenlemeleri kapsayan önemli belgeleri arasında yer alır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin göstergelerinden değildir?