logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1

Soru 1:

I-Mavri Mira II-Yunan Trakya Komitesi III-Etnik-i Eterya IV-Kordos Komitesi(Rum Göçmenler Derneği) Fener Rum Patrikhanesi tarafından yönlendirilen veya yönetilen yukarıda ki  kuruluşların amaçlarını doğrudan engellemek amacıyla oluşturulan direniş cemiyetleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 2:

Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Nisan 1920’de Meclis başkanlığına verdiği önergenin en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Seçeneklerden hangisi Türkiye Büyük Millet Meclisinde oluşan gruplardan bir tanesi değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Lozan'da Boğazlarla ilgili alınan kararlardan biri olamaz?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangi olaydan sonra Saltanat Şurasında Meclis-i Mebusan’ın toplanması istenmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Mustafa Kemal'in Türkiye Devleti'nin yeni yönetim biçiminin cumhuriyet olmasına tek başına karar vermesinin nedenleri arasında değildir?

Soru 7:

I. Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur.II. Yasama ve Yürütme gücü Büyük Millet Meclisindedir.20 Ocak 1921 yılında TBMM tarafından kabul edilen anayasada yer alan bu maddeler göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 8:

Osmanlı Devletinde büyük kentlerdeki az sayıda sınai faaliyetler yabancıların ya da ülkede yaşayan azınlıkların elindeydi. Müslüman Türkler, gerçek anlamda ekonomik faaliyetlerle ancak ne zaman ilgilenmeye başlamışlardı?

Soru 9:

İstiklal Harbi öncesi Osmanlı Devleti’nde özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da  tarımda modernleşmeyi engelleyen en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi milli varlığa düşman ve milli mücadele aleyhtarı yapılardan birisi değildir?

Soru 11:

İtalya, 1900 yılında Fransa ile yaptığı bir antlaşma ile Fransa'nın Fas'taki nüfuzunu tanımış, bunun üzerine Fransa'da İtalya'nın Trablusgarp üzerindeki nüfuzunu tanımıştır. Ardından 1901 yılında İngiltere, 1902 yılında Avusturya ve 1909 yılında Rusya, İtalya'nın Trablusgarp üzerindeki çıkarlarını tanıyan devletler olmuşlardır. Bütün bu gelişmeler İtalya'nın Trablusgarp üzerinde neyi amaçladığının birer göstergesidir?

Soru 12:

Tesanüd grubunun amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi III. Selim'in yaptığı yeniliklerden biri değildir?

Soru 14:

TBMM'de Yeşil Ordu, Halk Zümresi, Islahat Grubu, İstiklal Grubu, Tenasüd Grubu gibi grupların bulunmasından yola çıkarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılabilir?

Soru 15:

Amasya Genelgesinde yer alan "Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" maddesi göz önünde bulundurulduğunda seçeneklerdekilerden hangisi çıkartılabilir?

Soru 16:

I. Karaağaç Harp tazminatı olarak Türklerde kalacaktı. II. İngilizler, Trablusgarp üzerindeki haklarından vazgeçti. III. Rezve deresi sınır ile Karadeniz'de Bulgaristan sınırı belirlenmişti. Yukarıdakilerden hangileri Lozan Görüşmelerinde alınan sınır kararları hakkında doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nde Enver Paşa’nın saldırı emrine karşı çıkan kişi kimdir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisinde Ermenilerin 24 Nisan tarihini canlı tutmalarının nedeni olarak bilinir?

Soru 19:

Cumhuriyet ilan edildikten sonra, Türkiye Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı, başbakanı ve meclis başkanı sırasıyla aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 20:

Lozan Konferansı'nda hangi devlet "Boğazlar, gerek savaşta gerek barışta savaş gemilerine kapalı bulundurulmalı ve savunması da Türkiye'ye ait olmalıdır." tezini öne sürmüştür?