logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Davranış Bilimlerine Giriş

Soru 1:

Hümanistik güdü kuramının öncüleri Rogers ve Maslow’dur. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramına göre; insanın her davranışı belli bir ihtiyacını gidermeye yöneliktir ve hiyerarşik olarak sıralanan bu ihtiyaçlardan biri tatmin edilmeden diğerleri insanı yönlendiremez. Davranışlara yön veren insan ihtiyaçları şöyle sıralanır:1. Fizyolojik ihtiyaçlar: Yeme, içme, uyuma, cinsellik.2. Güvenlik ihtiyacı: Barınma, can güvenliği.3. Ait olma ve sevgi ihtiyacı: Başkaları ile ilişki kurmak, kabul edilmek, ait hissetmek, arkadaşlık.4. Özsaygı ihtiyacı: Tanınma, prestij5. Kendini tamamlama ihtiyacı: Yetenek geliştirme..6. Estetik ihtiyaçlar: Bakışım, Güzellik.7. Kendini gerçekleştirme: Potansiyelini ortaya koyma.Maslow'un sadece fiziksel ihtiyaçlarla ilgili olan kuramı aşağıdaki güdü kuramlarından hangisiyle uyuşmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde algı yanılsamalarından birisi yer almaktadır?

Soru 3:

Bir spor takımı yönetiminin önemli maçların kazanılması halinde sporculara ekstra primler vermesi, ağır yenilgiler alınması durumunda ise primlerde kesinti uygulaması hangi güdü kuramıyla en iyi şekilde açıklanabilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi edimsel koşullanma ile öğrenmedeki ikincil pekiştiriciler arasında sayılabilir?

Soru 5:

Aşağıdaki davranışlardan hangisi sosyal güdülere örnektir?

Soru 6:

"I. Bir kültürden bir birey başka bir kültüre ait norm ve değerleri kendisininkine eklemleme; II. Küçük ve görece zayıf bir grubun büyük bir medeniyetle temas halinde dahi öz kültürünü koruyabilmesi durumu; III. Geniş bir medeniyetin içinde yaşayan bir grubun egemen olan farklı kültürel özelliklere, farklı bir dile, farklı değerler ve normlara uyum sağlaması ve toplumsal kurumlar içinde eşit konum kazanması" Yukarıdaki verilen ifadeler sırasıyla hangi kavramları tanımlamaktadır?

Soru 7:

I. Endüstrileşmenin çevrenin bozulmasındaki etkisi. II. Çevre hareketlerinin yapısal ve toplumsal kökenleri. III. Kentleşme ve küreselleşmenin çevreye etkileri. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çevre sosyolojisinin temel konularındandır?

Soru 8:

I. Ay yanılsaması II. Ponzo yanılsaması III. Müller - Lyer yanılsaması Yukarıdaki yanılsamalardan hangisinin ya da hangilerinin kültürel etkilere açık olduğu belirtilmektedir?

Soru 9:

Davranışlarımızı davranışsal, sosyal, biyolojik, bilişsel ve duygusal alanlarda yönlendiren farklı güdü kaynakları bulunmaktadır. Aşağıda belirtilen güdü kaynakları ve eşleştirmelerinden hangisi doğru olarak belirtilmiştir?

Soru 10:

Yemek yapma Günlük alışveriş Evin badanası Çamaşır 2006 TÜİK’in Aile Yapısı Araştırması bulgularına göre yukarıda verilen faaliyetlerden hangisi ya da hangileri çoğunlukla kadınlar tarafından yapılmaktadır?

Soru 11:

Kültürün toplumsal eşitsizliği destekleyişine dikkat çeken perspektif, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Aile, bireylerin maddi ve duygusal güvenliğini sağlayan bir kurumdur. II. Çocukların toplumsallaşması için temel kurum ailedir. III. Toplumsal konumun sonraki kuşaklara aktarılması açısından aile işlevseldir. Yukarıdaki ifadelere dayanarak aile hakkında aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi yapılabilir?

Soru 13:

insan davranışlarının kökeninin bastırılmış yaşantılar ve çatışmalar olduğunu savunan, Freud’un önderliğinde 1900’lü yılların baslarında gelişen, insan davranışlarının ve düşüncelerinin çoğunun bilinç dışı süreçler tarafından yönlendirildiğini ve güdüleri, davranışları ve arzuları içeren ve zihnin bir parçası olan bilinç dışı, insanlar farkında olmadan davranışlarını etkilediğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

“Bütün, parçaların toplamından fazladır” sloganı hangi yaklaşıma aittir?

Soru 15:

İlk psikoloji laboratuvarını kurarak psikolojinin bağımsız bilim olmasını sağlayan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi biyolojik güdülerdendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi insanlar söz konusu olduğunda en önemli iki duyu sistemidir? I. Görme II. İşitm III. Koku alma IV. Tat alma

Soru 18:

Belli durumlarda belli amaçlara ulaşmak ve gerekli davranışların yapılabilmesi için organizmayı harekete geçiren, enerji veren, duyuşsal bir yükselime neden olan davranışları yönlendiren itici güce ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi psikoloji ile doğrudan ilişkili sosyal bir bilimdir?

Soru 20:

Zihnin işlevselliğine odaklanıp, zihinsel süreçleri inceleyen bilim adamı hangisidir?