logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Davranış Bilimlerine Giriş

Soru 1:

Aşağıda yer alan bilgiler hangi düşünüre aittir? "Sosyolojiye büyük etkisi olan ikinci klasik sosyologtur.  Toplumsal değişmeye ilişkin kuramında ekonomiye öncelik vermiştir. Ona göre üretim araçları ve üretim ilişkilerinin oluşturduğu alt yapı; kültür, dil, din devlet, örf gibi unsurlardan oluşan üst yapıyı belirlemektedir. Başka bir deyişle bireylerin bilinçlerini maddi yaşamları belirlemektedir."

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi olması durumunda, kanunda boşanma yoluna gidilebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Gough’a göre aile olgusunun evrensel unsurlarından biri değildir?

Soru 4:

I. Mills II. Dahrendorf III. Collins IV. Coser Yukarıdaki isimlerden hangisi veya hangileri çatışmacı kuramın çağdaş topluma uyarlanmasında katkı sağlamıştır?

Soru 5:

I. Toplumsal sınıflar, II.Meslek gruplarının gelişimi, III. Kentler, köyler gibi gruplaşmalar, IV.Ekonomik etkinliği yönlendirebilen sendika, işveren örgütleri gibi toplumsal eylemli gruplar Yukarıdakilerden hangileri Ekonomi sosyolojisinin inceleme alanına giren konulardır?

Soru 6:

Tabakalaşmayı bütünleştirici olmaktan çok bölümlere ayırıcı ve ayrıştırıcı olarak gören düşünür hangisidir?

Soru 7:

Modern teknolojilerin biyofiziksel çevredeki etkileri endüstri toplumlarının en önemli sorun alanlarından biridir. Temel amacı ekonomiyi güçlendirmek ve geliştirmek olan Endüstrileşme ile enerji kaynakları aşırı tüketilmekte; bir yandan kaynaklar tükenirken bir yandan da çevre kirliliği ortaya çıkmaktadır. Birçok bitki ve hayvan türünün varlığını tehdit eden çevre kirliliği insan yaşamını da olumsuz etkilemektedir. Yukarıdaki olay veya sorunları yöneten, yönlendiren veya bunlara sebep olan temel unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde çevre sosyolojisinin konularından birisi yer almaktadır?

Soru 9:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sosyolojik çözümlemelerden birisi yer almaktadır?

Soru 10:

Sosyoloji’nin bilimsel olarak inceleme alanına giren konulardan hangisi, kolektif davranış ve kişilikle ilgilenmektedir?

Soru 11:

Kültürün sistematik biçimde gelişmesi ve toplumsal sınırlarının ötesinde etkili olabilmesi sürecini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Türkiyede montajı yapılan bir otomobilin; ham maddelerinin Çinden alınarak parça üretiminin Güney Kore'de yapılması satış pazarlamasının ise Amerika'da yapılması süreci aşağıdaki kavramlardan hangisi ile en iyi ifade edilebilir?

Soru 13:

Sosyoloji bölümünde feminizm yaklaşımları üzerinde çalışan A, B ve C toplulukları aşağıdaki alanlara değinmişlerdir. “A” topluluğu toplumun var olan yapısını fazla sorgulamadan kadına yönelik eşit haklar ve olanaklar hakkında çalışmıştır. “B” topluluğu kadınların aşağı konumunu meşrulaştıran tüm erkek egemen söylemleri ve kadının ezilmesine yol açan toplumsal düzenin meşruluğuna yönelik çalışmıştır. “C” topluluğu ise kadınların kendi politik örgütlerinde ve hareketlerinde erkeklerin arkasında kaldıklarına ve ikincil roller oynadıklarına yönelik çalışmıştır. Bu bilgilere göre A, B ve C toplulukları sırasıyla hangi feminist yaklaşım çerçevesinde çalışmışlardır?

Soru 14:

19. yy sonlarında Marx, Weber ve Durkheim tarafından temelleri atılan bilim alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Rasyonel düşünce ve örgütlenme biçimlerini ele alan klasik dönem düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kültürü “bilgi, inanç, sanat, ahlak ve gelenek olarak öğrenilmiş yapı biçimi” olarak tanımlamıştır?

Soru 17:

Aşağıdaki durumlardan hangisi çevre sosyolojisinin incelediği temel konulara girer?

Soru 18:

Weber ve Kapitalist-Sanayileşmiş Rasyonalitenin Rasyonelsizliği teorisi çevresel sorunları nasıl açıklamaktadır ?

Soru 19:

Aşağıdaki durumların hangisi veya hangilerinde çiftler boşanma yoluna gidilebilir? I-Erken yaşta evlendirilmişlerse II-Tedavisi imkansız akıl hastalığı varsa III-Evlilik dışı ilişki varsa IV-Kötü muamele varsa

Soru 20:

10) Habermas, Beck, Castells ve Giddens gibi düşünürler hangi yaklaşımı benimsemektedirler?