logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Aile Ekonomisi

Soru 1:

Hızlı nüfus artışının ekonomik gelişmeyle dengelenememesi yüzünden nüfus artışının kontrol altına alınmasına yönelik politikaların takip edildiği yıllar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ülkemizce örnek alınarak 1926 da yürürlüğe giren medeni yasa, hangi ülkeye aittir?

Soru 3:

Emre Kongar, 21. Yüzyılda Türkiye (1998) başlıklı kitabında Türk toplumundaki aile yapısının üç farklı çevre içinde incelenmesi gerektiğini ileri sürmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu aile yapılarına örnektir?

Soru 4:

Ailenin kendi üyelerine dönük birçok işlevi vardır. Bunlar arasında en önemlilerden birisi birlikte yaşamanın eşler arasında daha sonra da onlarla çocukları arasında doğurduğu sıcaklık, sevgi ve dostlukla sağlanan duygusal ve ruhsal güven duygusudur. Yukarıda alıntılanan ifadeler aşağıda verilen ailenin işlevlerinden hangisiyle eşleştirilebilir?

Soru 5:

16. yüzyılda Avrupa kıtasından kaynaklanan ve teknolojik bilgi birikiminin üretime ve tüketime uygulanmasını mümkün kılarak tüm kıtaya yayılan kapitalizmin yayılma hızı hangi yüzyılda daha da artmıştır?

Soru 6:

Kadın cinsiyetinin kendini üretme oranını (yani kız çocuk oranını) göstermek için hangi ifade kullanılır?

Soru 7:

Sosyal politika insanların refahını dönüştürebilmek için kolektif, diğer bir ifadeyle kamu eliyle yapılan ortak bir müdahaledir. Bu müdahale, teorik konularla birlikte, gerçek hayatta sosyal ihtiyaçları ve sosyal problemleri tanımlamak; politika seçenekleri oluşturmak; uygun çözümleri uygulamakla yapılmaktadır. Bu nedenle, teorik olarak “cehalet, hastalık, tembellik, sefalet, yoksulluk” olarak ifade edilen “beş devasa toplumsal kötülük”e kamu eliyle müdahalede kullanılan yöntemler vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu yöntemlerden biri değildir?

Soru 8:

Sermaye birikimi, köyden kente göçe bağlı hızlı fakat düzensiz kentleşme ve gecekondulaşma özelikleri ile toplumsal dönüşüm unsurlarının yaşandığı yıllar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Toplum veya onun ortak aklını temsil ettiği için onun adına karar alan kamu otoritesi, hukuki veya finansal değişikliklerle çocukların, ailelerin, kadınların davranışlarının arzu edilen bir yönde değiştirilebileceğini düşünerek aşağıda verilenlerden hangisi bu politikalardan biri değildir?

Soru 10:

Savaş yıllarında kendi olanakları ile sanayileşme hamlesini başlatmış olan Türkiye, II. Dünya Savaşı sonrasında IMF, Dünya Bankası ve Avrupa İktisadi İşbirliği Örgütü’ne ve NATO’ya üye olmuştur. Aşağıda seçeneklerden hangisi Türkiye'nin yaşadığı bu dönüşümü açıklar?

Soru 11:

Osmanlı düşünürlerinin kadınların statüsünün yükseltilmesi yönündeki düşünceleri Gazetelerin gelecek nesillerin cahil annelere bırakılmamasına ilişkin görüşleri III. Batıcı ve İslamcı yaklaşımların kadın hareketleri konusundaki fikir çatışmalarını sürdürmesi Balkan savaşında yaşanan başarısızlıklarda kadınların cahilliğinin önemli rol oynaması Yukarıdaki ifadelerden hangileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kadınların toplumsal hayata katılımı konusunda zihniyet değişikliğine yol açan nedenler arasındadır?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Türkiye’de aile planlaması ile ilgili üç gerekçe birlikte verilmiştir?

Soru 13:

Sigortalar, karşılıklılık ilkesine göre, az ya da çok bireylerin finansmana katkıları ile sürekliliği sağlanan sistemlerdir. Bir diğer yönü ise, sigorta aracılığı ile nesiller arası ya da gruplar arası kaynak transferi yapılmasıdır. Buna göre gençler aşağıdaki gruplardan hangisini finanse etmektedir?

Soru 14:

I. Zenginlik II. Yoksulluk III. Statü IV. Ayrımcılık V. Sosyal dışlanma VI. Toplumsal bütünleşme Konutlar ailenin sosyo ekonomik özelliklerini içeren özellikler taşımaktadır. Bu durumun nedeni, bazı kavramların insanların nerede yaşadıkları ile ilintili olmasıdır. Bu kavramlar hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Merkezi otoritenin kaldırılmasıyla ‘geçiş ekonomileri’ olarak sınıflandırılan ülkeler ile farklı başlangıç koşullarına sahip olsa da 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başında kendi kapitalist piyasa geçiş sürecini başlatmış ve sürdürmekte olan Türkiye aşağıda yazılmış olan ortak noktalardan hangisinde geri kalmıştır?

Soru 16:

1995-2015 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerde 5 yaşın altındaki çocuklarda yetersiz beslenme oranı aşağıdaki bölgelerin hangisinde daha yüksektir?

Soru 17:

Kişi başına düşen geliri arttırmak için nüfus artış hızının azalmasının sağlanması Hijyenik olmayan ortamlarda çocuk düşürmenin yol açtığı anne ve bebek ölümlerini engellemek Aile planlaması programlarının yaygınlaştırılması ile kırsal ve kentsel bölgeler arasındaki adaletsizliği önlemeye çalışmak Salgın hastalıklardan dolayı artan çocuk ölümlerini engellemeye çalışmak Beyin göçünün artmasını engellemek Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Türkiye’de aile planlaması ile ilgili öne sürülen gerekçelerdendir?

Soru 18:

Aile politikası araçlarının çoğu ailenin devamlılığını sağlayacak ya da çocukların geleceklerini garanti altına alacak biçimde şekillenmektedir. Aileyi korumak için kullanılan araçlardan hangisi  ailelere, bireylere çoğunlukla bazı kriterleri dikkate alarak, parasal ödemeyi önermektedir?

Soru 19:

Çağımızda yaşanan güçlü kadın bilinçlenmesinin ardında yatan nedenler arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilmez?

Soru 20:

Doğu ve Batı Almanya' nın birleşmesini sağlayan Berlin Duvarı kaç yılında yıkılmıştır?