logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Aile Ekonomisi

Soru 1:

Küreselleşme kavramı başta ekonomik, siyasal ve kültürel olmak üzere hemen hemen her alanında yaşanan değişimleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Küreselleşmenin yaşattığı bu dönüşümlerin temel sebebi hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 2:

Türkiye’de 1930-1938 yılları arasında izlenen iktisat politikası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi pazarlık oyunu modeline ait özelliklerden biridir?

Soru 4:

Refah devleti ya da sosyal devlet geleneği, Alman Şansölyesi (başbakan) Otto Von Bismarck’ın  yönetiminde Almanya’da başladı. Bismarck, ücretlerin daha yüksek olduğu ama refahın olmadığı Amerika’ya göçe engel olmak, hem de Almanya’da çalışan sınıfın, yöneticisi olduğu Alman İmparatorluğu’na desteğini kazanmak amacıyla, yaşlılık, emeklilik, kaza sigortası, tıbbi bakım gibi daha önce denenmemiş uygulamalar yapmaya başladı. Ayrıca, yüksek gümrük vergileri ile Amerikan rekabetine karşı içerideki üreticilerin kârlarının ve dolaylı yoldan da yüksek ücretlerin devamlılığını sağladı. Bismarck, kendi ifadesi ile “sosyal kötülüğün köklerinin nerede yattığını keşfetmişti” (Briggs, 2006: 19). Bu bağlamda refah devleti ya da sosyal devlet geleneği hangi yıllarda başlamıştır?

Soru 5:

Aşağıda verilen hangi yıllarda ithal ikameci politikaların tıkanmasına yol açan iç ve dış olayların peş peşe patlak vermiş ve gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ekonomileri etkileyen, petrol fiyatlarındaki artış, Türkiye ekonomisini durma noktasına getirmiştir?

Soru 6:

Aile ________ ilişkiler sonucu insan türünün devamını sağlayan, toplumsallaşma sürecinin ilk ortaya çıktığı, karşılıklı ilişkilerin belli kurallara bağlandığı, o güne dek toplumda oluşturulmuş maddi ve manevi zenginlikleri kuşaktan kuşağa aktaran, toplumsal bir kurumdur? Cümlede verilen boşluğu aşağıdaki kavramlardan hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 7:

Kadının kocasının soyadı ile birlikte kendi soyadını da taşıyabilmesine izin verilmiştir. Bakire, dul, boşanmış gibi tanımlar nüfus kâğıtlarından çıkarılmıştır. Zina suç olmaktan çıkarılmıştır. Genel seçimlerde kadınlara oy hakkı tanınmıştır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri medeni kadınların talepleri doğrultusunda 1990’lı yıllarda Medeni Kanun’da yapılan değişikliklerdendir?

Soru 8:

Modernleşme varsayımı, sosyo-ekonomik gelişme ile birlikte karşılıklı bağımlılık modelinden, bağımsızlık modeline doğru bir geçiş olacağını ileri sürmektedir. Duygusal Psikolojik model modernleşme yaklaşımının aşağıdakilerden hangisini dikkate almadığını belirtmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi batı modeli ailesinin özelliklerinden değildir?

Soru 10:

Kadının çalışmasını kocanın iznine bağlayan 159. madde hangi tarihte iptal edilmiştir?

Soru 11:

Medeni kanuna göre asgari evlenme yaşı kaçtır?

Soru 12:

Geniş tabana sahip nüfus piramitleri hangisine işaret etmektedir?

Soru 13:

1927-35 yılları arasında nüfus artışı yüzde kaçtır?

Soru 14:

1000 kişi başına doğum miktarını gösteren orana ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi aileyi korumak için kullanılan araçlardan ayni hizmetler kapsamına girmektedir?

Soru 16:

Japon araştırmacı Marukami’nin makalesinde Türkiye ve Japonya’yı ABD ile kıyaslarken, Türkiye’nin hangi problemi daha fazla öne çıkar?

Soru 17:

Sistematik ve tutarlı bir model olarak korumacı ve devletçi politikaların sanayileşmeyi hedefleyerek ilk kez birlikte uygulanması 1930’lu yıllarda başlamıştır. Böylece bu politikalarla Türkiye’de ilk kez hangi hamle gerçekleştirilmiştir?

Soru 18:

1920li yıllarda, Atatürk devrimleri ile Türk modernleşmesi hız kazanmıştır. Özellikle kadınların toplumsal rolünün artması, erkeğin yanında kadının da sosyal, ekonomik ve siyasal varlık göstermesi gerektiği kabul edilmiştir. Bu bağlamda aşağıdakilerden hangisi daha Osmanlı İmparatorluğu döneminde fark edilmiş ve desteklenmiştir?

Soru 19:

2015-2020 dönemi verilerine göre en uzun yaşam beklentisine sahip ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılması, Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi ve ardından 1991 yılında S.S.C.B'nin dağılması ile birlikte gelişen süreçte merkezi planlamanın ortadan tamamen kalktığı ülkeler literatürde aşağıdakilerden hangisi ile isimlendirilmektedir?