Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Toplumsal Yaşamda Aile

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Birleşmiş Milletler 1. Dünya Kadın Konferansı hangi tarihte ve nerede yapılmıştır?

Soru 2

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi geçici köyaltı yerleşme şekillerinden biridir?

Soru 3

Orta Zorluk

Aşağıda yer alan ve yetişkinlerin toplumsallaşmasında etkili olan ikincil kümelerden hangisi kültür tarafından düzenlenmeyen gruplardandır?

Soru 4

Orta Zorluk

Hangisi ülkemiz aile yapısında görülen özelliklerden biri değildir?

Soru 5

Orta Zorluk

Geleneksel toplumlardan modern toplumlara dönüşümü “Kutsal toplumlardan laik toplumlara geçiş” olarak tanımlayan toplum bilimci aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6

Orta Zorluk

Aşağıda verilen hangi bölgeler meyve, sebze ve sanayi bitkileri tarımının geliştiği köy alanlarıdır?

Soru 7

Orta Zorluk

I- Tarım sektörü II- Hizmet sektörü III- Sanayi sektörü Aşağıdakilerden hangisi kent ailesinin geçimini sağladığı sektör olarak görülmektedir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi esas geçim kaynağı hayvancılık olmak üzere tarım da yapılan, bir ya da birkaç ağıl ile çoban kulübelerinden oluşan köyaltı yerleşmesine ne ad verilir?

Soru 9

Orta Zorluk

Bireyin toplumsallaşma sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmemesi aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

Soru 10

Orta Zorluk

"Köy olmanın gerekli şartlarına sahip olmayan, köyden daha basit yerleşme şekilleri köyaltı yerleşmeler olarak adlandırılmaktadır". Sözü edilen yerleşme seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 11

Orta Zorluk

Bireyin toplumsallaşma deneyiminin başarılı bir şekilde gerçekleşmemesi, çeşitli nedenlere bağlıdır. Hangisi, bu nedenlerden biri değildir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi köyden kente göçün nedenleri arasında değildir?

Soru 13

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi çarpık kentleşmenin yarattığı sorunlardan birisi değildir ?

Soru 14

Orta Zorluk

Kent, göçenleri kendi ortamında yeniden toplumsallaşmaktadırlar. Kentlileşme temelde bir kültür değişmesini ifade etmektedir. Kentlerde ortaya çıkacak etkileşimle beraber, bireyin kent kültürünü geliştirmesi, kentte yaşayanların uyum içinde olması, birçok fiziksel, ekonomik ve toplumsal öğenin bir araya gelerek toplumun örgütlenmesi ve bilinçlenmesine kaynaklık etmesi beklenmektedir. Bu bağlamda günümüz toplumları sanayileşme süreciyle birlikte az kentlileşmiş ya da çok kentlileşmiş olarak nitelendirilir.Buna göre aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz ?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi köyaltı yerleşmeleri için doğru bir ifadedir?

Soru 16

Orta Zorluk

Gecekondu alanlarının dönüşmesinde ise yapılan uygulama ‘ıslah imar planları’ ile bu alanların yenilenmesi ve kentsel arsa pazarına tekrar sunulmasıdır. 1980’li yıllarda izlenen liberal ekonomik politikalar ile bu dönemde, gecekonduların affına yönelik bir dizi yasa çıkarılmıştır. Aşağıda belirtilen hangi yasa ile kentlerdeki gecekondu alanlarının devlet eliyle özellikle de yerel yönetimler aracılığı ile dönüştürülmesi anlayışının yaygınlık kazanmıştır?

Soru 17

Orta Zorluk

Toplumsallaşma ile ilgili öğrenme ve davranış kuramını ilk kez öneren aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18

Orta Zorluk

Hangi araştırmacı değerler teorisinde; güç, başarı, hedonizm, harekete geçirme, kendini yönetme, evrensellk, bağlılık, gelenek, uyum ve güvenlik olmak üzere 10 temel değer tipini içeren bir değerler yapısını öngörmüştür?

Soru 19

Orta Zorluk

Bireyin içinde yaşadığı toplumun “yaşama”, “duyma” ve “düşünme” biçimlerini öğrenmesi ve içselleştirmesi süreci olarak algılanan süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20

Orta Zorluk

Kentleşme sürecini "basit toplumlardan karmaşık toplumlara geçiş" olarak isimlendiren uzman aşağıdakilerden hangisidir?

Derse Dön