logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Yaşamda Aile

Soru 1:

Entegre kırsal alanların aşağıdakilerden hangi özelliklere sahip olması beklenir?

Soru 2:

Geleneksel ailelerde ilişkiler incelendiğinde, en düşük statüye sahip olan aile üyesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Temel geçim kaynağı hayvancılık olan; bir veya birkaç ağıl ile çoban kulübeleri başlıca fiziki varlıklardır. Yurdumuzda daha çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde Tunceli, Erzurum, Kars, Muş  ve Ağrı illerimizde rastlanmaktadır. Tanımlanan köyaltı yerleşimi hangisidir?

Soru 4:

Buhar gücünün makinelerde kullanılması, üretimi, kol gücü ile çalışan küçük atölyelerden fabrikalara geçilmesi kentleşmenin hangi nedeni olarak görülmektedir?

Soru 5:

Bireyin, içinde yer aldığı toplumun bir üyesi olabilmesi için geçirdiği aşamalara verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Dileklerin tutulup, hıdırellez ateşinin yakıldığı ve eğlencelerin düzenlendiği Hıdırellez günü her yıl ne zaman kutlanır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi çarpık kentleşmenin olası sonuçlarından birisi değildir?

Soru 8:

Ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğa sahip kırsal yerleşim birimlerine ne denir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangileri kırsal alanda çözülmenin nedenlerindendir? I. Tarımda üretim teknolojisinin gelişmesi II. Kırsal alanda işgücünün artması III. Hızlı nüfus artışı IV. Toprakların mirasla bölünmesi V. Entansif tarıma geçiş

Soru 10:

Siyasal, dinsel, sanatsal özgürlük, laik düşünce, demokrasi ve bilimsel bilgiden oluşan bütünlüğe ................. adı verilmektedir? Yukarda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 11:

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında İnsani Gelişmişlik Raporunda kadın-erkek eşitliğini yansıtan kalkınma göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Kocası vefat eden bir kadının, kocasının erkek kardeşi ile evlenmesi şeklinde gerçekleşen evlilik biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bireyin toplumsallaşmasında önem taşıyan birincil kümelerden biridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çarpık kentleşmenin ortaya çıkmasında etkili değildir?

Soru 15:

Esas geçim kaynağı hayvancılık olmak üzere tarımda yapılan, bir veya birkaç ağıl ile çoban kulübeleri yerleşmenin başlıca fizikî varlıklarına ne ad verilir?

Soru 16:

Yeniden toplumsallaşma sürecinde birey ile ilgili olarak aşağıdaki özelliklerden hangisi doğru değildir?

Soru 17:

Toplumsallaşmanın etkilerinden biri de bireysel kişiliğin oluşması ve şekillenmesindeki rolüdür. Bireylerin sosyal hayattaki varlığı dikkate alındığında, toplumsallaşma sosyal hayatın hangi önemli sorununu/sorunlarını içermektedir? I. Bireysel gelişim sorunları II. Bireyin ekonomik düzeyi III. Toplumsal devamlılık

Soru 18:

Nüfus yoğunluğunun km² başına 150 kişinin altında olduğu yerler kırsal alan kabul edilmektedir. Bölgeler üç gruba ayrılmaktadır.Aşağıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri bu gruplarla ilgili doğru bir ifadedir? Nüfusunun %50’den fazlasının kırsal alanlarda yaşadığı bölgeleri, kırsallığı baskın bölgeler Nüfusunun %50’den azının kırsal alanlarda yaşadığı bölgeleri, kırsallığı baskın bölgeler Nüfusunun %15–50 arasının kırsal alanlarda yaşadığı bölgeleri, önemli ölçüde kırsal bölgeler Nüfusunun %15’inden fazlasının kırsal alanlarda yaşadığı bölgeleri ise, kentselliği baskın bölgeler olarak kabul etmektedir.

Soru 19:

Geniş bir arazi üzerinde tarım veya hayvancılık ya da ikisini birlikte yürütmek amacıyla kurulmuş yerleşme ünitesidir. Sürekli ya da geçici olabilir. Su kaynakları bazen bir yamaç kaynağı, çoğu zaman da kar sularıdır. Yurdumuzda daha çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde Tunceli, Erzurum, Kars, Muş ve Ağrı illerimizde rastlanmaktadır. Çoğunda akrabalık bağı hâkimdir. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri "çiftlik'in özellikleri arasında yer alır?

Soru 20:

Freud, Piaget ve Kohlberg'in öncülüğünü yaptığı toplumsal kuram aşağıdakilerden hangisidir?