logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Yaşamda Aile

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi "geçiş ailesine" ait özelliklerden birisi değildir?

Soru 2:

Kırsal alanın büyüyen bir nüfus yapısı olmalıdır. Tarım dışı sektörlere dayanan bir istihdamı bulunmalıdır. Tarım ve tarım dışı sektörlerin değişen oranlarda karışımının ortaya çıkardığı bir ekonomik yapıya sahip olmalıdır. Kırsal alanda, geniş ölçekli çiftliklere rastlanılmalıdır. Toprağın kullanılmasında tarımın kilit rolü hala devam ediyor olmalıdır. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri entegre kırsal alan özellikleri arasında yer alır?

Soru 3:

Bireyin toplumsallaşma deneyiminin başarılı bir şekilde gerçekleşmemesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri bu nedenlerdendir? I) Toplumsallaşma için gerekli uygun şartların bulunmayışı. II) Belli bir düzeyde öğrenilenin daha ileri bir devrede öğrenilenlerle uyuşması. III) Toplumsallaştırıcı faktörlerin, kurumsallaşmış değer ve davranışları uygun biçimde anlatamaması veya yanlış olarak öğretmesi.

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kent ailesine özgü özellikler arasında sayılamaz?

Soru 5:

Toplumsallaşma süreci ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kültür tarafından düzenlenmeyen gruplar arasına girer?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi köyden kente göçün nedenlerinden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdaki seçeneklerden hangileri doğrudur? I. Toplumsallaşma ailede başlar. II. Her birey içinde yaşadığı topluma uyum sağlamak zorundadır. III. Toplumda var olan normlar sabittir. IV. Toplumsallaşma süreci toplumun gelişmişlik ölçülerinden birisidir. V. Birey toplumun yaşama biçimini içselleştirerek toplumsallaşır.

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi çarpık kentleşmenin özelliklerinden değildir?

Soru 10:

Kent ailesiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 11:

Toplumu oluşturan bireylerin davranış, düşünce ve eylemleri üzerindeki belirleyici ve yönlendirici niteliğinin yitirilmesi durumu sosyal değerlerin bozulması yani ... olarak tanımlanmaktadır. Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Türk aile yapısının özelliklerinden değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi / hangileri yetişkinin toplumsallaşmasında etkili olan ikincil kümelerin özelliklerindendir? I) Yüzyüze ilişki vardır. II) İlişkiler sık ve uzun sürelidir. III) Sayısal olarak çokluk sözkonusudur.

Soru 14:

Gecekondular için aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri her zaman geçerlidir? I. İzinsiz inşa edilmiş yapılardır. II. Başkalarına ait araziler üzerine yapılırlar. III. Çok kısa sürede tamamlanırlar. IV. Sadece konut olarak kullanılırlar. V. Alt yapı imkanları kısıtlıdır.

Soru 15:

Toplumsallaşmayı sürdürülen düzenlerin bir etkisi ve ileride, olması istenen düzenlerin de bir nedeni olarak gören toplumsallaşma kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Köyden göç eden nüfusun kentlerde özellikle büyük kentlerde birikmesi sonucu aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal ilişkilerin sahip oldukları temel özelliklerdendir?

Soru 18:

Anadolu’da ve özellikle Ordu–Giresun yöresinin dağlık kesimlerinde yayla yerleşimlerine ne ad verilir?

Soru 19:

'Aile'nin sosyolojik olarak genel kabul gören en kısa tanımı hangisidir?

Soru 20:

Kırsal alanlar sınıflandırıldığında, kırsal alanın büyüyen bir nüfus yapısının olması, tarım dışı sektörlere dayanan bir istihdamının olması ve toprağın kullanılmasında tarımın kilit rolünün halen devam ediyor olması aşağıdaki sınıflardan hangisini tanımlamaktadır?