logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Yaşamda Aile

Soru 1:

Ülkemizde, akraba evliliği hangi bölgede yaygındır?

Soru 2:

Sanayi devriminin getirdiği değişikliklerle beraber kentleşmenin oluşumu hızlanmıştır. Buhar gücünün makinelerde kullanılması, üretimi, kol gücü ile çalışan küçük atölyelerden, fabrikalara kaydırmıştır. Bu gelişmeye dayalı olarak nüfus fabrikalar yakınında birikmiştir. Elektrik enerjisinin sanayide artan oranda kullanılması ise kentlerin hızlı biçimde göç alarak, nüfus artışı ve yoğunlaşması yaşamasına neden olmuştur. Bunun gibi hidroelektrik santraller de kentlerin gelişmesi ve yaygınlaşmasında büyük rol oynamıştır. Hızla gelişen teknolojiyle birlikte iletişim ve bilgisayar teknolojisindeki ilerlemelerde kentleşmeyi hızla artırmış nüfus yoğunlaşmasına neden olmuştur. Yukarıda kentleşmenin nedenlerinden hangisi açıklanmıştır?

Soru 3:

Türk toplumunda kadının konumunu ortaya koyan en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangi araştırmacı 'değerlerin' sınıflandırılmasını ayrıntılı bir şekilde yaparak, insanların 'değer' yönelimlerini bireysel 'değerlerine' göre “kuramsal”, “ekonomik”, “estetik”,“sosyal” “politik”, ve “dinsel” 'değer' olarak 6 gruba ayırmıştır?

Soru 5:

Kırsal kesimdeki aile yaşantısı ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Kentlerde yaşanan dönüşüm kendiliğinden ortaya çıkan bir süreç değildir. Bu dönüşüm, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel amaçlarla dışarıdan yapılan bir müdahaledir. Aşağıdakilerden hangisi bir kentsel mekanda dönüşüme tabi tutulan alanlardan değildir?

Soru 7:

Bireyin içinde yer aldığı grubun normlarını, değerlerini, tutumlarını ve karakteristik dilini algılaması, öğrenmesi ve benimsemesine dönük etkileşim sürecine ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci dalga feminist aktivistlerin önderliğinde elde edilen somut kazanımlardan biri değildir?

Soru 9:

MÖ 1350’ye doğru nüfusu 100.000’i aşan ilk kentin nerede olduğu tahmin edilmektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsallaşma sürecinin niteliklerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi gecekondu kültürünün özelliklerinden biri değildir?

Soru 12:

Kırsal kesim köy ve/veya kasaba, aşağıda verilenlerden hangisi ya da hangileri açısından, kentten farklılaşmaktadır? Sosyo-ekonomik düzey, Kültürel özellikler, Yaş düzeyi, Yönetim durumu, Yerleşim yeri alan hacmi, Demografik özellikler,

Soru 13:

Toplumsal ilişkilerin içeriği ve ölçüsünü büyük oranda belirleyen faktör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi toplumsal denetimin kurulmasında önemli rolü bulunan toplumsal normlardan "resmi normlar" arasında yer alır?

Soru 15:

1950 ve 2010 yılları arasında kentleşme oransal olarak nasıl bir gelişim göstermiştir?

Soru 16:

Bireyin toplumun değişen kurallarına bağlı olarak kendisini değiştirip yenilenmesine ne ad verilir?

Soru 17:

İmar kanununa göre bir yerleşim alanının kırsal alan kapsamında sayılması için nüfusunun ne kadar olması gereklidir?

Soru 18:

Kırsal alanlar ulusal ekonomilerle entegre olma derecesine göre sınıflandırıldığında, aşağıdakilerden hangisi orta derecede kırsal alanlara ait bir özelliktir?

Soru 19:

Ülkemizde "poligami" (çok eşli) evlilik hangi yılda yasaklanmıştır?

Soru 20:

Aile yapısı genel olarak anne, baba, çocuklar ve varsa büyükanne, büyükbabadan oluşur. Aile içinde ekonomik bütünlük vardır. Sevgi, saygı, karşılıklı anlayış ve devamlılık esastır. Alede kan bağı, soy devamlılığı yapının esasıdır. Cümlesinde Hangi kesim Aile Yapısından Bahsedilmektedir?