logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Ev Endüstrisi

Soru 1:

01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun iş ve çalışma hürriyetinin ihlali bölümünde, çalışma hürriyetini ihlal eden kişiye nasıl bir ceza verilir?

Soru 2:

Aşağıdaki ülkelerin hangisinde ,evde çalışanın çalışma ilişkisinin fesihle son bulması halinde evde çalışana tazminat ödenmesi yolu benimsenmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi kayıt dışı faaliyetlerle ulusal gelirin yüzde 5’ine yakın gelir elde edilen ülkelerden birisi değildir?

Soru 4:

Türkiye İstatistik Kurumunca Temmuz- Ağustos-Eylül 2005 dönemine ilişkin olarak yapılan saptamaya göre, ülkemizdeki toplam istihdamın ne kadarı kayıt dışı ekonomi içinde yer alır?

Soru 5:

Temel amacı “işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemek olan yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ev endüstrisinde çalışanların gelirlerinin düşük olmasına yol açan temel faktörlerden birisi değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kurum tarafından ödenen cenaze ödeneğini almakta önceliklidir?

Soru 8:

Evde çalışan kadınların yaşamları aşağıdaki kavramlardan hangilerinin etrafında şekillenmektedir?

Soru 9:

Kayıt dışı ekonomi ile formel ekonomi arasındaki eklemlenme nasıl gerçekleşmektedir?

Soru 10:

Evde çalışan kadınlar tarafından en çok ihmal edilen rol aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ev endüstrisinin genel olarak olumlu yönlerinden birisi değildir?

Soru 12:

İş organizasyonunun ikinci parças ı nda ise üretici ya da tasar ı mc ı , hizmet veren ve tedarikçi olmak üzere i ş lev gören neler bulunmaktadır?

Soru 13:

"Ev endüstrisinde çalışanın kasten gizlenen ve usulüne göre gözden geçirme sırasında fark edilmeyecek olan ayıplar için sorumluluğu devam eder" ifadesi aşağıdaki borçlardan hangisine uygun olur?

Soru 14:

Daha çok çalışma ortamında bulunan ve çalışanın sağlığını etkileyebilecek risk faktörleri karşısında çalışanın sağlığının korunması nasıl tanımlanmaktadır?

Soru 15:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 10 Aralık 1948 tarih ve 217/A sayılı kararı ile onayladığı ve ülkemizde 6 Nisan 1949 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin aşağıda belirtilen maddelerinde çalışanların çalışma hayatı ile ilgili düzenlemeler yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri olamaz?

Soru 16:

Çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla ortaya çıkan sendikalılaşma faaliyeti aşağıdaki uygulamaların hangisi altında yer almaktadır?

Soru 17:

4857 sayılı iş kanununa göre evde çalışanlar aşağıdaki durumlardan hangisinde iş kanunu hükümlerine tabi olurlar?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sendikaların evde çalışanlara örgütlenme konusunda az ilgi gösterme sebebi olabilir?

Soru 19:

Özellikle kadınların evde çalışmaları düşünüldüğünde evde çalışmaya ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

2001 yılında OECD ülkelerinin günlük yaklaşık 1 milyar ABD doları destek verdikleri sektör aşağıdakilerden hangisidir?