logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı

Soru 1:

Bir hasta yaşadığı sorunla ilgili komşusunun önerdiği X çayını içmektedir. Doktor gerekli tetkiklerden sonra bu hastaya tansiyon ilacı reçetelendirme kararı almıştır. Hastanın kullandığı X çayıyla ilgili doktoruna bilgi vermemesi aşağıdaki durumlardan hangisine yol açabilir?

Soru 2:

Türkiye'de ilgili mevzuata göre, ilaç ruhsat başvurusunda ön incelemeyi geçmesinin ardından değerlendirilmesi gereken yasal süre nedir?

Soru 3:

Resmi otoriteler için eşdeğer ilaç kabul edilme kriteri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Faz I metaboli­zmada rol oynayan sitokrom P450 enzim izoformları geriatrik dönemdeki bireylerde ne gibi değişikliğe uğrayabilir?

Soru 5:

Gebelik döneminde alınan ilaç ve diğer ksenobiyotiklerin fetüste gelişme bozukluğuna ve morfolojik bozukluklara veya ölüme kadar gidebilen kalıcı bozukluklara neden olmasına ne ad verilir?

Soru 6:

Türkiye’de “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ile, tıbbi atıkların yönetimi süreci hangi kurumun denetiminde düzenlenmiştir?

Soru 7:

Aspirin ilacının etken maddesi hangisidir ?

Soru 8:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ilaçların böbrekten atılımında yanlış bir ifadedir?

Soru 9:

İlaç üretiminde kullanılan maddelerin analiz yöntemlerinin açıklandığı, bilimsel olarak uyulması gereken kuralları ve yöntemleri kapsayan resmi kitaplara ne ad verilir?

Soru 10:

Aromatik bitkilerden uçucu yağ eldesinde genellikle hangi yöntem kullanılır?

Soru 11:

Kalite kontrol, GMP’nin bir parçası olarak ilgili testlerin gerçekleştirilmesini, materyal kullanımı, ürünlerin satış ve dağıtım öncesinde kalitelerinin istenilen düzeyde olduğuna karar verilmesini sağlayan bir takım prosedürleri içerir. Bu prosedürler örnekleme, spesifikasyon, test etme ve organizasyon, dokümantasyon ve serbest bırakma olarak sayılabilir. Kalite kontrol, yalnızca laboratuvarda yapılan testleri kapsamaz. Ürünün kalitesine yönelik verilecek her türlü kararda kilit rol oynar. Tanımı “Üretilmiş bir serideki tabletlerden 12 tanesi alınarak, içerdikleri ilaç etken maddesi miktarını belirlemek amacıyla tek tek incelenir.” olarak verilen tablet kontrolü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Hastanın etken maddeyi kolay bir şekilde alabilmesi ve alacağı miktarı zorlanmadan ayarlayabilmesi için kullanılan çözücü ve taşıyıcı özellikteki maddelere ne ad verilmektedir?

Soru 13:

Dünya sağlık örgütü (DSÖ) temel ilaç listesini oluşturarak kaç yılında Akılcı ilaç kullanımına adım atmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi AİK (Akılcı İlaç Kullanımı) ve AİK ilkeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olan ve bu kapsamda hareket eden hekimin, hastalıkların tedavisi sürecinde sergileyeceği yaklaşımlardan birisi değildir?

Soru 15:

Bir ilaç üretim faaliyetinde, sürecin tümünü bir bütün olarak kapsayan ve kalitenin devamlılığını amaç edinen politikaların hepsi olarak tanımlanan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Uygun boyuta getirilmiş drog üzerine kaynar su ilave edilir, karışım kapalı bir kapta, hafif ateşte, beş dakika ısıtılır; soğuduktan sonra süzülür. Yukarıda verilen tanım aşağıdaki yöntemlerden hangisine aittir?

Soru 17:

Kalite yönetimi kapsamında tanımlanmış olan politikaların doğru biçimde uygulanmasını sağlayan mekanizma, kalite güvencesi sistemidir. Kalite güvencesi kapsamında yapılan düzenlemeler sonucunda ürünün, kullanım için istenilen kalitede olması sağlanır. Kalite güvencesi göz önüne alınarak dikkat edilmesi gereken diğer önemli hususlar, “Farmasötik Ürünlerin İyi İmalat Uygulamalarına İlişkin Kılavuz” içerisinde yer almaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu kılavuz içerisinde yer almaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kalite risk yönetiminin basamaklarından biri değildir ?

Soru 19:

Uygun boyuta getirilmiş drogun üzerine soğuk su ilave edilip, kapalı bir kapta, hafif ateşte yarım saat ısıtılması ve sıcakken süzülmesi yöntemine ne ad verilir?

Soru 20:

Vücutta aşırı yağ depolanması ile belirgin tıbbi soruna obezite denir. Obezite çeşitli kalp ve damar hastalıkları, bazı endokrin bozukluklar, varis, selülit, çeşitli kanser türleri ve karaciğer yağlanması gibi pek çok hastalık için önemli bir risk faktörüdür. Aşağıdakilerden hangisi obezite tedavisinde etkin bir ajan olmakla birlikte klinikte artık kullanılmamaktadır?