logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi; farmasötik eşdeğer olan müstahzarların, tedavi ya da başka bir tıbbi amaçla kullanıldığında aynı etkiyi göstermeleri ve aynı oranda güvenli olmalarını belirten eşdeğerlik kavramıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi özel hasta grubunda yer almaz?

Soru 3:

Üretim tesisinde ilacın kalite güvencesini sağlamak ve hataları önlemek için yapılan kontrol ve ölçümlere ne ad verilir?

Soru 4:

“ Referans ilaç ya da ürün alanında geliştirilmiş ilk ürün olan ve gerekli etkinlik ve güvenlik testlerini geçerek ilaç firması tarafından satışa sunulmuş olan müstahzarı” olarak tanımlanan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi pediatrik hastalara ilaç uygulanması sırasında hemşirelerin dikkat edeceği noktalardan birisi değildir?

Soru 6:

ICH 1990 yılında Amerika, Avrupa ve Japonya’ya bağlı otoriteler tarafından, ruhsatlandırma aşamalarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan kılavuzlar ve şartları, uluslararası düzeyde uyumlu hale getirmek amacıyla kurulmuş bir çatı örgüttür. ICH tarafından 2005 yılında yayınlanan Q8: Farmasötik Gelişim ve Q9: Kalite Risk Yönetimi yönergeleri ve 2008 yılında yayınlanan Q10: Farmasötik Kalite Sistemi yönergesi, ilaç endüstrisi açısından yeni bir kalite anlayışı getirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi kalite anlayışı ile ilgili Q8 yönergesi içinde yer alır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi pediatrik ve erişkin hastalarda ilaçların kullanımının farklı olma sebeplerinden birisi değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi akılcı olmayan ilaç kullanımına bir örnek değildir ?

Soru 9:

Aşağıdaki ifadelerden hangisinde ilaçların vucuda uygulanmasında sistemik uygulamanın parenteral uygulaması ile ilgili yanlış ifade verilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi akılcı olmayan ilaç kullanımına örnek olarak verilemez ?

Soru 11:

Aşağıdaki kontrollerden hangisi tabletlerde yapılmamaktadır?

Soru 12:

Numune etiketi üzerinde aşağıdaki bilgilerden hangisi yer almaz?

Soru 13:

Aynı etken maddenin, aynı miktarda, aynı veya benzer farmasötik şekilde, farklı firmalarca, değişik yardımcı madde ve üretim teknolojileriyle hazırlanmış farklı isimlerdeki müstahzarlarını ifade etmek için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

AİK konusunda ilk adım hangi yılda atılmıştır?

Soru 15:

Yabancı madde miktar tayini Uçucu yağ miktar tayini Şişme indisi Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri bitkisel drogların standardizasyonu için farmakopede belirtilen spesifikasyonlarındandır?

Soru 16:

Hastalıklardan korunmak, hastalıkları iyileştirmek veya tedaviye yardımcı olmak amacıyla bitkilerin çeşitli kısımlarının, alg, mantar ve likenlerin, bitkilerin salgıladığı zamk, balzam, reçine gibi eksüdatların, ayrıca ekstrelerin, uçucu ve sabit yağların çeşitli bitkisel drog preparatı formlarında kullanılmasına ne ad verilir?

Soru 17:

Aynı etken maddenin, aynı miktarda, aynı veya benzer farmasötik şekilde, farklı firmalarca, değişik yardımcı madde ve üretim teknolojileriyle hazırlanmış farklı isimlerdeki müstahzarlarını ifade etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi genellikle kuru haldeki bitkisel veya hayvansal droglardan maserasyon, perkolasyon ya da başka uygun bir valide edilmiş yöntemle elde edilen; sıvı, katı veya yarı katı kıvamda olabilen preparatlardır?

Soru 19:

Tip I diyabet hastalarının yaşamlarına devam edebilmeleri için dışarıdan düzenli olarak insülin hormonu almaları aşağıdaki etki mekanizmalarından hangisine örnektir?

Soru 20:

Geriatrik dönem aşağıdaki yaş aralıklarından hangisine denk gelmektedir?