logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İlaç Bilgisi Ve Akılcı İlaç Kullanımı

Soru 1:

Bakteri, virüs, mantar, protozoon ve parazit gibi çeşitli organizmaların sebep olduğu hastalıklara ne denir?

Soru 2:

Kanın oksijen taşımasından sorumlu olan eritrositlerin toplam sayılarının veya hemeglobin seviyesinin düşüklüğü ile belirgin olan kan hastalığının tedavisinde kullanılan ilaç grubuna antianemik ilaçlar adı verilir. Bu ifade için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 3:

Kendi ülkelerinde elde edilen drogların yanında, dış ülkelerden temin edilen drog ve baharatı da dükkânlarında satan esnafa ne ad verilir?

Soru 4:

Kandaki glukoz yani şeker düzeyinin normal sınırların üzerinde olması ile belirgin bir hastalık olduğu için halk arasında şeker hastalığının adı nedir?

Soru 5:

1072-1074 yıllarında ilk Türkçe sözlükte, eczacılık ve tıpta kullanılan bitkilerin Türkçe isimlerinin verildiği eser verilenlerden hangisidir?

Soru 6:

I) Ülkemizde patent almak için, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurulmaktadır. II)  Türkiye’de alınmış bir patent, yalnız Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır. III) Patentlenebilirlik kriterleri yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirliktir. IV) İncelemesiz patent sisteminde araştırma raporu ve inceleme raporu düzenlenmektedir. Yukarıda patent ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden doğru olanların tümünün verildiği seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

1072-1074 yıllarında Kaşgarlı Mahmud’un yazdığı “Divanü Lügati-t-Türk” olarak bilinen ilk Türkçe sözlükte ilacın karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Tip I diyabet hastalarının yaşamlarına devam edebilmeleri için dışarıdan düzenli olarak insülin hormonu almaları gerekmesi ilaçların etki mekanizmalarından hangisine uygun örnek olarak  verilebilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi ilaç hazırlama için Uygur Türklerinin kullandığı aletler arasında yer almamaktadır?

Soru 10:

Dünya Sağlık Örgütü tarafından"fizyolojik sistemleri veya patalojik durumları, alanın yararına değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan ya da kullanılması öngürülen bir madde veya ürün" olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İlaç fabrikasında ürünün kalitesini güvence altına almaya ve kusurları önlemeye yönelik olarak tesis edilen bütün kontrolleri ve ölçümleri kapsayan sisteme ne ad verilir?

Soru 12:

İlaçların önemli bir kısmının, özellikle asidik ilaçların yüksek oranda bağlandığı  plazma proteini hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 13:

Yüksek ölçüde lipofilik ilaçların dağılım profillerini değiştirebilen olaya ne ad verilir?

Soru 14:

Özel çözücüler içinde hazırlanan ve solunum yoluyla uygulanan farmasötik şekillere ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi İlaçların sıvı farmasötik şekillerinden biri değildir?

Soru 16:

Hekimliği dinden ayırıp ilmi esaslara bağlayan Grek hekim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Bir ilaç üretim tesisinde, sistemin yapması gerekeni ve bekleneni yaptığının, ölçütlere göre saptanması, kanıtlarla doğrulanması ve belgeler ile ispatlanmasına ne ad verilir?

Soru 18:

Grek hekim Di­oskori­des tarafından yazılan ve 1500 yıl kadar tedavi alanında ana kaynak olarak kullanılan kitabın ismi nedir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ilaçtaki ürün patentlerinden biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi gebelik döneminde hipertansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır?