logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan Beden Yapısı Ve Fizyolojisi

Soru 1:

Sakin bir soluk verdikten sonra tekrar soluk almadan önce akciğerlerde kalan havanın basıncı ne kadardır?

Soru 2:

Normal koşullar altında dışkılama (gaita, dışkı) ile çok az miktarda (yaklaşık 100 ml) bir su kaybı vardır. Ancak şiddetli ishal durumlarında bu miktar günde kaç litrenin üzerine çıkabilir?

Soru 3:

Solunum merkezini etkileyen etkenlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 4:

Sakin dinlenirken her bir soluk almada akciğerlere kaç ml hava girer?

Soru 5:

Süzülen kanın pelvise doğru taşındığı ve bu arada süzülmüş ama atılması istenmeyen maddelerin geri alındığı bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi yutağın görevlerinden biridir?

Soru 7:

Hücre zarı ile çekirdek arasındaki boşluğu dolduran organellerin içinde bulunduğu sıvı kısma ne ad verilir?

Soru 8:

Onikiparmak bağırsağı içindeki asit ve yağ düzeyi artarsa üretimi artan ve görevleri;  midenin asit salgısını baskılamak, mide boşalmasını yavaşlatmak ve karaciğer ile pankreastan bikarbonat salgısını artırmak olan hormon hangisidir?

Soru 9:

I. Safra tuzları yapmak II. Yağ ve kolestrol metabolizması yapmak III. Kan depo etmek Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri karaciğerin görevlerindendir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sindirim sistemine ait değildir?

Soru 11:

Normal şartlar altında idrarda aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri varsa bu bir hastalık işaretidir? I. Kan II. Protein III. Glikoz IV. Aminoasit V. Tuz

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi burnun görevleri arasında değildir?

Soru 13:

"Beslenmeye başlar başlamaz sindirim sisteminin tamamında ama özellikle kolonda peristaltik hareketler başlar ve kolon içini boşaltmaya yarar. Buna ______  denir." Açıklamasındaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 14:

I. Su, tuz ve elektrolit dengesini ayarlar. II. Zararlı kimyasal maddeleri ve metabolik atıkları bedenimizden uzaklaştırmaktır. III. Vücut sıvılarındaki iyonların miktarlarının normal sınırlarda tutulmasını sağlayarak kan basıncı düzenlenmesini sağlarlar. IV. Hipoksi durumlarında böbrekler oksijen üretiminde görev alır. V. Kalsiyum metabolizmasında görev alan B vitaminin yapımında görev alır. VI. Uzun süreli açlık durumlarında glikoneojenez yoluyla glikoz yapımını arttırır. VII. Vücutta oluşan asidik ve bazik moleküllerin atılımını ve geri emilimini sağlayarak asitbaz dengesinin korunmasına akciğerlerle birlikte yardımcı olurlar. Yukarıda verilen maddelerden hangileri böbreğin görevleri arasındadır?

Soru 15:

Solunum sisteminde burun ile solunum broşçukları arasında yer alana bölgeye ne ad verilir?

Soru 16:

Soluk verme kaslarının istem dışı güçlüce kasılarak solunum yollarındaki havayı ağız ve burundan hızlıca dışarı atmasına ne ad verilmektedir?

Soru 17:

“Solunum sistemi ile su ve …………x1……………….; sindirim sistemi ile su, ………………x2………………,……………………..x3………………… ve ………………x4………………….; deriden ise su ve …………….x2……………….  beden dışına atılır.” Yukarıdaki cümleyi hangi seçenek uygun şekilde doldurur?

Soru 18:

I. Safra kesesi olmayan insanların karaciğer salgısı belirli aralıklarla onikiparmak bağırsağa doğrudan gönderilir. II. Kesenin ameliyatla çıkartılması pek ciddi sonuçlar doğurmaz. III. Karaciğerin ürettiği safra keseye uğramaz. Safra kesesi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 19:

Vücuttan büyük miktarda idrarla su atılması ne denir?

Soru 20:

Solunum merkezini etkileyen etkenlere ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir ?