logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

Aşağıdaki durumlardan hangisi kurtarma (müdahale) durumunda ilkyardımcının yapması gerekenler arasındadır? I. Hasta veya yaralının bilinç kontrolünü yapmalı, solunum ve dolaşım yönünden değerlendirmeli. II. Hasta veya yaralının korku ve endişelerini gidermeli, yaralının yarasını görmesini engellemeli. III. Hasta veya yaralıyı sıcak tutmalı, bilinci kapalı bir kişiye kesinlikle yiyecek-içecek gibi şeyler vermemeli. IV. Hasta veya yaralıyı gerekmedikçe hareket ettirmeden müdahale etmeli, hasta veya yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamalı ve 112 acil yardım gelmeden olay yerini terk etmemelidir.

Soru 2:

Kişi sırtüstü ya da kanamayan kulak üzerine yatırılır. Kan akışına izin verilir. Kanayan kulağın içine pamukla tampon yapılarak kanama durdurulmaya çalışılır. Kulak kanaması ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğru bir uygulamadır?

Soru 3:

Normal beden içi sıcaklığı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Klorheksidin glukonat ve povidon iyot gibi antibakteriyel özelliği olan ajanların kulla nılarak yapıldığı el yıkama işlemine ne ad verilmektedir?

Soru 5:

Değişen iç ve dış koşullara rağmen canlı iç ortamının sabit tutulması olayına ne denir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi yanıklarda ilkyardım uygulamalarından değildir?

Soru 7:

Solunum ve dolaşımın artık hissedilemeyecek kadar derin olduğu şiddetli hipotermiler beden sıcaklığının kaç derecenin altına düşmesi durumunda ortaya çıkar?

Soru 8:

I. Olayla ilgili herkese uygulanır. II. Triajı belirleyen ilkyardımcı diğer kişilere de görev verir. Ama tek sorumlu eğitim alan ilkyardımcıdır. III. Triaj sorumlusu olay yerine hakim olmalıdır. IV. Triaj için değerlendirme süresi her bir yaralı için 1 dakikayı aşmamalıdır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri triajın amaçları arasında sayılabilir?

Soru 9:

Değişen iç ve dış koşullara rağmen canlı iç ortamının sabit tutulması olayına ne ad verilir?

Soru 10:

Çocuklarda kalp atım sayısı dakikada ortalama ne kadardır?

Soru 11:

Kadınların toplam akciğer hacimleri kaç litredir?

Soru 12:

I. Araba egzozu II. Petrol ürünleri III. Doğal gaz sobası IV. Saç boyaları Yukarıdakilerden hangisi Solunum yoluyla zehirlenmeye yol açan zehirlerden biridir?

Soru 13:

Fiziksel Kimyasal Kişisel Biyolojik Yukarıda verilenlerden hangileri  sanitasyonun çalışma alanına girmektedir?

Soru 14:

Hipoksi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Gıda güvenliği ile ilgili ve gıda kaynaklı tehlikelerden; Gıdalarda cam kırığı, plastik madde ya da kalıntısı, kemik, taş, toprak bulunması hangi tip tehlikeye girer?