logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

I. Sağlık personeli ile işbirliği yapmak. II. Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak. III. Yaşamsal fonksiyonların sürmesini sağlamak. IV. Durumun kötüye gtmesini engellemek. V. İyileştirmeyi kolaylaştırmak. Yukarıdakilerden hangileri, ilkyardımın amaçlarındandır?

Soru 2:

Hasta veya yaralının ikincil değerlendirilmesindeki sıralama nasıl olmalıdır? I. Baş, boyun ve yüz II. Göğüs ve sırt bölgesi III. Karın bölgesi IV. Kollar ve bacaklar

Soru 3:

I. Parathormon tarafından uyarıldıklarında kemikteki kalsiyumun kana gönderilmesini sağlar. II. Kemikler uzarken, kırıldığında veya zedelendiğinde çoğalarak tamir ederler. III. Kemiklerin istenmeyen parçalarını salgıladıkları yıkıcı enzimlerle eritirler. IV. Kemik hücrelerinin arasında kalan organik parçaları üretirler. Yukarıda görevleri verilmiş kemik hücrelerinin doğru sıralaması aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?

Soru 4:

Aşağıdaki kırık çeşitlerinden hangisi sert tespit malzemesi kullanılmasını gerektirmez ?

Soru 5:

“Besin maddelerinin yıkılması işleminde ……… kullanılırken yani tüketilirken bu işlem sonucunda ……., ………. ve ………. üretilir.” Noktalı yerlere gelecek kelimeler sırasıyla hangi şıkta verilmiştir?

Soru 6:

I. Doğal afetler II. Soluk borusuna cisim kaçması III. Tehlikeli hayvanlarla karşılaşma IV. Trafik kazasında yolun ortasında kalma V. Yangın ya da patlama ihtimali olan bölgelerde bulunma Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri hayatı tehlikeye sokabilecek durumlar arasında yer almaktadır?

Soru 7:

Hastanın nabzının hızlı ve derinden duyulduğu, solunumun hızlandığı, deri renginin soluk olduğu, derinin soğuk olduğu ve kanamanın olduğu durumlarda hastaya verilen pozisyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Hangisi kırık, çıkık ve burkulmaları ilgilendiren en önemli vücut sistemlerindendir? I. İskelet sistemi II. Eklem, tendon, ligament, bağ doku III. Kıkırdak doku IV. Kas doku

Soru 9:

Hava yolu tıkanıklıklarında ilkyardım için hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Genelde öksürme refleksi ile yabancı cisimler rahatlıkla dışarı atılır. Öksürebilen bir hastaya asla fiziksel müdahalede bulunulmaz. Kişi öksürmeye teşvik edilir. Kişinin yanından ayrılınmaz. Çünkü kısmi tıkanma her an cismin yer değişmesine bağlı olarak tam tıkanmaya dönüşebilir. II. Hastada tam tıkanma işareti ve belirtileri varsa hastanın hemen arkasına geçilerek bir kolla hastayı koltuk altından göğüs bölgesinden çekerek tutarak sırtına 5 kez süpürür tarzda aşağıdan yukarı vurulur. Yabancı cismin bu beş vuruşun etkisiyle ağıza gelip gelmediği kontrol edilir. III. Cisim çıkmazsa bu kez ilkyardımcı bir elini yumruk yapar. Başparmak eklemini göğüs kemiğinin bittiği noktaya diyafram üzerine koyar. 5 kez şiddetli bir şekilde kişiyi kendine çeker. Oluşan basınçla cisim çıkabilir. Çıkmazsa 5 kez sırta 5 kez karına baskıya devam edilir.

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ilk yardımın 4 temel amacından birisi değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi burkulmalarda yapılacak olan ilkyardım uygulamalarından biri değildir ?

Soru 12:

Kanda en fazla sayıda bulunan, içlerinde bulunan hemoglobin molekülü sebebiyle kırmızı renkli, ortası basık, yanları şişkin kan hücreleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Yetişkinlerde havayolu tıkanmalarında sırta süpürür tarzda vurma eylemi kaç kez yapılır?

Soru 14:

Olay yerinde güvenliği sağladıktan sonra olay yerindeki hasta veya yaralıların durumları hızlı ancak sakin bir şekilde değerlendirildikten sonra yapılan işlemlere ne denir?

Soru 15:

Bedenden gelen bilgilerin ayrıştırılarak korteksin belirli bölgelerine gönderme ve bazı bilgileri de kendi içinde işleme görevi olan merkezi sinir sistemi yapısı aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdaki girişimlerden hangisi / hangileri ilkyardımcının görevlerindendir? I. Sağlık kuruluşuna haber verilmesi II. Olay yerinde yapılan hayat kurtarıcı girişimler III. Ambulansta yapılan girişimler IV. Hastane acil servislerinde yapılan girişimler

Soru 17:

Kaza geçirmiş bebeklerde nabız alınabilecek en iyi atardamar neresidir?

Soru 18:

Bacak, kol, el ve ayak kemikleri hangi tür kemiklerdir?

Soru 19:

Hasta veya yaralının birincil değerlendirilmesindeki sıralama nasıl olmalıdır? I. Koruma II. Bilinç kontrolü III. Ağız içi kontrol IV. Baş çene pozisyonu V. Solunum ve dolaşım değerlendirmesi

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kanda bulunan organik maddelerden biridir?