logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ortopedik Rehabilitasyon

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi  SP'nin etkilenim tipi olan  monopleji terimini açıklar?

Soru 2:

İstemsiz, karşılıklı zıt görev yapan kasların (agonist ve antagonist kaslar) ritmik kasıldığı, resiprokal hareket paternlerine ne ad verilir?

Soru 3:

I. Medikal tedavi II. Fizyoterapi ve rehabilitasyon, III. Psikolojik tedavi IV. Özel eğitim, Yukarıdakilerden hangi/hangileri  SP’li çocuklarda ihtiyaç duyulan tedavi programlarından biridir?

Soru 4:

Spastisite, atetoid ve distonik hareketlerin birlikte görüldüğü serebral palsi tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi tek boyutlu ağrı skalaları içerisinde bulunan skalalardan biri değildir ?

Soru 6:

Ülkemizde amputasyona neden olan birinci faktör  aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Yaşamın erken dönemlerinde, gelişmekte olan insan beyninde meydana gelen hasar sonucu görülen hareket ve postür bozukluklarıyla karakterize klinik tablonun adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi İnflamatuar faz için uygun bir ifadedir?

Soru 9:

Güdüğün şekillenmesi ve ödemin çözülmesi, normal eklem hareketlerinin devamlılığının sağlanması, postürün düzeltilmesi, bağımsızlık düzeyinin artırılması ve güdüğün desensitizasyonunun sağlanması üst ekstremite amputelerinde rehabilitasyon dönemlerinin hangisinde amaçlanmaktadır?

Soru 10:

İnsan vücudunda  yaklaşık kaç kemik bulunmaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi kas-iskelet sisteminin işlevleri arasında yer almaz?

Soru 12:

İstemsiz, solucanvari, kıvrılma tarzı hareketlerin gözlendiği, karşılıklı çalışan her iki grup kasın aynı anda kasılması sonucu ortaya çıkan hareket bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Damar hasarlarında doğrudan tamir tedavi yöntemlerinden biri olan ayrılan uçları birleştirme yönteminin diğer adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi SP’li çocuklarda pozisyonlamaların yapılma amaçlarından biri değildir ?

Soru 15:

Yaralanmadan hemen sonra ortaya çıkan akut  İnflamasyon  belirtileri  ne zaman ortaya çıkar?

Soru 16:

Tek taraflı alt ekstremite amputelerinde ameliyatı takiben hasta aşağıdaki yöntemlerden hangisi ile mobilize edilmelidir?

Soru 17:

Tedavi 48-72 saat sürdürülür. Kelimedeki her bir harf bir kavramı ifade etmektedir. Yanıklarda kullanılır. Burkulmalarda önerilen bir yöntem değildir. 20-30 dk. boyunca yaralı bölgeye soğuk uygulanır. 2-3 saat aralıklarla uygulamaya devam edilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon temelli yaklaşımlardan biri soğuk uygulamasıdır. Soğuk uygulamasında yaygın olarak kullanılan PRICE tedavisi ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi  Serebral Palsi'li  çocukların emel olarak beş kategoride ele alınan günlük yaşam aktivitelerinden biri değildir ?

Soru 19:

Ülkemizde üst ekstremite amputasyon nedenlerinin ilk sırasında aşağıdakilerden hangisi yer almaktadır?

Soru 20:

I- Hücreleri bir araya getirerek organ ve sistemlerin şekillenmesini sağlar. II- Kemik ve yumuşak dokular için mekanik destek sağlar. III- Kemiklere binen şoku absorbe eder. Yukarıda verilen özellikler aşağıdakilerden hangisine aittir?