logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu

Soru 1:

Kol, bacak veya gövde kaslarında normal düzeydeki gerginliğin azalması, kas gevşekliği olarak bilinen nörolojik rahatsızlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Parkinson hastalarında görülen otonomik bozukluklardan biridir?

Soru 3:

İnme sonrası görme sorunları kaç genel kategoride incelenebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi demansın kognitif semptomlarından biridir?

Soru 5:

Radyo dinlemek, cep telefonu ile konuşmak, direksiyon başında bir şeyler yemek veya içmek gibi dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Parkinson hastalığında loş ışıklı ortamda görüş keskinliği azalabileceği için gece araç kullanılmaması daha güvenlidir. Yorgunluk ve uyku hâli hissedildiğinde veya ilaçların etkisi azaldığında direksiyon başına geçilmemelidir. Düzenli olarak boyun ve gövde germe egzersizleri yapılması yararlıdır. Parkinson hastalığında araç kullanımıyla ilgili kontrol edilmesi gereken durumlar yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileridir?

Soru 6:

İnme sonrası iyileşme sürecini etkileyen problemler arasında değildir ?

Soru 7:

Vücut hareketlerinin istenilen hız veya büyüklükte yapılamadığı, istem dışı hareketlerin ortaya çıktığı veya otomatik hareketlerin kaybı ile seyreden hastalıklara .......... denilmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 8:

İnme sonrası hastaların yüzde kaçında kalıcı bozukluklar gelişmektedir?

Soru 9:

Nöbet geçiren yaşlı bireye yapılacak müdahaleler kapsamında aşağıdakilerden hangisinin uygulanması sakıncalıdır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Alzheimer hastalığının toplumsal hedeflerinden biridir?

Soru 11:

Vücudun bir bölümünde kas kuvvetinin azalması hangi terim ile açıklanır?

Soru 12:

Her türlü idrar ya da gaita kaçırması anlamına gelen kelime nedir?

Soru 13:

1.  En yaygın görülen demans tipi olan Alzheimer hasatlığı genellikle 65 yaş sonrasında ortaya çıkmaktadır. 2. Alzheimer hastalığının unutkanlık ve hafif kafa karışıklığı şeklinde başlayan belirtiler zaman ilerledikçe şiddetlenir. 3. Hastalık süresince; hayatın son dönemlerinde yakın geçmişte edinilen beceriler en son kaybolan becerilerdir. Yukarıda Alzheimer hastalığı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 14:

Parkinson hastalığında giysi seçimi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

I.Bacaklarınızı sırt bölgenizden daha çok kullanın II.Bakım verdiğiniz kişiyi kendinize yakın tutun III. Olabildiğince sarsıntılı hareketlerden ve kaldırmalardan sakının Yukarıda yer alan maddelerden hangisi/leri bakım verenin hastaya yardım ederken iyi vücut mekaniklerini kullanması için verilen öneriler arasındadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Frontotemporal demans hastalığında görülen motor fonksiyon bozukluklarından biridir?

Soru 17:

1. Parkinson hastalarının hareketlerindeki yavaşlık dikkat çekmektedir. 2. El titremesi Parkinson hastalığının mutlak göstergesidir. 3. Kişilerde öne eğik bir beden duruşu yerleşebilir. Yukarıda Parkinson hastalığının belirtileriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 18:

Gerektiğinde yardım istemek Psikolojik destek almak Sosyal destek bulmak Kendi sağlık durumunu göz ardı etmemek Bu alanda destek sağlayan birimlerle iletişim hâlinde olmak Aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Soru 19:

Hangisi Alzheimer hastalığının orta evresinde karşılaşılan durumlardandır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi inkontinanslı yaşlılara yardımcı olan bakım elemanın dikkat etmesi gereken uygulamalardan birisidir?