Yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen koruyucu önlemlerden,..........................,bu koruma biçiminde yaşlı bireyin mevcut sağlık durumunu değiştirmeyecek ilaç kullanımı veya ameliyat gibi girişimlerin engellenmesidir. Hastanın tıbbi rehabilitasyon sürecinde korunmasını hedefleyen bu yaklaşım da yaşam kalitesinin korunmasına yöneliktir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Dördüncül koruma
Yaşlılıkla birlikte gelişen omurga bozuklukları aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Skolyoz (omurga eğriliği)
Sağlık sigortası, aşağıda verilen yaşam kalitesi boyutlarından hangisinin içinde yer alan bir ögedir?
Doğru Cevap: B) Ekonomik Boyut
Aşağıdakilerden hangisi denge kaybının belirtileri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: B) Çarpıntı
Bakım elemanının bakım hizmeti verirken dikkat etmesi gereken ''aspirasyon'' terimi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmiştir?
Doğru Cevap: D) Yiyecek, içecek veya tükürük salgısı gibi maddelerin solunum yollarına kaçmasıdır.
Aşağıdaki hangi alanda evde bakım hizmetlerinin bir işbirliği içinde devam ettirilmesi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerden birisidir?
Doğru Cevap: A) İlaç kullanımı
Afaziyi tanımlamak isteyen biri aşağıdaki seçeneklerden hangisine başvurmaz?
Doğru Cevap: C) Afazi bireyin doğumu ile vücutta konumlanır.
1. Yaşlılarda düşme korkusuyla birlikte adım mesafesinin kısa tutulup daha yüksek sayıda adım atma ile gerçekleştirilen bir yürüme paterninin kullanıldığı görülmektedir. 2. Kısa adım ve yüksek tekrarlı yürüme, bacak ve ayakların etkilendiği ortopedik veya nörolojik birtakım hastalıklarda daha belirgin şekilde yaşanabilmektedir. 3. Kısa adım ve yüksek tekrarlı yürüme sırasında kişiler daha az enerji sarf ederek, denge kaybı ve düşme riskini azaltmaktadır. Yukarıda denge sağlamada adım uzunluğu ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) 1 ve 2
Kısa sürede uygulanabilen bu ölçek, sağlıkta yaşam kalitesi ölçme araştırmalarında en sık kullanılan ölçeklerden birisidir. Rand Şirketi (1987) tarafından geliştirilen bu ölçek 8 alandan ve 36 maddeden oluşur. Genel sağlık, ruhsal sağlık, yaşamsallık, fiziksel işlev, sosyal işlev ve duygusal rollerle ilişkili alanları içermektedir. Bu ölçeğin Türkçe uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması Koçyiğit ve diğerleri tarafından 1999’da yapılmıştır. Yukarıda özellikleri verilen ölçek Sağlık alanında yaygın olarak kullanılan yaşam kalitesi ölçeklerinden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kısa Form-36
Eklem hareket ve pozisyon duyusuna ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: D) Propriyosepsiyon
Aşağıda özellikleri verilen afazi türü hangisidir? I. Tutuk afazi içinde sınıflandırılmaktadır. II. Hastalarda çapraz olarak sağ yüzde, kolda ve bacakta felç görülür. III. Söyleneni tekrarlama ve nesneleri adlandırma becerilerinde yetersizlik görülür. IV. . Bireylerin konuşmalarında dilbilgisel hatalar mevcuttur.
Doğru Cevap: A) Broca Afazisi
Aşağıdakilerden hangisi parkinson hastalığında görülen non-motor bozukluklarla ilgili faktörlerden biridir?
Doğru Cevap: A) Uyku bozuklukları
Aşağıdakilerden hangisi tutuk afaziler içinde sınıflandırılmaktadır?
Doğru Cevap: B) Broca Afazisi
Doğru duruşun alışkanlık olarak kazanılmasında aşağıda verilenlerden hangisi etkili değildir?
Doğru Cevap: E) Ekonomik durum
Aşağıdakilerden hangisi yaşlılıkta sık görülen baş ağrısı nedenleri arasında değildir ?
Doğru Cevap: E) Anlama bozukluğu
I. En sık görülen nörolojik bir durumdur. II. Toplumun %90'nından fazlasında görülen bir vakadır. III. Yaşlılarda baş ağrısı yoğun görünmese de görülen bir nörolojik vakadır. IV. Bir çok baş ağrı türü vardır. Baş ağırısı ile ilgili yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?
Doğru Cevap: B) I, II ve IV
Aşağıdakilerden hangisi parkinson hastalığında yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen non-motor faktörlerden biridir?
Doğru Cevap: E) Anksiyete
Aşağıdakilerden hangisi denge ve düşmenin "dışsal risk faktörler" arasında yer alır?
Doğru Cevap: C) Kötü ışıklandırılmış ortam
Aşağıdakilerden hangisi nörolojik sorunları olan yaşlıda birçok olumsuz etkiyi beraberinde getirerek; benlik duygusunun sarsılmasına, kaygı düzeyinin artmasına, hastalığına ve yaşam ilişkin olumsuz duyguların çoğalmasına, tedavi sürecinin olumsuz etkilenmesine, depresyon ve içe kapanma durumuna, sosyal ayrımcılığa ve toplumdan kaçmaya neden olan, bu nedenle de bireyin yaşam kalitesini yüksek düzeyde etkileyen durum olarak tanımlanmaktadır?
Doğru Cevap: E) Nörolojik hastalıklarda stigmatizasyon
I. Ev ortamından farklı tasarımlar yapmak II. Geniş yaşam birimi alanları yaratmak III. Sosyal alanlarının sayısını arttırmak Kurumsal hizmetlerde yaşam kalitesini artırmak için hangileri yapılmalıdır?
Doğru Cevap: E) II ve III