logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu

Soru 1:

Enerji için kan hücreleri tarafından taşınan glikoz ve oksijeni kullanamayan beyin hücreleri yaklaşık kaç dakika sonra ölürler?

Soru 2:

Nörolojik muayene Görüntüleme tetkikleri Laboratuvar tetkikleri Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Parkinson hastalığında ayırıcı tanı konması açısından önemlidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Parkinson hastalarının ev güvenliğini oluşturmada gerekli değildir?

Soru 4:

I- Bakım verene ve ya  kendisine zarar verebilecek tehlikeli nesneler ortadan kaldırılmalı II- Zorunlu olmadığı sürece yaşadıkları çevrede değişiklik yapılmamalı III-Agresyonu neyin tetiklediği gözlenmeli ve tetikleyici faktörler azaltılmaya çalışılmalı Hangi seçenekte demanslı yaşlıda davranışsal sorunlara yaklaşım önerileri doğru olarak verilmektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi "frontal lob"un fonksiyonlarından biridir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi nöbet geçiren kişinin yanında bulunanlar için dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?

Soru 7:

1. Bellek kaybı 2. Halüsinasyonlar 3. Muhakeme yapmadan güçlük Yukarıdakilerin hangisi ya da hangileri demansın kognitif semptomlarındandır?

Soru 8:

Parkinson hastalığı ilerledikçe ortaya çıkabilen hareket edememe ataklarına verilen isim aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 9:

Genellikle eller, parmaklar, baş, çene gibi beden bölümlerinde istemsiz olarak ortaya çıkan titreme durumuna ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi "beyin sapı"nın fonksiyonlarından bir tanesidir?

Soru 11:

Uzaysal alan içerisinde vücudun nerede olduğunu bilme ve algılama hissine ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi disfaji ile ilgilidir?

Soru 13:

1. Giyinme için yeterli zaman ayrılmalıdır. Acele etmek, Parkinsonun semptomlarını daha da kötüleştiren bir strese yol açabilmektedir. 2. Mümkün olduğunca otururken giyinilmelidir. Bu iş için tercihen sırt dayanağı olan ve kol destek yüzeyine sahip bir sandalye seçilmelidir. 3. Bir kol veya bacak daha fazla sertliğe sahipse giyinme sırasında önce diğer uzuvdan başlanmalı, sonra etkilenmiş uzuv giydirilmelidir. Yukarıda Parkinson hastalarının giyinme aktiviteleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Parkinson hastalığının tedavisi için söylenebilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Psikolojik Semptomlardan birisidir?

Soru 16:

63 yaşındaki Mehmet Bey inme geçirdikten sonra kafa karışıklıkları, bellek ve denge bozuklukları, idrar kaçırma gibi şikayetlerle doktora başvurmuştur. Mehmet Bey'e tanı olarak aşağıdaki demans tiplerinden hangisi konulmuş olabilir?

Soru 17:

Alzheimer'dan sonra ikinci sıklıkta görülen, erişkinlerde hareket bozukluğu ile seyreden ve beyin hücrelerinin ilerleyici dejeneratif hastalığı hangisidir?

Soru 18:

Beyne kan taşınmasını sağlayan damarların hasarlanması sonucu ortaya çıkan demans türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ev güvenliği listesine örnek olabilecek değerlendirmelerden biridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi inme sonrası disfaji(yutma bozukluğu) sorunu yaşayan hastalara verilmesi sakıncalı olan gıdalar arasında yer alır?