logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi fonksiyon bozukluğu ve ani işlevsel düşüşü tetikleyen stres kaynaklarından birisi değildir ?

Soru 2:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hangi yaş aralığındaki bireyler yaşlı olarak tanımlanmaktadır?

Soru 3:

Mobiliteyi geliştirmek için eğitim ve egzersiz sağlayan. Yataktan veya koltuktan bir lazımlık iskemlesine veya tuvalete nasıl en iyi şekilde hareket edeceğinizi gösteren ve pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi ve mesane veya bağırsak işlevini geliştirmek için yararlanılacak egzersizleri öğreten sağlık personeli hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakiler hangisi Parkinson hastalığının belirtilerinden biri değildir?

Soru 5:

İdeal bir bastonun sağlam lastik uçları bulunmalıdır. Aşınmış lastik uçlar bastonun sabitlenmesin bozacak, denge problemlerinin yaşanmasına neden olabilecektir. Bastonların el tutamakları rahat olmalı, ihtiyaç duyulan yeterli kuvvetin alınmasına izin verecek konforu sağlamalıdır. Bastonun boyu kişiye göre değiştirilebilir olmalı, en iyi desteği vermek üzere yükseklik ayarlanmalıdır. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Parkinson hastalarının kullandığı bastonların özellikleri arasındadır?

Soru 6:

Aspirasyon riskini azaltma ve yutma fonksiyonuna yardımcı müdaheleler açısından aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

I. Ajitasyon II. Halüsinasyon III. Kaygı Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri demansın psikolojik semptomlarındandır?

Soru 8:

Hangisi demansın geç dönem belirtilerindendir?

Soru 9:

Aşağıda verilenlerden hangisi fizyoterapi ile ulaşılması hedeflenen amaçlar arasında değildir?

Soru 10:

Demans için risk faktörlerinin tümü değiştirilebilir risk faktörleri olarak kabul edilmektedir. Uykusuzluk demans için risk oluşturabilmektedir. D vitamini fazlalığının demans riskini artırabileceği bildirilmiştir. Bazı psikiyatrik ilaçların demans ile ilişkili olabileceği belirtilmektedir. Alüminyum, demir, çinko gibi bazı metallerin demans riskini artırdığı yönünde bulgular vardır. Demans için risk faktörleri ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi fizyoterapi hedeflerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi dopamin seviyesini artırmaktadır?

Soru 13:

Afazi türlerinden hangisinde hastaların söylemek istediklerini bilirler ve söylemeye çalışırlar, ancak doğru kelimeyi bulup akıcı bir şekilde  sıralamada zorluk çektikleri görülmüştür ?

Soru 14:

Parkinson hastalarının yaşamlarını tekerlekli sandalye veya başka bir yardımcı gerece bağımlı olarak devam ettirdikleri evre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılığın sosyal boyutu ile ilgilidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Demans Hastalarının Günlük Yaşam Aktivitelerindeki Bakım şartlarından birisi değildir?

Soru 17:

Hareketin yavaşlaması (bradikinezi) ve eklemlerde katılaşma (akinezi) Titreme (tremor) Denge bozukluğu veya duruş bozuklukları Yazı yazma kabiliyetinde değişimler Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Parkinson hastalığının belirtileri arasındadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Dopamin seviyesini artıran yaklaşımlardandır?

Soru 19:

1. Artarak devam eden uygunsuz davranışlar (Uygunsuz cinsel davranışlar) 2. Kişisel hijyene gösterilen özende azalma 3. Yemek için uygun olmayan nesneleri ağza sokma Yukarıdaki davranış değişiklikleri hangi demans türüne ait belirtilerdir?

Soru 20:

1. Duygu durum dalgalanmaları 2. Apati (Çevreye karşı anormal derecede ilgisizlik, duygusuzluk, kayıtsızlık) 3. Sürekli merak Yukarıdakilerin hangisi ya da hangileri Alzheimer'lı hastalarda görülen davranış ve kişilik değişimlerindendir?