logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu

Soru 1:

İşitme kaybının derecelendirilmesinde farklı sınıflandırma sistemleri kullanılmaktadır. En sık kullanılan sınıflandırma sistemlerinden biri olan Davis isimli araştırmacının 1965 yılında önerdiği normal işitme eşiği ve işitme kaybı dereceleridir. Aşağıdaki desibel (dBHL) aralıklarından hangisi  bu sınıflamada normal işitme aralığını ifade etmektedir?

Soru 2:

Kanser taramaları, osteoporoz için kemik mineral yoğunluğu ölçümü gibi önlemler Yaşam Kalitesini Artırmayı Hedefleyen Koruyucu Önlemler'den hangisi içerisinde yer alır?

Soru 3:

I- Kolda, bacakta, omuzda veya dilde fasikülasyon (kas seğirmesi) II- Kol, bacak, boyun veya diyaframı etkileyen kas güçsüzlükleri III- Sözcükleri geri çağırmada sorunlar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri ALS'nin erken belirtileri arasındadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi parkinson hastalığında gerçekleştirilen bakım ve rehabilitasyon çalışmalarının önemli noktalarından değildir?

Soru 5:

Nörodejenerasyon nedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi çoğunlukla beyin-damar (serebrovaskuler) hastalıkları sonucunda, beynin sol yarı küresindeki bölgelerin etkilenmesiyle ortaya çıkan dil bozukluğudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi işitme cihazı türlerinden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin nitelikli bir biçimde sürdürülmesini amaçlayan, yaşlı bireye ve ailesine yaşadığı ortamda sunulan bakımı kapsayan sağlık yaklaşımıdır?

Soru 9:

Aşağıda yer alan örneklerden hangisinde dopamin etkili değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi demansın erken dönem belirtilerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi demansın ilk evrelerinde hastanın iletişim becerileri açısından dil ve konuşma terapistlerinin yapabilecekleri arasında yer almaz?

Soru 12:

I. İşitme siniri II. Beyin sapı III. İşitme yolları IV. Subkortikal merkez V. Kortikal merkez Yukarıda verilenlerden hangileri santral işitme sistemini oluşturan anatomik yapılardandır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi evde bakım hizmetlerinde yaşam kalitesinin daha iyi anlaşılabilmesi için evde yaşayan yaşlı bireylerde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerden biri değildir?

Soru 14:

Özel eğitim almış olan fizyoterapistler tarafından oluşturulan egzersiz temelli tedavi şekline ne ad verilir?

Soru 15:

İşitme sisteminin yaşa bağlı değişimleri nedeniyle oluşan duyu-sinirsel tip işitme kaybına ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yürümenin alt bölümlerinden birisi değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ikincil demansın nedenlerinden biri değildir?

Soru 18:

“Her yerde insanların güvenli ve saygın şekilde yaşlanmalarını ve toplumlarında bütün haklara sahip birer vatandaş olarak yaşamaya devam etmelerini garanti etmek” şeklinde amacını ifade eden Yaşlanma Uluslararası Eylem Planı ne zaman yapılmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi işitme kayıplı olsun ya da olmasın yaşlı bireylerle konuşurken bakım elemanlarının dikkat etmesi gereken noktalardan biri değildir?

Soru 20:

I. Stres ve gerilimin minimum olması II. Az enerji harcanarak maksimum verimde çalışması III. Sadece sabit pozisyonlar için geçerlidir Numaralandırılmış maddelerden hangi/hangileri doğrudur?