logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu

Soru 1:

Kont r olsü z ce ha r eket edi y or hissi, bulunulan fiziki o r tamın v eya tüm vücudun dönü y or duygusunun yaşandığı du r uma genel olarak ne ad verilmektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi dengenin sağlanması için gerekli olanlardan biri değildir?

Soru 3:

Vücut hareketlerinin istenilen hız veya büyüklükte yapılamaması, istem dışı hareketlerin ortaya çıkması veya otomatik reflekslerin kaybı veya azalması aşağıdakilerden hangisi olarak adlandırılır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılarda düşme nedenlerinin en başında yer alır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, koruyucu sağlık, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini sağlık hizmetlerinden ayıran en belirgin noktalardan birisi değildir?

Soru 6:

Disfaji olarak tanımlanan yutma bozukluğu inme sonrasında hastaların yüzde kaçında ortaya çıkmaktadır?

Soru 7:

Hareket sırasında aniden donma Hoehn ve Yahr Ölçeğine göre hangi evrede gerçekleşir?

Soru 8:

I. Hastayı güvenli bir yere yatırın veya alın.              II. Sıkı giysileri varsa giysileri gevşetin,şayet takıyorsa gözlüğünü çıkartın.                    III. Hastanın hareketlerini durdurmaya veya engellemeye çalışın.                                               IV. Ağzına bir şey sokmaya veya koymaya çalışmayın. Bir kişi yanınızda epilepsi nöbeti geçiriyorsa yukarıdakilerden hangilerini yapmalısınız ?

Soru 9:

Yaşlılık döneminde sıklıkla görülen işitme yetersizliklerinin nedeni, işitme sisteminin değişikliğe uğrayarak işlevlerini tam anlamıyla yerine getirememesidir. Bu açıklama doğrultusunda aşağıdaki seçeneklerden hangisi orta kulakta yaşlanmayla birlikte görülebilecek değişiklikler dendir?

Soru 10:

Hangisi Parkinson hastalığında yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen  non-motor faktörlerden biridir?

Soru 11:

Genellikle vücudun bir ya rısında güçsüzlük v e ha r eket kısıtlanması yanında, beden imajında bozulma, inkontinans, afazi, yutma güçlüğü, zihinsel, bilişsel v e duyusal etkilenimle r e y ol açan bir hastalık du r umu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İşlevsel yeterlilik Günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilme İştah Cinsellik Ağrı Yukarıda sıralana özellikler yaşam kalitesinin hangi boyutuna girmektedir?

Soru 13:

I. Yalnızlık II. Ağrı III. Eğitim durumu IV. İlaç kullanımı Evde yaşayan yaşlı bireylerde yaşam kalitesini olumsuz etkileyen faktörler hangileridir?

Soru 14:

"Gereksiz müdahaleleri engelleme", Yaşam Kalitesini Artırmayı Hedefleyen Koruyucu Önlemler kapsamında hangi koruma ile örtüşür?

Soru 15:

Bilişsel/nö r olojik b o zu k lu k lar İd r ar k açı r ma p r oblemle r i, acil tu v ale t e y etişme i h ti y acı duyma Uy gun olm ay an ç ev r esel dü z enlemeler K alp v e dolaşım p r oblemle r i İ laç y an et k ile r i, alkol v e siga r a k ullanımı Yukarıdakilerden hangisi/hangileri düşmenin risk etmenleri arasında yer almaktadır?

Soru 16:

Ülkemizde 2008, 2010 ve 2012 yılları arasında kırsal ve kentsel bölgelerdeki 65 yaş ve üzeri bireylerin işitme cihazı kullanma oranı değerlendirildiğinde yaşlı bireylerin yüzde kaçı işitme cihazı kullanmaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Parkinson Hastalığında görülen yutma bozukluklarından biri değildir?

Soru 18:

Hangi bilim adamı, yaşam kalitesini bireyin hayattan faydalanma ölçüsünde aldığı doyum ve kişinin hissettiği memnuniyet duygusu olarak tarif etmiştir?

Soru 19:

Doku veya organlarda yapı ve görev bakımından zayıflama ya da küçülme anlamına gelen kavram aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıda verilen "kavram-yaşam kalitesi boyutları" eşleştirmesinden hangisi doğrudur?