logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çoklu Engellilerin Bakım ve Rehabilitasyonu

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudan öğretim basamakları arasında yer almaz?

Soru 2:

Bireyin hedeflenen davranışı sergilemesini sağlamak veya kolaylaştırmak için yapılan sistematik yardımlara ne ad verilir?

Soru 3:

Öğrencinin öğretilmesi planlanan beceri ile ilgili performansı ve beceri basamaklarını uygulamayı öğrenirken ihtiyaç duyacağı yardım düzeyini doğru belirleyebilmek için dört farklı beceri analizi yapılmaktadır. Hangisi bu beceri türlerinden birisi değildir?

Soru 4:

Çoklu engellilerin eğitiminde ön planda olan şey nedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi doğal öğretim yöntemlerinden biri değildir?

Soru 6:

Çoklu yetersizlik nedir?

Soru 7:

Tepki ipuçlarının kullanıldığı yanlışsız öğretim yöntemleri kaç grupta ele alınır?

Soru 8:

I. Bireyin temel ihtiyaçlarını karşılamak II. Bireyde kendi-lik duygusunu geliştirmek III. Kişiler arası ilişki kurmak veya varolan ilişkileri yeniden yapılandırmak IV. Belirli becerilerin geliştirilmesi V. Patolojik bir davranışın giderilmesi VI. Müziğin güzelliğine karşı farkındalık ve hassasiyet geliştirmek Yukarıda verilen maddelerden hangisi/hangileri çoklu yetersizliği olan bireylerin rehabilitasyonunda müziğin kullanımına ilişkin genel amaçlar içerisinde yer almaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi çoklu engelli bireylere beceri öğretiminde değerlendirme sürecine yer vermenin nedenlerinden biri değildir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi pekiştireç türlerinden değildir?

Soru 11:

Yanlışsız öğretim yönteminde bireyin hedeflenen davranışı sergilemesi için sunulan uyaranlara ne denmektedir?

Soru 12:

Özel gereksinimli çocukların müzikle öğrenmesini araştıran bir araştırmacı ritmik saymaları edinmede iki uygulamayı karşılaştırmaktadır. Birinci uygulamada çocuklara sadece yanlışsız öğretim yöntemlerini kullanarak öğretim yapmakta diğer uygulamada ise yanlışsız öğretimle birlikte müzikle hazırlanmış öğretimsel etkinliği çocuklara sunmaktadır. Araştırmacı yalnızca yanlışsız öğretimle öğretim yaparken öğrencilerin ritmik sayma becerilerini edinebildiğini ancak müziğin eklenmesi ile daha hızlı öğrenme süreçlerinin olduğunu araştırma bulgularında rapor etmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?

Soru 13:

"Müzikal deneyimler ve onlar yoluyla geliştirilen ilişkiler; aklı, bedeni ve ruhu iyileştirmek, bireyi kendi kendini iyileştirme sürecine teşvik etmek ya da iyi olma durumunu korumak ve geliştirmek amacıyla kullanılan yaklaşımdır." Verilen ifade müziğin çoklu yetersizliği olan bireylerin rehabilitasyonunda kullanımına ilişkin yaklaşımlardan hangisi kapsamındadır?

Soru 14:

I. Çocukların gereksinim duyacağı veya almak isteyeceği materyalleri, durumları veya etkinlikleri tanımla ve uygun durum oluştur. II. Ortak ilgi kur. III. Çocuk her hangi bir iletişim girişiminde bulunduğunda daha kompleks bir iletişim davranışı öğret veya kullandığı sözel dili geliştirmeye yönelik bir ifade öğret. IV. Çocuk tarafından talep edilen nesne, etkinlik veya yardımı sun. Yukarıdakilerden hangi/hangileri fırsat öğretimi uygulanma adımlarındandır?

Soru 15:

Çoklu engellilere kişisel bakım becerilerinin öğretiminde, bireye hizmet sunan diğer alan uzmanlarının da önemli rolleri bulunmaktadır. Hangisi bu uzmanlardan birisi değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yanlışsız öğretim yöntemlerinden biri değildir?

Soru 17:

"................... ile öğretimde en ılımlı ipucu düzeyinden en az ılımlı ipucu düzeyine doğru bir sıralama izlenir." Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır?

Soru 18:

Dinlenen ezginin yüksekten alçağa, farklı düzeylerde duyuluşu ile ilgili olan müzik bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Müziğin, çoklu yetersizliği olan bireyin hedeflenen olumlu davranışlarında artış sağlama ve pekiştirme, olumsuz davranışlarında azalma ve değişim sağlamak amacıyla kullanılmasını kapsayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Özellikle yetersizliği olan bireylerde eğitimin en kapsamlı amacı nedir?