logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği

Soru 1:

Aşağıdaki dönem ve engellilik modeli eşleştirmeleri arasından hangisi doğrudur?

Soru 2:

Kanun ve yönetmeliklerin uygulanmasında bunların içeriklerini açıklamak, idari makamlara yol göstermek için idari amirler ve kurumlar tarafından yazı ve talimatlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

“ Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez ” ve “ Engelliler, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, yaşadıkları çevrede bütünleştirilmiş ortamlarda, eşitlik temelinde, hayat boyu eğitim imkânından ayrımcılık yapılmaksızın yararlandırılır ” hükmünün yer aldığı kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I-Aile ve sosyal politikalar Bakanlığına bağlıdır. II-Okul ya da ailesinin isteği ile öğrenciler değerlendirme için giderler III-Öğrencinin performansını değerlendirirler Yukarıda Rehberlik ve Araştırma Merkezleri için verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Hukuk kuralının kişilere getirdiği yükümlülük,  kişilerden uymasını beklediği davranış hukuk kuralı unsurlarından hangisidir?

Soru 6:

"................." kavramı; temel olarak bir hukuk düzeni tarafından korunmakta olan bir çıkar durumunu ifade etmektedir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 7:

Hukuk kurallarının tek bir olayı değil, aynı özelliği gösteren bütün olayları düzenlemesi, hukukun hangi özelliğini ifade etmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi hukukun yardımcı kaynaklarından biridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi engelli bireylerin eğitim hizmetlerini düzenleyen kanundur?

Soru 10:

Hangisi toplumsal düzen kurallarından birisi değildir?

Soru 11:

Engelin, birden fazla toplumsal faktör sonucunda oluştuğunu ve bu yüzden engelli bireyin topluma katılımının desteklenmesi için alınacak kararların ve düzenlemelerin önem arz ettiğini, ayrıca, çözülmesi gereken öncelikli durumun engelli bireyi kısıtlayan kültürel ve ideolojik sorunların ortadan kaldırılması olduğunu öne süren engellilik modeli hangisidir?

Soru 12:

1920’lerde engelli bireylerin yasal bir hak olarak eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanması için mücadele eden sayıca oldukça az ve bünyelerinde engelli bireyleri bulundurmadıkları bilinen grupların mücadeleleri hangi yıllarda karşılık bulmaya başlamıştır?

Soru 13:

Engellilerin devlet eliyle toplumdan uzaklaştırıldığı bir dönemde, üretimin toprağa bağlı olması ve az miktarda gerçekleştirilmesi, nedeniyle engellilerin de üretime katılması ve toplumla bir araya gelme şansını yakalamaları hangi dönemde gerçekleşmiştir?

Soru 14:

Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi kaç yılında ilan edilmiştir?

Soru 15:

2010'da Anayasa’nın Kanun Önünde Eşitlik ile ilgili 10.maddesine düzenleme getirilerek; “çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” değiştirilmesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 16:

Bir devletin kuruluşunu, yasama, yürütme ve yargı kuvvetleri arasındaki ilişkileri, devletin bireyle olan ilişkilerini düzenleyen kurallar bütününe verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Hangsi Türk Millî Eğitimini düzenleyen genel esaslar doğrultusunda özel eğitimle ilgili temel ilkeler arasında yer almaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi engelli bireylerine yönelik modellerden biri değildir?

Soru 19:

Eğitim hakkı dünya üzerindeki tüm bireyler için önemi göz ardı edilemez bir ...........  haktır. Birleşmiş Milletler, UNESCO, Avrupa konseyi vb. kuruluşlarca tanınan eğitim hakkı, hem genel bağlamda tüm insanları kapsayıcı belgelerde hem de kadınlar, çocuklar, engelli bireyler gibi özel gruplara ilişkin belgelerde önemli yer tutmaktadır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

Soru 20:

Otopark Yönetmeliği'ne göre bir otoparkta kaç park yerinden birinin engelli işareti konularak engelliler için ayrılması zorunludur?