logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Bakım ve Rehabilitasyon 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bası yarası oluşumuna zemin hazırlayan faktörlerden biri değildir?

Soru 2:

Osteoporoz riski daha çok hangi hastalarda görülmektedir?

Soru 3:

İnmeli bir hastaya tedavi sürecinde bakım hizmeti sunan bir bireyin aşağıdakilerden hangisini yapması uygun olmaz?

Soru 4:

Ezgi’ye öğretmeni ayağa kalkıp peçetesini çöpe atmasını ister. Ancak Ezgi herhangi bir harekette bulunmaz. Yaklaşık 10 dakika sonra Ezgi kendiliğinden ayağa kalkar ve çantasından kalemini alır. Yukarıda Ezgi’nin hareketi gerçekleştirme ile ilgili herhangi bir problemi olmamasına rağmen öğretmeninin verdiği yönergeyi yerine getirmemesi aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilebilir?

Soru 5:

I. Serebral palsili çocuklarda osteoporoz  riski yüksektir. II. Çok şiddetli engeli olan bireyler gün içinde münkün olduğunca az hareket ettirilmelidir. III. Multiple skleroz (MS) hastalarında osteoporoz riski daha düşüktür. Çok şiddetli engeli olan bireyler ve osteoporoz ilişkisi ile ilgili hangisi doğrudur?

Soru 6:

Engelli kişi ilaçları belirtilen sürelerde almayı hatırlamıyorsa aşağıdaki biliş alanlarından hangisinde sorun yaşıyor olabilir?

Soru 7:

Engelli birey ve ailesinin, fiziksel, duygusal ve sosyal sağlığının korunması, geliştirilmesi, gerektiğinde bakımın sağlanması, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, haklarının korunması ve savunulmasında rol alan özel eğitim ekip üyesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi palyatif bakım dönemindeki hastada sıklıkla karşılaşılabilecek sorunlardan biridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi "Kalça Ekstansiyonu NEH Uygulamasının" örneğidir?

Soru 10:

3) " Normal koku duyusu olan kişilerde, İnsan beyni  ...............  farklı kokuyu ayırt edebilir. " cümlesinde boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Fiziksel Engelli Bireylerin Vücut fonksiyonlarından biridir?

Soru 12:

1. Egzersiz sırasında çocuklara uygun spor giysileri giydirilmelidir. 2. Hareketlerde önce küçük kasların sonra büyük kasların gelişimi amaçlanmalıdır. 3. İlk etkinliklerin basit ve oyun düzeyinde olması, daha sonra ise kurallı ve karmaşık hareketlere geçilmesi uygundur. Yukarıda engelli çocukların spor etkinlikleri ve egzersizleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Gözlerini kapatıp birbirlerinin ciltleri üzerine elle yazı yazıp, ne yazıldığını tahmin etmeye çalışan iki arkadaşın oynadıkları bu oyun, aşağıdaki yeteneklerden hangisiyle ilişkilidir?

Soru 14:

Engelli bir birey eline verilmiş olan bir nesnenin sıcaklığı, şekli ve ağırlığına dair her hangi bir fikir yürütemiyorsa, aşağıdaki rahatsızlıklardan hangisine sahip demektir?

Soru 15:

Ağrı hissini anlayamama durumuna ne ad verilir?

Soru 16:

Giysiler belli bir sıraya göre dizilmeli, nasıl ve hangi sırayla giyileceğine dair kontrol listesi hazırlanmalıdır. Aşağıdakilerden hangisinde bu bilişsel bozukluk doğru olarak verilmiştir?

Soru 17:

Fiziksel engelli bireylerin yaşadığı sorunlardan hangisi vücut yapısı ile ilgilidir?

Soru 18:

Praksi yeteneğinde bozulma olup yeterli motor gücü ve duyusu olmasına rağmen kişide hareket etme yeteneğinde yetersizlik görülmesi durumu aşağıdakilerden hangisi ile açıklanmaktadır?

Soru 19:

I. Engelli bireyler bakıma hazırlanırken yüzükoyun pozisyon kullanılabilir. II. Bakım işlemleri öncesi eller dirseğe kadar yıkanmalıdır. III. Engelli bireyler bakım öncesinde bilgilendirilmelidir. Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri engelli bireylerin bakımıyla ilgili doğrudur?

Soru 20:

I. Kontraktür ve deformiteler (şekil bozuklukları, yumuşak doku problemleri) II. Yumuşak doku hasarları III. Osteoporoz IV. U¨riner ve respiratuar (solunum) sistem enfeksiyonları V. Heterotopik ossifikasyon (eklem çevresinde oluşan kemikleşmeler Yukarıdaki maddelerden hangileri p ostür ve hareket bozukluğu olan engelli bireylerde sıklıkla karşılaşılacak problemlerdendir?