İnsanların doğumundan ölümlerine kadar geçen zaman diliminde bireyde meydana gelen sistemli ve sürekli değişimler, aşağıdaki seçeneklerden hangisi kapsamında değerlendirilmelidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Gelişim
Gövdenin merkezinden dışarı doğru gerçekleşen büyümeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Proximodistal Eğilim
Doğduğunda mide kapasiteleri 60-90 cc olan bebeklerin nasıl beslenmeleri gerekmektedir?
Doğru Cevap: A) Az ve sık aralıklarla.
Bir davranışı, öğrenmeyi sergileyebilmek için hem organizmanın gerekli olgunlaşma düzeyine erişmiş olması, ön öğrenmeleri yapmış olması hem de o davranışı, öğrenmeyi yapmaya güdülenmesi, duygusal olarak uygun durumda olması gerekir. Bu cümlede ifade edilen durum hangi kavramla açıklanabilir?
Doğru Cevap: C) Hazır bulunuşluk
Çocukluk döneminde ödül ve cezaya dayalı bir ahlak anlayışına sahip bireyin, yetişkinlik döneminde evrensel ahlak ilkelerini temele alan bir anlayış benimsemesi aşağıda gelişim alanlarından hangisinin kapsamında yer almaktadır?
Doğru Cevap: C) Sosyo-duygusal gelişim
Aşağıdakilerden hangisi erken yaşta bedensel gelişimi etkileyen faktörlerden biri değildir?
Doğru Cevap: C) İklim
İnsan davranışını büyük oranda içgüdüsel ve bilinçdışı olarak gören; kişiliği oluşturan id, ego ve süperego olmak üzere 3 ana yapı olduğunu belirten psikanalitik kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) S. Freud
Düşünme, öğrenme, hatırlama, yargıda bulunma, problem çözme ve iletişim ile ilgili süreçlerdeki değişimleri içeren gelişim alanı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Bilişsel gelişim
Aşağıdakilerden hangisi "çocuklar gelişimsel yolda nadiren yalnız başlarına ilerler, daha çok uzman bir ebeveyn eşliğinde yürürler" düşüncesini savunan kuramcıdır?
Doğru Cevap: A) Vygotsky
I. Başarıya karşı aşağılık duygusu - Öğrenme kuramları II. Gizil dönem – Psikanalitik kuram III. Somut işlemler dönemi – Zihinsel gelişim kuramı IV. Kronosistem – Evrimci Kuram V. Yakınlık geliştirmeye karşı soyutlanma – Psiko-sosyal gelişim kuramı Yukarıda verilen gelişim kuramları ve tanımladıkları gelişim dönemleri eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: D) II-III-V
Bebekte nesnenin sürekliliğini kazanma hangi yaşlarda olur?
Doğru Cevap: A) Duyu-motor dönemi
Zihinsel gelişim olarak somut işlemler dönemine erişildiğinde somut düzeyde daha karmaşık işlemler yapabilme özelliği kazanılırken, hayali, fantezi ürünü düşüncelerde azalma meydana gelmektedir. Bu durum gelişimin hangi ilkesi ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: A) Gelişim büyüme, sürdürme ve kaybın düzenlenmesini içerir.
Bebek kaç aylık olana kadar tükürük bezi fonksiyon görmez?
Doğru Cevap: B) 2-3 Ay
Piaget’e göre bebeğin düşüncesinin algı ve hareketten oluştuğu, kendisini dış dünyadan ayırt edebildiği 0-2 yaş aralığını kapsayan döneme ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Duyu-motor dönemi
Bir çiftin artık infertilite kanısını kabullenip doğal yoldan çocuk sahibi olamayacağını anlaması şeklinde tanımlanan tepki çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Çözülme
Aşağıdakilerden hangisi Embriyonun orta katmanı olan mesoderm de oluşan sistemlerden birisi değildir?
Doğru Cevap: E) solunum sistemi
Yeni doğmuş bir bebeğinin boy uzunluğu yaklaşık kaç cm’dir?
Doğru Cevap: C) 50 cm
“Dans ederken ve ekiplerini destekleme esnasında daha hızlı ve doğru hareketler sergilemekte; ebeleme ve top oyunlarında rakip takımın oyuncularını oyalamak için ileri, geri ve yana doğru başarılı hareketler sergilemektedirler.” Yukarıda verilen açıklama 6- 11 yaş grubu çocukların büyük kas gelişimlerinde temel motor kapasitede kazandığı becerilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: C) Çeviklik/Atiklik
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi infertilite tanısına karşın çiftlerin verdikleri tepkilerden birisidir?
Doğru Cevap: B) Anksiyete
Daha çok gelişimsel, sağlıksal ve psikolojik alanlarda kullanılan ve elde edilen bilgilerin analiz edilip kişi ile ilgili sonuca varılan araştırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Vaka çalışması