logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan ve Davranış

Soru 1:

İlkel nitelikteki eğilim ve isteklerin doğal amaçlarından çevrilerek sosyal açıdan daha kabul edilebilir kanallara yöneltilmesi hangi savunma mekanizmasının tanımıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kişilik değerlendirmede araştırmacıların kullandığı tekniklerden değildir?

Soru 3:

Hangisi ön yargıların davranışa dönüşmüş haline verilen addır?

Soru 4:

________________________ne göre, insanlar nesneleri düz bir çizgi ya da düzenli bir eğri üzerinde yerleştirerek bir birim olarak algılama eğilimindedirler. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümlede verilen boşluğu doğru şekilde tamamlar?

Soru 5:

I Kavramlar dünyayı daha karmaşık ifade etme yoludur II Kavramlar herhangi bir durumda insanın verdiği tepkileri belirlemez III Kavramlar bir durumda öğrenileni diğer durumlara aktarmaya olanak verir IV Kavramlar yeni yaşantıları anlamlandırmayı sağlar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kavramların işlevleri ile ilgilidir?

Soru 6:

Duygu, biliş ve davranış niyeti olmak üzere tutumu oluşturan üç unsur bulunduğunu ileri süren ve tutumları anlamak üzere geliştirilmiş model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

".............., tüm nesne, canlı ve olayları gruplandırarak, devasa bir dünyayı zihinde temsil etme olanağı verirler." Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere gelecek en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I.  Doğrudan tutum ölçümlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, cevap verecek kişinin soruyu, ifadeyi doğru anlamasını sağlamaktır. II. Dolaylı tutum ölçümünde soruların yöneltileceği bireylerin konuyla ilgili tutumlarının farkında oldukları varsayılır. III. Doğrudan tutum ölçümlerinde bireylere yöneltilen ifadeler/sorular, ifadelerin/soruların sırası, sunulan cevap seçenekleri (ölçekler) ve yapısı büyük önem taşımaktadır. Yukarıda tutum ölçümlerine ilişkin verilen cümlelerden doğru olanlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde eksiksiz verilmiştir?

Soru 9:

Kilolu insanların öz denetimsiz ve tembel olduklarına inanılan bir toplumda başlanan diyetleri sürdürme oranlarının düşük olması durumu hangi kavram ile açıklanabilir?

Soru 10:

Aksesuarların bir evi güzelleştirdiğine inanan bir kişinin, kendisine fazladan iş çıkardıklarını düşündüğü için evinde aksesuar bulundurmaması durumu aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?

Soru 11:

Doğumdan 18 aylık bebeklik olana kadar geçen süreye ne ad verilir?

Soru 12:

Kişilerin gerçek bir tedavi olmaksızın, aslında hiçbir fizyolojik  etkisi olmayan ve ilaç  sanılarak içilen haplar yoluyla tedavi gördükleri  inancıyla iyileşme göstermelerini anlatan kavrama ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kişilik davranış özelliklerinden biri değildir?

Soru 14:

Freud, inatçılık, cimrilik, aşırı titiz ve düzenli olma gibi kişilik özelliklerinin yine bu dönem yaşanan saplanma ile ilgili olduğunu ileri sürer.Bu dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Hangisi önünde gördüğümüz şeklin yerini belirlememize yardım eder?

Soru 16:

“Kadınların sağlıkları konusunda daha dikkatli olduğuna inanıyorum” diyen bir kişinin tutumu aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 17:

I. Ön yargılar da kalıpyargılar gibi kişisel ve sosyo-kültürel faktörlerden etkilenerek oluşmaktadır. II. Her ikisi de toplumun sahip olduğu değerler aracılığı ile öğrenilebilir. III. Her ikisi de belirli gruplara ve bu gruplara dahil olan bireylere ilişkin genellemeleri ifade eder. Ön yargılar ve kalıpyargılar ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Bireylerin, çevrelerindeki kişilerin davranışlarını taklit ederek kendi davranışlarını sürdürme ya da bırakmaya karar vermeleri durumu hangi kavram ile açıklanmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Lazarus ve Folkman'ın strese ilişkin transaksiyonel modeli açısından doğrudur?

Soru 20:

Ayırıcı Özellik Yaklaşımı'na göre kişiliğin beş boyutu ortaya konmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu Büyük Beşli'de yer alan faktörlerden değildir?