Davranışın iki temel belirleyicisi nelerdir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Biyoloji (fizyoloji) ve çevre
Davranışçı yaklaşımın öncüsü kimdir?
Doğru Cevap: E) John Watson
Belirli bir türün tümünde gözlenen o türe özgü karakteristik davranış yapıları .................. olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?
Doğru Cevap: D) İçgüdü
İnsanlar nesneleri düz bir çizgi ya da düzenli bir eğri üzerinde yerleştirerek bir birim olarak algılama eğilimindedirler. Buna göre bu eğilim nesnelerin gruplandırılarak algılandığı ilkelerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Süreklilik ilkesi
Bedendeki fizyolojik değişikliklerin şekillenmesinde zihinsel unsurların/süreçlerin etkili olduğunu ileri süren duygu kuramı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Bilişsel kuram
Maslow piramidine göre en üst noktada ne yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) Kendini gerçekleştirme
Danışman psikologlar ile klinik psikologları birbirinden ayıran farklara ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?
Doğru Cevap: C) Danışman psikologlar ruh sağlığı alanında çalışmamaktadırlar
Retinal ayrıklık nedeniyle bir nesneye bakıldığında, iki göz nesneye ait birbirinden biraz farklı olan iki imge görür. Sağ göz, nesnenin sağ yanı, sol göz de nesnenin sol yanı hakkında daha fazla bilgi alır. Birbirinden biraz farklı olan bu iki imgenin beyinde örtüştürüldüğü ve nesnenin üç boyutlu algılamasının gerçekleştiği bu işleme ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Stereoskopik görme
Aşağıdakilerden hangisi sosyal güdülerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Kurcalama gereksinimi
Aşağıdakilerden hangisinde, toplumdan topluma farklılık gösteren beden dili ifadeleri doğru verilmiştir? I. Göz teması II. Duruş mesafesi III. Sırtın eğik olması IV. Kuvvetli tokalaşma
Doğru Cevap: C) I ve II
Korelasyon araştırmaları deneysel araştırmalardan nasıl farklılaşmaktadır?
Doğru Cevap: E) Gerçek neden sonuç ilişkisi sunmaz.
Aşağıdakilerden hangisi birincil dürtülere örnek olabilir?
Doğru Cevap: D) Açlık ve susuzluk
I. İnsanı ve davranışlarını açıklamaya çalışmak, II. İnsan davranışı kontrol altına almaya çalışmak, III. Hayvanların davranışlarının arkasında yatan nedenleri anlamak, IV. Yaşamdaki tüm olayları ve olguları açıklamaya çalışmak, Yukarıda sıralanan ifadelerden hangileri psikoloji biliminin amaçları arasındadır?
Doğru Cevap: A) I-II-III
Aşağıdakilerden hangisi duygu kuramlarından birisi değildir ?
Doğru Cevap: D) Robert Plutchik’in kuramı
İnsanların ortak davranışlarının kendilerine özgü davranışlara göre çok az gözlemlenmesi ve insan davranışlarının sadece doğuştan olmayıp sonradan kazanılanları da içermesi, aşağıdaki kavramlardan hangisinin insan davranışları üzerindeki etkisini azaltmaktadır?
Doğru Cevap: B) İçgüdü
Uzaktaki nesnelere bakıldığında gözlerin görüş çizgileri neredeyse paraleldir. Yani birbirlerine kavuşmazlar. Fakat yakındaki nesnelere bakıldığında, gözler birbirine döner ve görüş çizgileri birbirine kavuşur. Bu durum aşağıdakilerden hangisi ile açıklanmaktadır?
Doğru Cevap: A) Kavuşma derecesi
Belirli bir davranışı etkileyen çevresel etmenleri ve uyarıcıları ayrıntılı bir biçimde tanımlayıp ölçen, uyarıcının hangi davranışı, nasıl ve ne derece etkilediğini bulmaya çalışan psikolojinin alt dalı aşağıdakiğlerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Deneysel psikoloji
Issız bir sokakta bir köpekle karşılaşan Nesrin hanımın kalp atışı ve solunum sayısı artmıştır. Göz bebekleri büyümüş ve terden sırılsıklam olmuştur. Bedeninde o anın etkisiyle oluşan bu fizyolojik süreçlere bağlı olarak Nesrin hanım korku duygusu geliştirir. Aşağıdaki kuramlardan hangisi Nesrin hanımın korku duygusunun oluşumunu bu şekilde açıklar?
Doğru Cevap: E) James-Lange kuramı
Bir araştırmacı toplumda engelli bireylere yönelik tutumları belirlemek amacıyla tabakalı seçkisiz yöntemi kullanmayı planlamaktadır. Ancak katılımcıların doğru, içten yanıtlar vermeyecekleri olasılığını düşünmektedir. Bu araştırmacının kullandığı araştırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Tarama (survey) araştırması
Uzaktaki nesnelere bakıldığında gözlerin görüş çizgileri neredeyse paraleldir. Yani birbirlerine kavuşmazlar. Fakat yakındaki nesnelere bakıldığında, gözler birbirine döner ve görüş çizgileri birbirine kavuşur. Gözlerin hareketi hakkındaki bilgi ve bir nesneye odaklanma için görüş çizgilerinin ne kadar kavuşması gerektiği bilgisi beyne gönderilir. Beyin, bu bilgiyi yorumlar ve nesnelerin uzaklığını hesaplar. Yukarıda açıklaması verilen ilke aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Kavuşma derecesi