logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan ve Davranış

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Wechsler Zeka Ölçeklerinin özellikleri arasındadır?

Soru 2:

Maslow'un gereksinimler hiyerarşisine göre en üst basamakta bulunan ihtiyaç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hangisi bireyin kendisinin de içinde bulunduğu sosyal gruba yönelik negatif yargılar neticesinde ortaya çıkan olumsuz durumları ifade eden bir kavramdır?

Soru 4:

I Duygular, davranışların ortaya çıkmasında etkili olan basit süreçlerdir. II Duygular, çevresel unsurlar ile davranışsal sonuçlar arasında bağlayıcı rol üstlenir. III Duygular, harekete geçmeyi sağlayan içsel uyaranlardır. IV Duygular, beden, davranış ve bilinçte farklılıklar oluşturur. Yukarıda duygu kavramı ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi stresle başa çıkmayı olumsuz etkiler?

Soru 6:

"Herhangi bir tutum objesine ilişkin birbirine zıt sıfat çiftleri ve bu sıfat çiftleri arasında 5’li veya 7’li aralıklar kullanılarak oluşturulan bir ölçektir. Araştırmacılar her tür tutum objesi için bu ölçeği kullanabildikleri gibi, pazarlama alanında bir markaya veya ürüne yönelik tutumların ölçümünde de sıklıkla uygulanmaktadır." Yukarıda açıklanan tutum ölçüm tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Freud tarafından cinsel dürtünün yarattığı enerji olarak tanımlanmaktadır?

Soru 8:

Analitik Zeka Uzamsal Zeka Yaratıcı Zeka İçzel Zeka Pratik Zeka Kişilerarası Zeka Yukarıda verilen zeka türlerinden hangileri Gardner'ın çoklu zeka kuramında yer alan türler arasındadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kişinin önemli bir engellenme ile karşılaştığında çocuksu davranışlara ve savunmalara geri dönmesidir?

Soru 10:

Regresyon nedir?

Soru 11:

Stresin tanımlanmasına ilişkin yaklaşımlardan biri, stresi kişinin başına gelen büyük olaylar (kayıp, boşanma vs.) ya da günlük sıkıntılar (trafik, iş yoğunluğunun artması vs) temelinde ele alır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu yaklaşıma göre doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bir kalıpyargı değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Gardner'in tanımladığı zeka boyutlarından biri değildir?

Soru 14:

Rosch, en doğal görünen kavramların bile bellekte bir özellikler listesi halinde saklanmadığını öne sürmüş ve bunun yerine kavramların ............ aracılığıyla oluştuğunu söylemiştir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru biçimde tamamlar?

Soru 15:

1. Kişi içi çatışma 2. Kişiler arası çatışma A- Kişinin zihnindeki düşünceler arasındaki uyumsuzluk ya da tutarsızlıklara denir. B- Bir kişinin diğer kişiyi kendi çıkarlarına ters ya da çıkarlarını olumsuz etkileyen biri olarak algıladığında ortaya çıkan süreçtir. C- Yaklaşma-yaklaşma, yaklaşma-kaçınma ve kaçınma-kaçınma çatışması olarak üç sınıfta ele alınır. Yukarıda verilen kavramlar ile önermeleri doğru eşleştirilmesi hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 16:

Bireylerin yaşadıkları fiziksel zayıflıkların ya da kayıpların üstesinden gelmek ve mükemmele ulaşmak için daha çok çaba göstermeyi sağlayan mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

"........ , kişinin bastırdığı güdüleri, duyguları, istekleri diğer kişiye atfetmesidir." cümlesinde boş bırakılan yere gelebilecek en uygun ifade hangisidir?

Soru 18:

Ortak bilinçdışında insanoğlunun geçmiş yaşantılarından deneyim ve ortak anılarından oluşmuş ortak düşünce ve davranış kalıpları mevcuttur. Bu zihinsel temsil ve düşünce biçimleri Carl Gustav Jung tarafından ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 19:

Hangi kuram ön yargıların, hayal kırıklığı, ezilmişlik - agresiflik ilişkisi sonucu oluşan tutumlar olduğunu ileri sürer?

Soru 20:

Bilişsel psikoloji aşağıdakilerden hangisine odaklanır?