logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bir eylem araştırmasının tamamlanması için öne sürülen modelin adımlarından biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangi seçenekte bilimin işlevleri doğru yazılmıştır?

Soru 3:

Araştırma konusu araştırmacının hangi özelliklerine göre belirlenir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sürekli değişkendir?

Soru 5:

I. Nesnel sağlamlığı olan bilgiler bütünü. II. Bilinen en doğru bilgi. III. Sistematik bilgilerin birikimi. IV. Geçerliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütünü. V. Bell bir konuda yapılan araştırma süreci. Yukarıdaki ifadelerden hangileri bilimin tanımları içinde yer almaktadır?

Soru 6:

Doğal olarak oluşan davranışın tanımlanması için derinlemesine bir kültürün içinde yer alınarak yapılan nitel araştırma deseni hangisidir?

Soru 7:

Belli bir birikimin sonucunda oluşan bilimin yer ve zamana göre değişmeyen ilişkileri içermesi bilimin hangi özelliği ile ilişkilidir?

Soru 8:

Amacı ortalama durumları çalışarak belirli bir alan hakkında fikir sahibi olmak ya da alan, konu, uygulama veya yenilik konusunda bilgisi olmayanları bilgilendirmek olan örnekleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Evrendeki alt grupların belirlenip, bunların evren büyüklüğü içindeki oranlarıyla örneklemde temsil edilmelerini amaçlayan örnekleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi bilimin özelliklerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi temel araştırmalarda problem ve ilgili değişkenler tanımlandıktan sonra, değişkenlerin tek tek (tekil) ya da aralarındaki ilişkilerin (ilişkisel) araştırıldığı düzeydir?

Soru 12:

Araştırma probleminin çözümünün uygulamada ve kuramsal anlamda bilime ve alana katkı getirmesi problem seçim ölçütlerinden hangisini açıklar?

Soru 13:

“Türkiye’deki okullaşma oranına ait bugünkü verilere göre 2018 yılındaki okullaşma oranına ilişkin kestirimde bulunma” bilimin aşağıdaki işlevlerinden hangi-sine aittir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bilimsel yöntemde araştırmacı tutumlarından biridir?

Soru 15:

Bir odak alanı tanımlamak Veri toplamak Veri analiz etmek ve yorumlamak Bir eylem planı geliştirmek Yukarıda verilen "eylem araştırmalarının diyalektik döngüsü" kim tarafından oluşturulmuştur?

Soru 16:

I. Doğal olguları tanımlama, açıklama ve tahmin etme yeteneğine sahiptir. II. Okuduğu bilimsel bir araştırmayı anlayabilir, sonuçların geçerliğini tartışabilir. III. Ulusal ve yerel kararların altında yatan bilimsel noktaları tanımlayabilir. IV. Bilimsel bilgiyi oluşturan yöntemlerin ve kaynağın kalitesini değerlendirebilir. Yukarıdakilerden hangileri bilim okuryazarı bireylerin özelliklerindendir?

Soru 17:

'........ : Araştırma sonuçlarının genellendiği, araştırma kapsamı içerisinde yer alan ortak özelliklere sahip birimler bütünüdür.' Boş bırakılan yer için en uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi eylem araştırmasının nicel ve nitel araştırmalarla karşılaştırılmasında belirtilen özelliklerinden biri değildir?

Soru 19:

I. Güçlüğün sezilmesi II. Hipotezlerin sınanması III. Raporlaştırma IV. Güçlüğün problem içinde tanımlanması V. Problemin çözümüne yönelik hipotezlerin (denencelerin) önerilmesi VI. Hipotezlerin gözlenebilir doğurgularının saptanması Yukarıda karışık sırada verilen bilimsel araştırmanın aşamaları aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde sıralanmıştır?

Soru 20:

Aşağıdaki aşamalardan hangisi nicel araştırmaların planlanmasındaki aşamalarından biri değildir?