logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Şehircilik

Soru 1:

Nüfusun hızla artması Tarımın büyük ölçüde makineleşmesiyle işgücünün sanayi kentlerine kayması Kırsal bölgelerde sağlık, beslenme, eğitim ve ulaşım gibi olanakların yetersizliği Ölçülü toprak reformunun yapılması Toprağın bölünmesi, verimin azalması ve yetersiz kalması Yukarıdakilerden hangileri gecekondulaşmayı yaratan göç nedenleridir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir planlamasının amaçlarından değildir?

Soru 3:

Tehlikeli ve zararlı atık kapsamına girmeyen konut, sanayi, iş yeri, piknik alanları gibi yerlerden gelen atık türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Planın Uygulanması ve Denetimi Evresi Amaç Belirleme Evresi Bilgi Toplama Evresi Planın Formüle Edilmesi Evresi Büyükşehir planlaması işlemlerinde öncelik sırasına göre gerçekleşmesi gereken evreler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sürdürülebilir çevre kapsamında çalışmalar ortaya koyan bir gruptur?

Soru 6:

I. Yasalara aykırı olması II. Güvenliğin yüksek olması III. Arsa sahibinden izinsiz yapılması IV. Alan olarak az yer kaplaması Yukarıdakilerden hangileri gecekonduların özelliklerindendir?

Soru 7:

Büyükşehir belediyesinin karar organı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Enerji kimlik belgesi (EKB), hangi yıldan itibaren zorunlu olmaya başlamıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinde iç göçü düzenlemek için düşünülen önlemler bir arada verilmiştir?

Soru 10:

Büyükşehirdeki demografik yapı bilgi toplama evresinde toplanacak olan hangi bilgi altında yer alır?

Soru 11:

I. Kooperatifleşme II. Merkez köyler III. Toprak ve tarım reformu IV. Kentsel yenileme Yukarıdakilerden hangileri gecekondulaşmayla mücadele yöntemlerindendir?

Soru 12:

Mısır'daki yapıların özellikleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi geniş anlamıyla çevreyi tanımlar?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” nin amacını oluştururken gözetilen alan ya da şartlardan biridir?

Soru 15:

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan bütün taşınır ve taşınmaz varlıklar aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

Soru 16:

Şehri "herşeyden önce en yüksek düzeyde ekonomik iş bölümünün gerçekleştiği mekânlar" olarak tanımlayan kimdir?

Soru 17:

I. Büyükşehir planlama, yaptığı projelerle bölgenin ekonomik gelişimine katkıda bulunur. II. Kent için gerekli olan hizmet programları büyükşehir ölçeğinde yönlendirilir ve uygulanır. III. Büyükşehirin alt unsurları olan belediyeler arası koordinasyonun sağlanmasına katkıda bulunur. IV. Bölgedeki arazilerin kullanımlarının denetlemesini sağlayarak sağlıklı bir şehir ve çevre şekillenmesi sağlar. V. Bölgenin ekolojik dengesinin bozulmasını önler ve çeşitli çevre kirlenmelerinin önüne geçer. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri büyükşehir ölçeğinde bir planlamanın sağladığı yararlardan biridir?

Soru 18:

Ekosistemlerin, türlerin, genlerin ve bunlar arasındaki ilişkilerin tamamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Metropolitan alanlarla ilgili görüşlerin büyükşehir bölgeleri başlığı altında yer aldığı kalkınma planı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Türkiye'de arsa düzenlemesini onaylama ve yürürlüğe koyma ile ilgili yetkiler hangi kuruma verilmiştir?