logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Şehircilik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Büyükşehir planlamasının ilk evresi olan bilgi toplamada toplanacak bilgilerden biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda yer almıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir planlamasının sağladığı yaralardan bir tanesi değildir?

Soru 4:

Büyükşehir planlamasının uygulanmasında kent planlarının hedeflere ulaşması için kullanılan yetkiler hangisinde/hangilerinde doğru olarak verilmiştir? I. Ruhsat II. zabıta ve kamulaştırma III. İmar kontrolü IV. İnşaatların denetlenmesi

Soru 5:

1990 ve 2005 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerde gecekondulaşma oranı yüzde kaç azalmıştır?

Soru 6:

İmar parsellerinin oluşturulması, sınırlarının gerek arazide ve gerekse haritada belirlenmesi ve tapu kütüğüne kaydedilmeleri için yapılan ayırma, birleştirme ve yeniden dağıtma işlemlerine ne ad verilir?

Soru 7:

I. Metropolitan alan ekonomisinin gelişimini önceden kestirmek, kısmen de olsa etkilemeye çalışmak, II.Metropolitan ölçekteki altyapı ve hizmet programlarını yönlendirmek ve uygulanmasını sağlamak, III.Metropolitan alanın alt bölgeleri olan belediyeler arası koordinasyon sorunlarını çözümlemek, IV. Metropolitan alanın tümünde ve alt bölgelerinde arazi kullanma kararlarını denetlemek, Dünyadaki çeşitli uygulamalara göre Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri büyükşehir planlamasının amaçlarından biridir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi gecekondulaşmayı yaratan göç nedenlerinden biri değildir?

Soru 9:

Planın oluşturulması ve kesinlik kazanması, Büyükşehir planlamasının aşağıdaki hangi evresini oluşturmaktadır?

Soru 10:

I. Bilgi toplama evresi II. Amaç belirleme evresi III. Planın formüle edilmesi evresi IV. Planın uygulanması ve denetimi evresi Yukarıdakilerden hangileri büyükşehir planlamasının evrelerindendir?

Soru 11:

Türkçemize "varoş" olarak giren ve il girişi, kenarı anlamına gelen “varos” kelimesi, hangi dile aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Kapsamlı planlama yaklaşımına göre kent planlamasının mantığına uymaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, metropolitan alan ölçütlerinden biri değildir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi gecekonduların ortak özelliklerinden birisi değildir?

Soru 15:

Türkiye’de ilk toprak reformu hangi yılda başlatılmıştır?

Soru 16:

Toplumsal çevre, kültürel, demografik ve ekonomik olmak üzere üç özellikten yani alt başlıktan oluşmaktadır.Buna göre aşağıdakilerden hangisi ekonomik veriler arasında yer almaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi amaçlara ulaşmak için gerekli olan faaliyetlerin belirlenme sürecidir?

Soru 18:

I. Çeşitli amaçlar için ayrılan imar bölgeleri II. Alt yapı tesisleri III. Birinci, ikinci, üçüncü derecede önemli ulaştırma sistemlerini, Kamuya ait bina ve alanlar IV. Sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanacağı yerler Yukarıdakilerden hangisi Büyükşehir Planlama evrelerinden olan "Planın Formüle Edilmesi Evresi" ne göre oluşturulacak planın kapsaması gereken içeriklerinden biridir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Stratejik planında yer alır? I. Çevreyi ve tabiatı korumak, kirlilik oluşumunu önlemek, iklim değişikliği ile mücadele etmek. II. Çevre kalitesini iyileştirmek üzere alıcı ortamları izlemek, denetlemek, yatırımların çevresel etki değerlendirme süreçlerini hızlandırmak. III. 2023 Türkiye’sinde; afet riski altındaki yerleşmeler öncelikli olmak üzere; altyapı, mekânsal planlama, tasarım ve kentsel dönüşüm çalışmaları yapılarak deprem ve afetlere dayanıklı, insan odaklı, çevre dostu ve özgün kimliğini koruyan şehirlere kavuşmak. IV. Hızlı ve kaliteli hizmet sunumu için kurumsal kapasite gelişimini sağlamak.

Soru 20:

Yoğun göç ve çarpık kentleşme neticesinde ortaya çıkan sosyo-kültürel uyum sorunlarını azaltıcı önlemler alınacağı hangi Beş Yıllık Kalkınma Planında belirtilmiştir?