logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Şehircilik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Büyükşehir Planlamasının araçlarından biridir?

Soru 2:

Büyükşehir valiliği Büyükşehir belediye meclisi Büyükşehir belediye encümeni Büyükşehir belediye başkanı Büyükşehir kaymakamlığı Aşağıdakilerden hangisi büyükşehir yönetimini oluşturur?

Soru 3:

Türkiye’de kentsel dönüşüm sürecini hangi kamu kurumu gerçekleştirmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Amaç Belirleme Evresinde yapılır?

Soru 5:

14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi’ne dayanılarak kurulan ve 30 Eylül 1961 tarihinde resmen faaliyete başlayan "İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı" nın kurumsal kısaltması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

“Eğer şehir asil ve kudretli ise yolların da azametli ve görkemli bir havaya bürünebilmesi için geniş ve düz olmaları gerekir.” sözleri kime aittir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Sitte’nin kentsel mekanlar için sunduğu öneriler doğru olarak verilmiştir? Antik şehir yapısının estetiği sadece şekilsel olmalı, Eski şehirlerin güzel yapısı olduğu gibi kopyalanmalı, Caddeler ve meydanlar kapalı birer sanatsal bütünlük olarak algılanmamalı Cadde ve meydanlar kentsel tasarımın giriş noktası olarak kullanılmalı Bazı ana caddeler ve açık mekanlar yüksek sanatçılık seviyesiyle tasarlanmalı

Soru 8:

Barınma yoğunluğu, oda başına düşen kişi sayısıdır, buna göre kritik değer kişi/oda oranı kaç olmalıdır?

Soru 9:

Arazinin son kullanma durumunu gösteren kadastro haritaları ve tapu kütüğü bilgilerinin, uygulama imar planında öngörülen arazi kullanış kararlarına uyarlanarak imar kanununa ve yönetmeliklere göre imar parsellerinin oluşturulması, sınırlarının gerek arazide ve gerekse haritada belirlenmesi ve tapu kütüğüne kaydedilmeleri için yapılan ayırma, birleştirme ve yeniden dağıtma işlemlerine ne ad verilmektedir?

Soru 10:

“Kademeli ve Fonksiyonel Şehirleşme” ilkesi aşağıdakilerin hangisinde benimsenmiştir?

Soru 11:

Çevre korunması: Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliştirmeye, çevre kirliliğini önlemeye yönelik çalışmaların bütünüdür Sürdürülebilir çevre: Gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını ve kalitesini tehlikeye atmadan, hem bugünün hem de gelecek kuşakların çevresini oluşturan tüm çevresel değerlerin her alanda (sosyal, ekonomik, fizikî vb.) ıslahı, korunması ve geliştirilmesi sürecidir Ekolojik denge: İnsan ve diğer canlıların varlık ve gelişmelerini doğal yapılarına uygun bir şekilde sürdürebilmeleri için gerekli olan şartların bütünüdür Yukarıdaki tanımlardan hangisi/hangileri 2872 sayılı Çevre Kanununa göre doğru tanımlanmıştır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bütün bitki, hayvan, mikroorganizmalar ile bunların yaşama ortamlarına verilen addır?

Soru 13:

Yavaş şehirler kavram olarak bugün ekolojik dengenin korunması, mevcut özgün kültürün içerdiği ekolojik dengeye zarar vermeyen üretim ve yaşam biçiminin benimsenmesi düşüncelerini kapsar. Ülkemizde bu kapsamda ilk yavaş şehir neresidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi çevre sorunları ve korunması hakkında ilgili mevzuatlardan biri değildir ?

Soru 15:

Kentsel yenilemenin tarihsel gelişimi içinde sürdürülebilirlik” yaklaşımı aşağıdaki hangi dönemi kapsamaktadır?

Soru 16:

İkinci dünya savaşı kentsel yenilemede sürdürülebilirlik kavramı ne zaman gündeme gelmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisinde metropollerin ulusal ve uluslararası düzeyde çağdaş birer kent haline getirilmesi belirtilmiştir?

Soru 18:

Cumhuriyetin İlk yıllarında genel şehirleşme düzeyi en düşük olan bölge hangisidir?

Soru 19:

Gecekonduların ıslah ve tasfiyesi Toprak ve tarım reformunun oluşturulması Yeniden gecekondu yapımının önlenmesi Yukarıdakilerden hangileri 775 sayılı Gecekondu Kanunu'na göre yasal olarak izlenmesi gerekli yollardandır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Atina Anlaşması‘nın mesken konusunda aldığı kararlardan biridir?