logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Şehircilik

Soru 1:

Gecekonduların ortaya çıkıp yayılmasının hangi tarihi olaya rastladığı düşünülmektedir?

Soru 2:

Merkezi köy Yeniden Gecekondu Yapımının Önlenmesi Gecekonduların Islah ve Tasfiyesi Yasal olarak gecekondulaşmayı çözmeye yönelik “Gecekondu Kanunu”na göre izlenmesi gerekli görülmüştür?

Soru 3:

1946 yılında İngiltere’de Ebenezer Howard’ın öncülüğünde çıkarılan Yeni Kentler Yasası”nın amacı neydi?

Soru 4:

Türkiyede gecekondu ve gecekondu nüfusu göz önüne alındığında, 1955 ve 2002 yılları arasıda gecekodu nüfusunun kentsel nüfustaki payının en yüksek olduğu yıl hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi, 10. yüzyılda Venedik’te yaşayan Yahudilerin zorunlu olarak ikamete tâbi tutuldukları ve etrafı çevrili, giriş-çıkışları kontrol altında tutulan yerleşim yerlerini ifade etmek için kullanılan kavramdır?

Soru 6:

“Bayındırlık ve yapı kurallarına aykırı olarak, gerçek ya da tüzel, kamusal ve özel kişilerin toprakları üzerine, toprak iyesinin istenç ve bilgisi dışında, onaysız olarak yapılan, barınma gereksinmeleri devletçe ve kent yönetimlerince karşılanamayan yoksul ya da dar gelirli ailelerin yaşadığı barınak türü” olarak tanımlanan yapılaşma tipine ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi klâsik kentleşmenin nedenlerinden biri değildir?

Soru 8:

Ruhsatsız olması, Başkalarına ait bir yerde yapılması Yasalara aykırı olması Yapılan yasal önlemlerden yola çıkarak yukarıdakilerden hangisi/hangileri gecekondu mahallerinin ortak özellikleridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinin Ankara imar planı kabul edilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi gecekondu bölgelerinde yaşayan insanların kentin sosyal değerlerine uyum sağlamakta yaşadıkları zorluklardan biri değildir?

Soru 11:

ABD’nin birçok eyaletindeki en büyük yerel yönetim birimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi gecekondu mahallerinin ortak özellikleri arasında yer almaz?

Soru 13:

Aşağıda verilen Şehir ve şehir devletleriyle ilgili açıklamalardan hangisi/hangileri doğrudur? Cosmopolis - çeşitli kentler ve banliyöler tarafından birleştirilerek oluşturulmuş şehir. Megapolis- birçok farklı kültürlerden bir nüfusa sahip büyük bir kent merkezi; Metropolis- bir koloni şehir, metropol büyük alanda bir Büyükşehir kentsel nüfus merkezi -. Nekropol- 'ölü şehir' - bir mezarlık . Akropolis- 'yüksek şehir', genellikle kale ve / veya büyük tapınak (lar) yerleşkesi. Decapolis,-on kenttin bir araya gelerek oluşturduğu bir grup

Soru 14:

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veyasu altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklar" Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na göre neye karşılık gelir?

Soru 15:

Türkiye’de Gecekondu Kanunu ne zaman hayata geçmiştir?

Soru 16:

Küreselleşme olgusunun geliştiği ve “sürdürülebilirlik” yaklaşımı görüldüğü dönem hangidir?

Soru 17:

İç göçün düzenlenmesi için arazi ile onu işleyen insan arasındaki bütün ilişkilerin iyileştirilmesi ve düzenlenmesi yoluna ne ad verilir?