logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı

Soru 1:

Birbirine bitişik iki veya daha fazla parselin teknik usullere göre tek parsel haline getirilmesi işlemine ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün ana hizmet birimlerinden biri değildir ?

Soru 3:

I. Belediyelerin bir program çerçevesinde hareket etmelerini sağlamaktadır. II. Belediyelerin uzun süreli tanıtımına imkân sağlamaktadır. III. Belediyeleri, programa alınan konuları gerektiğinde etaplama yapılsa da zamanında gerçekleştirmeye zorlar. İmar planlarının uygulama araçlarından olan imar programlarının yararları yukarıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Belediye meclisi, seçim sonuçlarının ilânını takip eden kaçıncı günde toplanır?

Soru 5:

I. Bir taşınmaz malın yüzölçümünü, numarasını (pafta, ada ve parsel olarak), mahallesini ve sahibini gösterir belgeye tapu denir. II. Bir bölgedeki özel arsaların kaydına ise kadastro denir. III. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatı, Bölge Müdürlükleri, Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlükleri’nden oluşmaktadır. Yukarıdaki bilgilerin hangisinde ifadeler doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

I.   1 II.  2 III. 3 IV.  6 V.   9 Taşınmazın satışından dolayı değişiklik beyannamesi belediyeye kaç ay içinde taraflarca verilir?

Soru 7:

Bir taşınmaz üzerinde ortak mülkiyeti olan hissedarların söz konusu taşınmazı aralarında taksim etmeleri hakkında anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesine ne denir?

Soru 8:

I.   5 II.  10 III. 20 IV. 30 V.  40 Düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsalardan alınacak düzenleme ortaklık payı, 2003 yılında yapılan değişiklikle arazi ve arsaların düzenlemeden önceki yüz ölçümlerinin yüzde kaçına çıkarılmıştır?

Soru 9:

I.   İfraz II.  Tevhit III. Şûyuun izalesi Yukarıdakilerden hangisi düzenli imar parseli oluşturmaya yarayan bir uygulamadır?

Soru 10:

Belediye kurulması için yerleşim yerinin nüfusunun en az kaç olması gerekir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi taşınmazların satışına engel olabilecek kişiye özgü kısıtlamalardandır?

Soru 12:

Kuruluş amaçları içinde il özel idareleri, belediyeler ve bağlı oldukları kuruluşları maddi finansman desteği sağlamak olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Kültür ve Turizm Bakanlığının başlıca görevlerinden biridir?

Soru 14:

I.   Anayasa II.  Uluslararası Antlaşmalar III. Kanun IV.  Kanun Hükmünde Kararname V.   Tüzük Planlama ve imar düzeninin genel çerçevesini yukarıdakilerden hangisi çizmektedir?

Soru 15:

Düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsalardan alınacak düzenleme ortaklık payı, arazi ve arsaların düzenlenmedi önceki yüz ölçümlerinin ne kadarını geçemez?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Kültür ve Turizm Bakanlığının başlıca görevleri arasında değildir ?

Soru 17:

I- Tapu Sicil Müdürlüklerinin iş hacimlerine göre yıllık çalışma programlarını hazırlamak ve yeniden düzenlenmelerini planlamak II- Tapu Sicil Müdürlüklerini sevk ve idare etmek, yerleşim, personel donatım ve ikmal planlamasını yapmak III- Tapu Sicil Müdürlüklerinin yaptıkları işlemlere ait istatistiki bilgileri toplamak, değerlendirmek ve sonuçlarını ilgili kuruluşlara bildirmek Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Tapu Dairesi Başkanlığı’nın görevleri arasındadır?

Soru 18:

Soru İptal

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Devlet Planlama Teşkilatının birimlerinden birisidir?

Soru 20:

I.   Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu II.  Devlet Planlama Teşkilatı III. Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı IV.  Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kuru­lu V.   Başbakanlık Özelleştirme Yüksek Kurulu Yukarıdakilerden hangisi on beş yıl süreli olarak kurulmuştur?