logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hukukun Temel Kavramları 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi somut norm denetiminin şartlarından değildir?

Soru 2:

Aşağıdaki sosyal düzen kurallardan hangisinin toplumlar üzerinde etkisinin daha fazla olduğu söylenebilir?

Soru 3:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Hukuk kuralları, genel olarak kişiler arasındaki ilişkileri düzenler. Hukuk kuralları, kişilerin dışa yansıyan davranışlarını düzenler. Hukuk kurallarının temel özelliği somut ve özel nitelikte olmasıdır. Hukuk kuralları, maddi yaptırımlarla desteklenir. Hukuk kuralları ile ilgili olarak yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 5:

Hukuk kuralının ihlaline bağlı olarak, ihlalde bulunan kimseye uygulanan yaptırımın, toplumdaki diğer bireyler üzerinde de kurallara uymak yönünde bir etki göstermesi yaptırımın hangi işlevinin bir yansımasıdır?

Soru 6:

Toplum içerisinde barış, huzur, sukûnet ortamının devamının sağlanmasında temel rolü hangi sosyal düzen kuralı üstlenir?

Soru 7:

Bir hukuk kuralını ihlal ederek bir başkasının zarara uğramasına neden olan kimsenin bu zararı gidermesini ifade eden yaptırım türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Verilenlerden hangileri Türk özel hukukunun yer bakımından uygulanmasında kabul edilen temel ilkelerdir ?

Soru 9:

Bir kişi aslında sözleşme yapmak istediği kişi dışında başka bir kişi ile yanılarak sözleşme yaparsa, yaptığı bu sözleşmenin yaptırımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

1961 ve 1982 Anayasa'sına göre kanunların anayasaya uygunluğunun denetlenmesinde bastırıcı denetim yöntemi kime aittir ?

Soru 11:

Lex posterior ilkesi neyi açıklamaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ilk devlet yapılarında hukuk kurallarının ihlali halinde uygulanan yaptırımlara örnek değildir ?

Soru 13:

Kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi ilk defa hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yaptırımın pasif işlevi ile ilgilidir ?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi bir hukuk kuralının ihlali halinde, ihlalde bulunan kişiye uygulanacak kamusal zorlamayı ifade etmektedir?

Soru 16:

Sosyal ilişki ve sosyal düzene dair aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 17:

Devletin yetkili organlarınca çıkardığı, toplumca uygulanma zorunluluğu bulunan, yani bağlayıcı olan, mahkeme ve diğer kurumlarca benimsenen hukuk kurallarına ne ad verilir?

Soru 18:

Türkiye anayasa tarihinde, anayasanın değiştirilmesinin kanunlara göre daha zor olup olmaması bakımından sert ve yumuşak anayasa ayrımı yapılmaktadır. Buna göre, Türkiye'nin anayasa tarihinde yumuşak anayasa olarak nitelendirilen tek anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

''Yürürlüğe girmiş bir kanunun bir kişiye veya bir mahkemede görülmekte olan bir davada uygulanması beklenmeden, anayasaların ön gördüğü yetkili kişi veya organlar tarafından o kanuna Anayasa Mahkemesi’ne doğrudan iptal davası açılmasıdır.'' Tanımı yapılmış olan dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi'nin görevlerinden biri değildir?