logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukukun Temel Kavramları 1

Soru 1:

Berna Ahmet’e karşı babalık davası açmak istemektedir. Berna davayı hangi mahkemede açmalıdır?

Soru 2:

I. Yalnızca gerçek kişiler hak ehliyetine sahiptir.  II. Fiil ehliyeti, kendi eylem ve işlemleriyle hak ve borçlar yaratabilmektir. III. Fiil ehliyetine sahip olabilmek için tam ve sağ doğmak yeterlidir. Hak ve fiil ehliyeti ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

Soru 3:

İdarenin işlem ve eylemlerinden ve genel olarak kamu hukukuna ait faaliyetlerden doğan uyuşmazlıkların çözüldüğü bir yargı dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Birbiriyle çatışan iki hukuk kuralı arasında altlık-üstlük ilişkisinin bulunması halinde, üst kuralın uygulanması gerektiğini belirten ilke nedir?

Soru 5:

Bir kimsenin bizzat veya atayacağı vekili vasıtasıyla mahkemelerde davacı veya davalı olarak bulunma ve usul hukukuna ilişkin hakları kullanarak usul hukuku işlemlerini bizzat yapabilme iktidarına ne ad verilir?

Soru 6:

Medeni Kanun’a göre nesep karışıklığı yaratmamak amacıyla kadının önceki evliliğinin herhangi bir sebeple sona ermesinden itibaren yeniden evlenebilmesi için ne kadar süre geçmesi gerekmektedir?

Soru 7:

Dürüstlük kuralı aşağıdaki durumlardan hangisinde uygulama alanı bulmaz?

Soru 8:

Aşağıdaki hak tiplerinden hangisi aktif statü hakları kapsamına girmektedir?

Soru 9:

Varlığı bilinen bir olgudan, varlığı bilinmeyen bir olgunun çıkartılması işlemine ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangileri başka kişiler üzerindeki mutlak haklardandır? I. Şeref ve haysiyet hakkı II. Yaşam hakkı  III. Velayet hakkı IV. Vesayet hakkı V. Şahsiyet hakkı

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi doğum olayını hukuk düzeninin kendisine sonuç bağlaması açısından kapsar ?

Soru 12:

İlk derece mahkemesi tarafından verilen bir kararın 2. derece bir mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından düzeltilmesi, iyileştirilmesi veya iptaline yönelik bir kanun yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Bilgi ve haber verme açıklamaları II. Duygu açıklamaları III. İrade açıklamaları Yukarıdakilerden hangileri hukuka uygun fiillerdendir?

Soru 14:

Kişi dokunulmazlığı, özel hayatın korunması ve inanç hürriyeti gibi özgürlükler hangi hak kapsamına girmektedir?

Soru 15:

Fırtına, deprem, sel, yıldırım düşmesi sonucu yangın gibi bir doğal olay veya bir tarlanın, evin ya da deponun kundaklanması gibi üçüncü kişinin fiili, hakkın kaybına yol açabilir. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?

Soru 16:

“Bir menfaatin hak olarak kabul edilebilmesi için bu menfaatin hukuk tarafından korumaya kavuşturulması gerekmektedir. Ancak bu hukuki koruma aynı zamanda hak sahibi kişinin korumasına da bağlı olmalıdır.” düşüncesindeki biri hak teorilerinden hangisini benimsiyor demektir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kişilik hakkının özellikleri arasında yer almaz ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi'ne üye seçilebilmek için gereçli olan özellikler arasındadır?

Soru 19:

I. Objektif teori II. İrade teorisi III. Menfaat teorisi IV. Karma teori V. Subjektif teori Hak kavramını kişiye ait irade kudreti olarak tanımlayan hak teorisi yukarıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki seçeneklerde verilen kişilerden hangisi fiil ehliyetine sahiptir?