logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hukukun Temel Kavramları 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının özelliklerinden biri değildir?

Soru 2:

Hukuk kuralının anlamının, konuluş zamanının dışında, kuralın maksadı ve yorumun yapılış anındaki değerlendirmeler ışığında ortaya konulduğu yorum metodu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıda hükümsüzlük yaptırımıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

"Kanunun gerekçesinden ve kanun üzerindeki Meclis görüşmelerinden kanunun kamu yararı dışında bir amaçla (mesela kişisel veya duygusal saiklerle veya sadece belli bir grubun çıkarı için) çıkarılmış olduğu açıkça anlaşılabiliyorsa, kanun başka bir yönden anayasaya aykırı olmasa bile, ....... bakımından anayasaya aykırı bulunabilir." Yukarıdaki cümlede "....." olarak belirtilen yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesi'nin temel görevidir?

Soru 6:

“Kanuna karşı hile” ifadesindeki kanun deyimini hukuka karşı hile olarak yorumlamamızı sağlayan ve sadece kanun değil diğer hukuk kurallarını da içine alarak daha kapsamlı bir sonuca ulaşmamızı sağlayan yorum türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerde yaptırımın tarihsel gelişimiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 8:

Hukuki işlemin kurucu unsurları bakımından hukukun emredici hükümlerine aykırı davranıldığı hallerde söz konusu olan yaptırım türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Hangi yılda yapılan Anayasa değişikliğiyle laiklik ilkesi Türk hukuku bakımından benimsenmiştir?

Soru 10:

Yürürlüğe giren kanunlar kaç farklı şekilde yürürlükten çıkabilir?

Soru 11:

Birbiriyle çatışan iki hukuk kuralı arasında altlık-üstlük ilişkisinin bulunması halinde, üst kuralın uygulanması gerektiğini belirten ilkeye ne ad verilir?

Soru 12:

Cumhurbaşkanı; üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay, bir üyeyi Askerî Yargıtay, bir üyeyi Askerî Yüksek İdare Mahkemesi genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hangi dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden seçer?

Soru 13:

Önleyici denetim ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 14:

Önleyici denetim aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yaptırımın işlevini yerine getirmesine etki eden nedenlerden biri değildir?

Soru 16:

Kanunların yürürlüğe girmesinden sonra yapılan denetim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

İlk devlet yapılarında hukuk kurallarının ihlali durumu söz konusu olunca ilk olarak hangi yönteme başvurulmuştur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yaptırımın aktif işlevi ile ilgilidir ?

Soru 19:

“Somut olay bağlamında hâkimin uygulayacağı bir kanun hükmü, yani bir hukuk kuralı bulunmaktadır. Ancak bu kural kendi uygulama şartlarını ya da bazı şartların gerçekleşmesi halinde hükmün ne olması gerektiğini tam olarak bildirmemekte ve bu tespiti hâkime bırakmaktadır. Bu durumda bir kanun içi boşluğu söz konusu olur. Kanun koyucu hâkime bu boşlukları ne zaman ve nasıl dolduracağını göstermiştir. İşte hâkimin karar verebilmesi için boşluğu hakkaniyet kuralını göz önünde bulundurarak doldurması gerekir.” Yukarıdaki metinde ortaya konan ve hakim tarafından gerçekleştirilen faaliyet, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 20:

“Kişilerin beyanlarının veya davranışlarının yeterince açık olmadığı durumlarda, bu beyan veya davranışlarına nasıl bir anlam verilmesi gerektiğini belirlemeye yarayan hukuk kuralları, ………….dır.” Yukarıdaki boşluk aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile doldurulmalıdır?