logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bina ve Yapım Bilgisi

Soru 1:

Yapıların orta kısmında bulunan, tercihe göre ustu açık ya da kapalı olan geniş bölümdür. Mimarlıkta atriyum olarak da adlandırılır. İlk örneklerini Geleneksel Türk Evi’nde görülebilen ……..genelde üstü açık şekilde bırakılır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilir?

Soru 2:

Bir yapı malzemesinin veya yapının taşıyıcı bir bölümünün, üzerine gelen yüklere direnme yeterliliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Pencerenin duvarla bağlantısını sağlayan hareketsiz bölümüne verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, organik yapı malzemesidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisinin geçici prefabrike bir yapı olarak inşa edilmesi avantajlı olur?

Soru 6:

Lift slab kalıp sistemi ile tilt-up kalıp sistemlerinin arasındaki fark aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? I. Lift slab düşey elemanlarının yapımında tilt up yatay elemanlarının yapımında kullanılır. II. Lift slab yatay elemanlarının yapımında tilt up düşey elemanlarının yapımında kullanılır. III. Lift slab döşemelerin yapımında tilt up duvarların yapımında kullanılır. IV. Lift slab tüm döşemeler üst üste dökülerek elde edilirler, Tilt up yerde yatay olarak betonarme duvarın dökülmesi ile elde edilirler.

Soru 7:

Yapının dış cephesinde ahşapların üst üste bindirilmesi ile oluşturulan cephe kaplamasına ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi tünel kalıp sisteminin dezavantajı olarak görülür?

Soru 9:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi taşıyıcı sistemler için söylenemez?

Soru 10:

'Çelik veya ahşap malzeme kullanılarak yapılırlar. Bu tür kalıpların en önemli özelliği çok kez kullanılabilmesidir, böylece; malzemeden tasarruf ve kalıp maliyetinde de düşüş sağlanır. Uygulanması kolaydır. Endüstriyel olarak üretildikleri için düzgün yüzeyler elde edilir. Boyutsal olarak farklı ancak birbiri ile uyumlu yapıda olurlar.' ifadesi aşağıdakilerden hangisi için kullanılmıştır?

Soru 11:

"Taş, kerpiç, tuğla, ahşap, beton blok, gazbeton, gibi malzemelerin üst üste konularak yapı elde edilmesine .......... sistem adı verilmektedir." Tırnak içerisinde verilen tanımda noktalı yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 12:

Yığma yapılarda bir kemerin aralıksız devam etmesi ile oluşan, biçimi alttan içbükey olarak kurulmuş örtüye ne ad verilir?

Soru 13:

Malzemesi esnek/bükülebilir olan, önemli eğilme rijitliği göstermeyen ve sadece çekmeye çalışan bir yüzeysel taşıyıcı öğe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bağlayıcı yapı malzemesidir?

Soru 15:

Döküm veya şekillendirilmiş profil ve levha halinde üretilen, yapıda “taşıyıcı”, “kaplama”, “doğrama” ve “tesisat elemanları” olmak üzere dört farklı şekilde kullanılan malzeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıda verilen malzeme-taşıyıcı sistem eşleştirmelerinden hangisinde verilen malzemenin o yapım sistemi ile inşaası mümkündür?

Soru 17:

İnsanların toplu olarak yaşadıkları binalarda hastanın donanımlı bir sağlık birimine sevki yapılmadan önce ilk tedavinin yapıldığı birim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi karkas sistemlerde kullanılan mantar döşemelerin en önemli özelliğidir?

Soru 19:

I. İşlenmesi zordur II. Açık havada çok uzun ömürlü değildir. III. Yapay ahşap denilen bir türü de vardır. IV. Ses ve ısı tutma kapasitesi yüksektir. V. Hafiftir ama büyük yükler taşıyabilir. Ahşapla ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Duvar, Döşeme, Kaplama, Çatı Kaplama, Sıhhi Tesisat Malzemesi olmak üzere bu 5 yerde kullanılabilen yapı malzemesi aşağıdakilerden hangisidir?